PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104704}

Atomówki

The Powerpuff Girls
1998 - 2004
6,5 21 tys. ocen
6,5 10 1 21072
6,9 16 krytyków
Atomówki
powrót do forum serialu Atomówki

W jednym odcinku czerwony diabeł ("ON") ubrany jak prostytutka, obejmuje profesora i liże go namiętnie w policzek... Nie mam nic przeciwko takim scenom w kreskówkach ale to było puszczane o porze gdy oglądają dzieci...
Ogólnie z postacią tego diabła przeginają... Ma za to fajny głosik ;-)

ocenił(a) serial na 6
ggk___

"On" jest najciekawszą postacią w całym serialu ;p

ggk___

Cóż nie pamiętam tej sceny ale w tej kwiestii może i masz troche racji. Ale sama dobrze wiem, że małe dzieci nie rozumieją takich rzeczy więc nie sprawia im praktycznie to róznicy czy takie sceny są czy nie:)

Exi

Bo ja wiem... Niby kreskówka dla dzieci, ale czasem zastanawiam się czy jest dla nich odpowiednia...

Sześcio letnie dziewczynki (czyli nie mają jako-takiego jeszcze rozeznania dobra i zła) same wymierzają sprawiedlwiośći okładając bandziorów pięściami po twarzy, zresztą czasami nie słusznie (Co z tego że Clown, który był pod wpływem złego zaklęcia stał znów się dobry? I tak spuściły mu łomot i zamknęły w więzieniu...), pedziowaty Diabeł który paraduje ubrany jak prostytutka, w dodatku często przyjmując nie przyzwoite pozy na kanapie (a w jednym odcinku nawet walczący o prawa rodzicielskie do trzech małych chłopców), od czasu do czasu trochę nie smacznych żartów (Dzieciak pluje a drugi to płyka), niekiedy klozetowych czy sprośnych...
Niby zabawne i czasem oglądam aby się pośmiać, ale mimo wszystko mam powarzne wątpliwości by ten serial był adreswoany do dzieci (to że jest animowany naprawdę nie ma nic do żeczy) i fakt że puszczają go gdy one oglądają nie wydaje mi się Ok...
Ten serial podlega bardziej kategori "South Parku" (oczywiście nie sugeruje że jest tak dobry)

ggk___

Co do innych odcinków to nie widzę jakichś nieprawidłowości dydaktycznych ale z tym klaunem miałem identyczne odczucie. Nie rozumiem dlaczego dostał łomot...

ocenił(a) serial na 10
ggk___

tak masz racje takich scen nie powinno sie puszczać są też takie sceny że atmówki rozwalają potwotowi oczy wszędzie pryskają krew i flaki i wogóle w każdym odcinku jest bicie takie cos udowadna że ta kreskówka nie nadaje sie dla małych dzieci taki 5-latek to patrzy i myśli że takie mordo bicie jest fajne a potem sie słyszy że dziecko jest podłe bo bije wszystkich w przedszkolu itp ta bajka jest dobra dla dzieci co mają ok 8 roku życia powinni puszczać oznaczenia wiekowe

ocenił(a) serial na 7
ggk___

Dobre spostrzeżenie.

ON zawsze jest ubrany jak prostytutka [normalnie to powinna być zakazana postać ] xD

ggk___

Nie piszcie za dużo bo zaraz LPR się Atomówek dowali xD. A tak na serio, to rzeczywiście coś dziwnego jest z tą kreskówką. Raz skopały Mojo bo im cukierki gwizdnął. Miał połamane palce, podbite oko i Bóg jeden wie co jeszcze. Innym razem profesor określa Seduse jako "nimfomanke". Nie żebym się z tym nie zgadzał, ale co zrobi 6-latka gdy usłyszy takie słowo?? Jak myślicie? Sprawe Clowna już ktoś poruszył, to nie powtarzam. Jakby się jeszcze raz dokładnie przyjrzeć wszystkim 88 odcinką, znajdzie się o wiele więcej takich szczegółów.

