PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21311
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Drodzy Fani Battlestar Galactica,
Jako że nie jestem za bardzo zorientowana w temacie seriali science fiction, horroru i fantasy, chciałabym uprzejmie prosić o radę. Otóż w ramach zajęć z historii i kultury telewizji musimy przeprowadzić projekt polegający na obejrzeniu i zbadaniu różnych aspektów wybranego serialu (oczywiście fabuła, ale też praca kamery, zdjęcia, reżyseria, aktorstwo, postacie, muzyka itp.). Ważne, aby tematyka wybranego serialu była z zupełnie innego zakresu, niż ten, który zazwyczaj lubimy i oglądamy – ja na przykład uwielbiam wszelkie seriale medyczne i obyczajowe (np. Breaking Bad, Sześć stóp pod ziemią), dlatego mój promotor zalecił mi właśnie powyższe gatunki. Zastanawiam się zatem między Doctorem Who, Battlestar Galacticą, Supernatural i Fringe. I tu moja prośba – jako, że po wybraniu konkretnego tytułu, nie możemy już zmienić go na inny, proszę o odpowiedź (możliwie bez spojlerów), czy Battlestar do takiego projektu się nada? I jakie jego aspekty Wy, Fani, uważacie za najlepsze i najbardziej godne uwagi? Dodam tylko, że nigdy w życiu nie widziałam ani jednego odcinka (jak zresztą każdego z pozostałych trzech tytułów), ale cieszę się na element niespodzianki :) Wybaczcie długość postu, ale to dla mnie dosyć ważne (specjalnie założyłam konto na Filmwebie :) ). Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam Was :)

jersey_girl

Na moje zdecydowanie nie.Jest płytki nie ma w nim nic szczególnego Może zobacz SGU

ocenił(a) serial na 9
GhostDeath

SGU bez zartow, zdecydowanie nie , patrzac na tematy jakie zakladasz nie zrozmumiales tego serialu. Sgu to banalny serial do bolu ktory padl po 2 sezonach. Zaczal sie dobrze. ale pozniej .... tak zepsuli caly klimat ze nie bylo co ogladac. Polecam Battlestar sam obejrzalem calosc juz 2x, nie znudzil mnie jako jeden z nielicznych

Wolfman_PL

SG-1 : 10 sezonów
Atlantis : 5 sezonów
Ostatnia seria miała dwa sezony

ocenił(a) serial na 10
Wolfman_PL

polac ci :-)

ocenił(a) serial na 8
jersey_girl

Ja z kolei polecam Battlestar Galcticę. Z wymienionych przez Ciebie seriali najlepiej nada się do tej pracy. Dr Who ma bardzo wiele różniących się od siebie serii, przy tym poszczególne odcinki różnią się dość mocno od siebie, co bardzo utrudniłoby analizę. Supernatural i Fringe moim zdaniem ustępują warstwą fabularną. SGU to nędzna podróbka Battlestara.
Battlestar to świetny przykład klasycznego science-fiction wzbogaconego o wątki społeczne, kulturowe i (w pewnym stopniu) filozoficzne.
Można analizować efekty specjalne, ukazany świat, wątek survivalowy, ukazanie zamknięcia w ograniczonej przestrzeni, ukazane procesy społeczne, ujęcia w przestrzeni kosmicznej i ogół efektów specjalnych. Postacie są wyraziste, ale nie przerysowane. Lekkie mielizny zdarzają się podczas poszukiwań odniesień religijnych, ale nie jest to główny wątek :p Można analizować miejsce tego serialu na mapie produkcji sci-fi. Można też zastanowić się nad fenomenem serialu.
Poza tym to tylko 4 sezony, a więc relatywnie niewiele ;)

ocenił(a) serial na 10
jersey_girl

Zdecydowanie polecam. Jest to serial s-f wzbogacony o niebanalne wątki polityczne, społeczne, filozoficzno-religijne. Braku głębi nie można mu odmówić. Postaci są wyraziste, ich motywacje zrozumiałe. Postać Gaiusa Baltara jest jedną z najoryginalniejszych z jakimi się do tej pory spotkałem. Aktorstwo stoi na wysokim poziomie. Do tego dochodzą aspekty techniczne takie jak praca kamery (nowatorska szczególnie w ujęciach kosmosu i walk - ujęcia w stylu "reporterskim", z ręki z nagłymi zbliżeniami itd.), scenografia, dekoracje i efekty specjalne - zrealizowane są w taki sposób, że serial wygląda zdecydowanie bardziej wiarygodnie niż typowa space opera. Muzyka stanowi klasę samą dla siebie - Bear McCreary stworzył ścieżkę bardzo różnorodną, nietypową dla s-f, odnoszącą się do motywów i korzystającą z instrumentów z całego świata (i co ciekawe, taka różnorodność, wydawałoby się nielogiczny miszmasz - motywy celtyckie i orientalne?! - ma tutaj uzasadnienie fabularne!).
No zdecydowaną zaletą jest to, że serial już się skończył i ma tylko 4 sezony - z powodu swojej względnie małej długości można spokojnie oglądnąć całość i ocenić jako całość nie gubiąc się jednocześnie w gąszczu sezonów i epizodów. Historia jest spójna, dość zwięzła, ma wyraźne początek i koniec. Z wymienionych przez Ciebie seriali - moim zdaniem najambitniejszy i najmniej banalny wybór.

SzalonyChemik

SzalonyChemik- w życiu nie opisał bym tego serialu lepiej. Próbowałem po jego obejrzeniu odświeżyć Star Trek i okazało się,że to totalne dno fabularne z marną grą aktorską,idiotyczną muzyką i ogólnie nie wytrzymałem 2 odcinków.Widocznie od lat 80 minęło zbyt dużo czasu:) Szukam czegoś równie dobrego,ale po SG-wszystkich, szczególnie po SG-Universe i BG nie widzę nic co by zaspokoiło apetyt na więcej kosmosu:)

ocenił(a) serial na 10
jersey_girl

hej :) możesz powiedzieć na jaki serial się w końcu zdecydowałaś i czy Ci spodobał?