PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10049688}
6,5 1,1 tys. ocen
6,5 10 1 1136
7,4 5 krytyków
Becoming Karl Lagerfeld
powrót do forum serialu Becoming Karl Lagerfeld

Pozytywnie zaskoczony, szczególnie po nudnym jak flaki z olejem serialu o Balenciadze, co dowodzi, że nie należy przesadzać z wątkami stricte modowymi/pokazami w serialach fabularnych. Nadmienić jednak trzeba, że historia Karla jest barwniejsza oraz obfitująca w więcej wątków-skandali, dzięki czemu widz jest trzymany w napięciu. Historię projektanta znałem, więc niewiele nowego tu znalazłem, ale i tak świetnie się oglądało za sprawą znakomitego castingu, charakteryzacji, dialogów. Do tego wierne oddanie klimatu imprez/klubów tamtych lat z dobrą muzyką dopełniającą całości.

Mały niedosyt za nie do końca uzasadnioną więź Jacques'a z Karlem. O ile znane było parcie młodego do sławy i kontaktów ze śmietanką ówczesnego Paryża, tak serial wciąż nie daje odpowiedzi czemu Karl tak mocno się go trzymał, pomimo licznych sytuacji, które powinny doprowadzić do rozejścia się ich dróg.

mike__25

Nie mam wielkiego pojęcia o modzie ani o życiorysie Lagerfelda, serial włączyłam sobie, bo a) bardzo lubię aktorstwo Bruhla i byłam go ciekawa w tej roli b) liczyłam na piękne zdjęcia. Moje oczekiwania zostały spełnione, serial naprawdę mi się podobał, także pod względem fabularnym, choć tutaj w zasadzie nie miałam oczekiwań. Wątek Karl-Jacques miło mnie zaskoczył, bo po pierwszych scenach spodziewałam się typowej burzliwej historii toksycznej relacji, a tu niespodzianka - nie miałam pojęcia, że Lagerfeld miał takie problemy emocjonalne i że była to miłość platoniczna. To „trzymanie się” młodego kochanka wg mnie miało wynikać z tej właśnie „ułomności”, zrozumiałam to tak, że starzejący się i zakompleksiony Karl chwycił się tego młodziana i nie chciał go już wypuścić w obawie przed samotnością - mial świadomość, że trudno mu będzie zbudować nową relację z kimś innym, więc właściwie z pełną świadomością „kupował” jego względy i uzależnił go od siebie finansowo, pod koniec cały czas podkreślano, że Jacques stał się kimś w rodzaju zakładnika, ofc w dużej mierze na własne życzenie. Można powiedzieć że utknęli ze sobą, każdy ze swoich powodów.