Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 64187
6,0 9 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

ocenił(a) serial na 8

Nie jestem pewien czy ta informacja w ogóle była kiedykolwiek podana, ale jeśli tak to na pewno to
pominąłem...
Oliver spędził "na wyspie" (bo przecież wiadomo po ostatnim odcinku, że pojawi się także w Chinach)
łącznie 5 lat. Jak długi okres czasu został przedstawiony w retrospekcjach ukazanych do ostatniego
odcinka? Często są bardzo interesujące, ale jeszcze częściej męczące i ukazywane w najgorszych
możliwych momentach, przez co serial traci dynamikę akcji...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) serial na 10
Wolfram29

Pokazali pewnie dopiero rok,lub dwa.Teraz będzie Hongkong,a potem pewnie znowu back to island.

ocenił(a) serial na 9
Wolfram29

Dopiero z końcem 5 sezonu retrospekcje się skończą w takim stylu jak obecny. Pokazane zostały pełne 2 lata, a każdy nowy rok będzie nowym rokiem retrospekcji. Nawiasem od końca pierwszego sezonu było wiadomo, że nie spędził całych 5 lat na wyspie, stąd powiązania z rosyjską mafią. Co więcej można zauważyć w kilku odcinkach, że Amanda [ARGUS] zna Olivera, ze wzajemnością, co sugeruje, że poznali się w ciągu tych 5 lat. Teraz oczywiście to już wiemy, ale wtedy można się było tego domyślić :)

ocenił(a) serial na 8
Lordnar

Wielkie dzięki za treściwą odpowiedź ! O wcześniejszej znajomości Amandy i Olivera nawet nie pomyślałem. Co do powiązań z rosyjską mafią, to brałem pod uwagę tylko to, że Oliver uratował z łodzi więźniów, a wśród nich był właśnie Anatoli

ocenił(a) serial na 9
Wolfram29

Tak, ale zna język rosyjski, co sugeruje, że Anatoli jednak miał kiedy go nauczyć, jak obiecał, co ciekawe, była chyba o tym mowa w połowie sezonu, kiedy pojechali do Rosji ratować Layle. Zdaje mi się, że wtedy było coś powiedziane o tym, że Oliver wrócił, a nie przyjechał po raz pierwszy. Co więcej, na jego ciele są tatuaże należące do Bratwy, co było powiedziane już w pierwszym sezonie i to właśnie była główna wskazówka, że był jakiś czas w tym kraju :)

ocenił(a) serial na 8
Lordnar

Po raz kolejny mnie zagiąłeś :) Zdecydowanie będę musiał sobie powtórzyć oba sezony przed rozpoczęciem trzeciego !

Wolfram29

Ale jakby nie było sekwencja, którą Oliver powtarza w czołówce każdego odcinka "Nazywam się Oliver Queen i spędziłem 5 lat na piekielnej wyspie" czy jakoś tak będzie się teraz miała jak pięść do nosa. No chyba że po kilku odc. Amanda odstawi go z powrotem na wyspę.

ocenił(a) serial na 9
hornet

Zobaczymy, ogólnie odnosi się to do wersji oficjalnej, a ta głosiła, że był 5 lat tylko i wyłącznie na wyspie. Do tego tekst z intra jest dokładnie taki "after 5 years on hellish island..." nie ma sprecyzowanej wersji, dokładniej, gdyby co jakiś czas wracał na 1 dzień na wyspę z Chin, czołówka nadal miała by sens, chyba, że zostało by to bardziej sprecyzowane. Takie mam wrażenie.

ocenił(a) serial na 9
hornet

Nie wyraziłem się jasno, ogólnie nie ma precyzji z tym stwierdzeniu, tak jak by powiedział, po 5 latach w Polsce, które nie muszą oznaczać, że tu był, ale oznaczają, że w Polsce minęło 5 lat. Brakuje mi dodatku w postaci "that I spend" między słowami.

ocenił(a) serial na 6
Lordnar

Sam Oliver przecież powiedział (nie pamiętam do kogo)że nie spędził tych 5 lat tylko na wyspie,jak go zapytano-Gdzie?-odpowiedział zdaje się -to długa historia-czy coś takiego.

Lordnar

Nie no to już jest raczej nadinterpretacja. Tekst wg mnie jednoznacznie stwierdza że Oliver siedział na wyspie 5 lat. Jesli na chwile udalo mu sie wydostac to ok. Ktos go tam pewnie za kare odstawil i czepiac sie nie bede. Ale jesli wrocil tylko na chwile przed jego odnaleziem to bedzie to zwykly blad scenarzystow, ktory pewnie wynika z tego ze sami nie maja jeszcze pomyslu na to jak przedstawic histoie za 2 czy 3 sezony.

ocenił(a) serial na 8
hornet

Wydaje mi się, że "wyspa" jest swego rodzaju przenośnią użytą w celu nie wyjawienia zbyt wielu szczegółów i nic więcej.

Wolfram29

A mnie się wydaje że to zwykły błąd. Pożyjemy, zobaczymy.

ocenił(a) serial na 7
hornet

Stawiam na to że będzie przez 1-2 lat poza wyspą i na ostatni rok powróci na nią. A z resztą w pierwszym sezoni powiedziane jest, (i to chyba gdzieś w początkowych odcinkach, ale dokładnie nie pamiętam w którym) że nie spędził tych 5 lat tylko na wyspie.

ocenił(a) serial na 7
Wolfram29

Akurat według mnie to właśnie retrospekcje trzymają ten serial. Gdyby nie one, dałbym mu pewnie ocene 7,5, a nie 9.

ocenił(a) serial na 8
HELLBOOOY

No widzisz, u mnie jest odwrotnie. Gdyby nie retrospekcje lub gdyby były one opowiedziane w inny (lepszy) sposób, to u mnie Arrow miałby jedną gwiazdkę więcej :)