qba_l

przypomnę scene w której brawórka spuszcza przysłowiowy łomot bezbronnym ludziom w celu uzyskania ich zebów, i wymienienia ich na pieniądze. Ten odcinek był co najmniej niemoralny..

fisher

Czy ja wiem? Pod koniec odcinka Brawurka też dostała łomot za zabieranie zębów i później, gdy czeka z Profesorem w kolejce do dentysty, wyraża on swoją dezaprobatę wobec jej postępków i mówi, że te pieniądze, które uzbierała za zęby, zostaną przeznaczone na wstawienie jej nowych. Zachowanie Brawurki zostało więc potępione.

Mnie najbardziej nie podobają się inne odcinki:
-również ten z clownem; ciekawe, że dziewuchy spuszczają im łomot akurat zaraz po tym, jak śpiewały, że "cały świat jest miłości barw" o_O Piękna miłość, co karze za czyny dokonane w stanie niepoczytalności :I
-także z cukierkami; Atomówki nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za kolaborację z Mojo, a zaraz po przyznaniu się do winy Burmistrz częstuje je całym słoikiem cukierków :

Gladka

Przypomniał mi się jeszcze jeden odcinek - ten musicalowy, w którym demon na prośbę Atomówek pozbywa się wszystkich złoczyńców pod warunkiem wyrzeczenia się mocy przez dziewczyny i przekazania mu władzy w Tovnsville. Po pozbyciu się Mojo Jojo, Felera & Co. ów demon tworzy z Tovnsville (anty)utopię, w której wszyscy są mu podporządkowani w nawet najintymniejszych częściach życia. Potem Atomówki oczywiście pojawiają się przed demonem i żądają powrotu do dawnej rzeczywistości, ale nie dlatego, że koleś urządził sobie totalitarne państewko, ale dlatego, że bez zwalczania przestępstw ich życie jest puste (nudne), a dodatkowo wciskają gadkę o yin i yang (w dodatku źle interpretując to pojęcie) :/ Sam odcinek był fajny, ale końcówka go zepsuła.

ggk___

Dodam od siebie:
- odcinek, w którym ON sprawił, że wszyscy nienawidzili Atomówek. Mimo oporów, dziewczynki w końcu wszystkich stłukły, a potem wszystcy leżeli w szpitalu, cali w bandażach... miast spróbować złapać ONa czy co, to od razu zlały przyjaciół, którzy nie byli niczemu winni...
- odcinek, w którym Burmistrz miał wyrzuty sumienia, że Atomówki za niego ratują miasto i z balonu wszystkich walił rękawicą na sprężynie, w tym niewinnych ludzi (zapędził się, oberwali bokserzy, koleś, który odbierał wypłatę z bankomatu...). I co? Odpłacił swoje grzechy? Zrozumiał, że lepiej zrobi, jak wróci do ratusza, a ludzie biedni cierpieli...

A odcinek z klaunem to w ogóle - najgorsze, co mogło być.

ser_plesniowy

A ja powiem Wam tak: Oglądałam Atomówki jako siedmiolatka/ośmiolatka i stwierdzam,że nic negatwynego we mnie nie poruszyły.Nie miałam ochoty kogos bic czy siac agresje;// a za to koleżanki z podwórka robiły sobie siniaki.Miałam sytuację gdy jako uczennica szóstej klasy zostałam zaatakowana przez młodszą i dwa razy potężniejszą laskę.Powyrywałyśmy sobie włosy i na końcu oczywiście ja dostałam nagane;//
Powracając do tematu agresja jest spowodowana przede wszystkim przykładem wyniesionym z domu...

ocenił(a) serial na 9
ggk___

A ja trochę z innej beczki.. Czy wiadomo kto podkłada głos pod "niego "? Nie potrafię znaleźć informacji na ten temat

ocenił(a) serial na 10
bluesh

Ryszard Olesiński. Najwspanialszy głos Jego, nawet lepszy niż w oryginale.