PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63887
6,0 13 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Nie jestem pewien czy ta informacja w ogóle była kiedykolwiek podana, ale jeśli tak to na pewno to
pominąłem...
Oliver spędził "na wyspie" (bo przecież wiadomo po ostatnim odcinku, że pojawi się także w Chinach)
łącznie 5 lat. Jak długi okres czasu został przedstawiony w retrospekcjach ukazanych do ostatniego
odcinka? Często są bardzo interesujące, ale jeszcze częściej męczące i ukazywane w najgorszych
możliwych momentach, przez co serial traci dynamikę akcji...

Wolfram29

Pokazali pewnie dopiero rok,lub dwa.Teraz będzie Hongkong,a potem pewnie znowu back to island.

Wolfram29

Dopiero z końcem 5 sezonu retrospekcje się skończą w takim stylu jak obecny. Pokazane zostały pełne 2 lata, a każdy nowy rok będzie nowym rokiem retrospekcji. Nawiasem od końca pierwszego sezonu było wiadomo, że nie spędził całych 5 lat na wyspie, stąd powiązania z rosyjską mafią. Co więcej można zauważyć w kilku odcinkach, że Amanda [ARGUS] zna Olivera, ze wzajemnością, co sugeruje, że poznali się w ciągu tych 5 lat. Teraz oczywiście to już wiemy, ale wtedy można się było tego domyślić :)

Lordnar

Wielkie dzięki za treściwą odpowiedź ! O wcześniejszej znajomości Amandy i Olivera nawet nie pomyślałem. Co do powiązań z rosyjską mafią, to brałem pod uwagę tylko to, że Oliver uratował z łodzi więźniów, a wśród nich był właśnie Anatoli

Wolfram29

Tak, ale zna język rosyjski, co sugeruje, że Anatoli jednak miał kiedy go nauczyć, jak obiecał, co ciekawe, była chyba o tym mowa w połowie sezonu, kiedy pojechali do Rosji ratować Layle. Zdaje mi się, że wtedy było coś powiedziane o tym, że Oliver wrócił, a nie przyjechał po raz pierwszy. Co więcej, na jego ciele są tatuaże należące do Bratwy, co było powiedziane już w pierwszym sezonie i to właśnie była główna wskazówka, że był jakiś czas w tym kraju :)

Lordnar

Po raz kolejny mnie zagiąłeś :) Zdecydowanie będę musiał sobie powtórzyć oba sezony przed rozpoczęciem trzeciego !

Wolfram29

Ale jakby nie było sekwencja, którą Oliver powtarza w czołówce każdego odcinka "Nazywam się Oliver Queen i spędziłem 5 lat na piekielnej wyspie" czy jakoś tak będzie się teraz miała jak pięść do nosa. No chyba że po kilku odc. Amanda odstawi go z powrotem na wyspę.

hornet

Zobaczymy, ogólnie odnosi się to do wersji oficjalnej, a ta głosiła, że był 5 lat tylko i wyłącznie na wyspie. Do tego tekst z intra jest dokładnie taki "after 5 years on hellish island..." nie ma sprecyzowanej wersji, dokładniej, gdyby co jakiś czas wracał na 1 dzień na wyspę z Chin, czołówka nadal miała by sens, chyba, że zostało by to bardziej sprecyzowane. Takie mam wrażenie.

hornet

Nie wyraziłem się jasno, ogólnie nie ma precyzji z tym stwierdzeniu, tak jak by powiedział, po 5 latach w Polsce, które nie muszą oznaczać, że tu był, ale oznaczają, że w Polsce minęło 5 lat. Brakuje mi dodatku w postaci "that I spend" między słowami.

Lordnar

Sam Oliver przecież powiedział (nie pamiętam do kogo)że nie spędził tych 5 lat tylko na wyspie,jak go zapytano-Gdzie?-odpowiedział zdaje się -to długa historia-czy coś takiego.

Lordnar

Nie no to już jest raczej nadinterpretacja. Tekst wg mnie jednoznacznie stwierdza że Oliver siedział na wyspie 5 lat. Jesli na chwile udalo mu sie wydostac to ok. Ktos go tam pewnie za kare odstawil i czepiac sie nie bede. Ale jesli wrocil tylko na chwile przed jego odnaleziem to bedzie to zwykly blad scenarzystow, ktory pewnie wynika z tego ze sami nie maja jeszcze pomyslu na to jak przedstawic histoie za 2 czy 3 sezony.

hornet

Wydaje mi się, że "wyspa" jest swego rodzaju przenośnią użytą w celu nie wyjawienia zbyt wielu szczegółów i nic więcej.

Wolfram29

A mnie się wydaje że to zwykły błąd. Pożyjemy, zobaczymy.

hornet

Stawiam na to że będzie przez 1-2 lat poza wyspą i na ostatni rok powróci na nią. A z resztą w pierwszym sezoni powiedziane jest, (i to chyba gdzieś w początkowych odcinkach, ale dokładnie nie pamiętam w którym) że nie spędził tych 5 lat tylko na wyspie.

Wolfram29

Akurat według mnie to właśnie retrospekcje trzymają ten serial. Gdyby nie one, dałbym mu pewnie ocene 7,5, a nie 9.

HELLBOOOY

No widzisz, u mnie jest odwrotnie. Gdyby nie retrospekcje lub gdyby były one opowiedziane w inny (lepszy) sposób, to u mnie Arrow miałby jedną gwiazdkę więcej :)