PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 123641
5,5 31 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Przed premierą II sezonu postanowiłem sobie zrobić maraton "Belfra". Serial jest bardzo fajny, ale nie wolny od błędów, często dość irytujących. Na szybko wymieniam te, które najbardziej rzuciły mi się w oczy (pewnie jeszcze później dopiszę):

- akcja serialu dzieje się prawdopodobnie w powiecie elbląskim, a w każdym razie, w województwie warmińsko-mazurskim (policja podlega pod większą komendę w Elblągu, Dobrowice są bardzo granicy z Rosją). A wszystkie samochody mają rejestracje zaczynające się na "C", czyli z województwa kujawsko-pomorskiego,

- Daniel Poręba podczas lekcji wf-u mówi do dziewczyn "w dwutakcie zbiórka". Że co? Chodziło mu chyba o zbiórkę w dwuszeregu. Bo nie wiem jak można zorganizować ćwiczenie mające połączyć dwutakt (rzut koszykarski) ze zbiórką piłki, jeśli tak, to Poręba ze swoimi niekonwencjonalnymi metodami powinien chyba pracować co najmniej w wydziale szkolenia Polskim Związku Koszykówki,

- smartfon z pancerną baterią - Kuba Wróblewski bawi się telefonem Asi w dobrych kilka tygodni po jej zabójstwie (prawdopodobnie znalazł go w dniu śmierci bohaterki). Jakim cudem telefon tyle wytrzymał na baterii, skoro prawdopodobnie cały czas pozostawał włączony? Takie rzeczy może były możliwe w wypadku Nokii 6310i, ale na pewno nie w odniesieniu do smartfona,

- gdy Grzegorz Molenda jest zatrzymany, funkcjonariusz powołuje się na któryś przepis "kodeksu prawa karnego". Taki dokument nie istnieje - jest kodeks karny i kodeks postępowania karnego (zatrzymanie może się odbyć na podstawie kpk),

- wiek licealistów i inne rzeczy z tym związane - akcja toczy się w trakcie II klasy liceum (trzyletniego), o czym wielokrotnie mowa (wspomnienia Eweliny o tym, że Asia wiedziała o swoim kierunku studiów "dwa lata przed maturą", są połowinki). To jakim cudem Asia Walewska w momencie śmierci miała 18 lat (patrz - napisy na nagrobku), skoro chodziła do I klasy, w której zasadniczo można mieć co najwyżej 17 lat? Podobnie rzecz wygląda z uprawnieniami bohaterów - bez problemu kupują alkohol, jeżdżą samochodami (i to nie takimi do 550 kg, na które prawo jazdy - B1 - można dostać w wieku 16 lat). Jedynym wytłumaczeniem byłoby to, że znaczna część klasy co najmniej rok kiblowała (ale w wypadku takiej Asi, wybitnej ponoć uczennicy, było to raczej niemożliwe),

- i wreszcie samo zabójstwo - wydaje mi się bardzo naciągane wykrwawienie się Asi od ledwie dwóch ciosów w brzuch. Co więcej, Asia włóczyła się po lesie przez kilka godzin od otrzymania ciosu (do spotkania na ognisku doszło najpóźniej prawdopodobnie około północy, a zgon nastąpił jakoś w okolicach świtu - czyli około 4-6). Stoi to w sprzeczności z tym, co stwierdził patolog - wg niego do wykrwawienia się doszło w ciągu kilkunastu (czy kilkudziesięciu, już nie pamiętam) minut.

A na co Wy najbardziej zwróciliście uwagę?

ocenił(a) serial na 8
Rino91

- dociekliwość pani prokurator - jednym z przełomowych momentów serialu jest badanie krwi, w trakcie którego dochodzi do matactwa, a później wychodzi na jaw, że to Grzegorz Molenda był ojcem nienarodzonego dziecka Asi. Jakim cudem jednak prokurator wpadła na pomysł, aby zbadać krew Grzegorza, mimo że do tamtej pory pozostawał podejrzeniami? Samo to, że był ojcem Sebastiana (który to w dwuznaczny sposób wypowiadał się do Asi na filmie) o niczym nie świadczy, w ten sposób wszyscy ojcowie powinni uczestniczyć w badaniach genetycznych obok swoich dzieci,

- rzekomy homoseksualizm Sebastiana (jak rozumiem, Zawadzki zobaczył go "w akcji" w nocnym klubie) nie świadczy o tym, że nie mógł mieć jednocześnie słabości do kobiet, mógł być przecież biseksualny

ocenił(a) serial na 8
Rino91

- w odcinku 5 Zawadzki jedzie spółkować z Molendową, po drodze wstępując do kwiaciarni i kupując jej róże. Jakim cudem udało mu się to zrobić w nocy? Już w dużych miastach kupno kwiatów w nocy wymaga sporej gimnastyki (w Warszawie jest raptem kilka kwiaciarni czynnych całą dobę), a co dopiero w małych Dobrowicach?

ocenił(a) serial na 8
Rino91

- w jednym z pierwszych odcinków, Zawadzki zostaje napadnięty przez grupkę osiłków, (jeden z nich ranił belfra nożem) którzy wyrastają nagle, ni stąd, ni zowąd. W serialu nie wyjaśniono do końca, kto ich nasłał (może umknęło to mojej uwadze, ale jestem niemal pewien, że tej zagadki nie rozwiązano).

ocenił(a) serial na 8
Rino91

- fałszywa próbka krwi (podmieniona przez Grzegorza Molendę) została podpisana zupełnie innym charakterem pisma, długopisem z innym kolorem tuszu. Nie trzeba było być szczególnie przenikliwym już w momencie odbierania próbek, aby wykryć, że coś jest nie tak.