PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124471
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

W sondzie do wyboru mamy 21 osób. Nie ma wśród nich między innymi Kuby, Krystiana, wuefisty, ojca Maćka czy Sebastiana. Co ciekawe, jest np. policjantka. Jak dla mnie niezrozumiały zabieg Canal Plus, powinni umożliwić głosowanie na wszystkie główne postaci. Sporo osób typowało Krystiana, Kubę, starego Dąbrowę, teraz już wiemy, że były to nietrafione typy.

ocenił(a) serial na 7
golleador

Mozesz podac mi link do tej sondy? :)

golleador

może specjalnie taką sondę zrobili dla zmyłki :)

ocenił(a) serial na 7
Marie_

bez przesady :D to by było słabe i dziecinne.

evilcookie

a kto tam za PR-em trafi :P

golleador

Na 100% odpada też postać matki i ojca Asi. A to dlatego, że w obsadzie na 10 odcinek nie ma ani Popławskiej ani Gonery (za filmpolski.pl) :)

ocenił(a) serial na 7
Hofferman2

Nie ma też matki i brata Kusia, rodziców Krystiana, ojca Łukasza, wuefisty i policjantki. Jest za to Ciocia Krysia (przez niektórych podejrzana) pojawia się matka Oli (przyjechała po córkę, odwet za złe prowadzenie sie, sprowadzenie córki na złą drogę?) Pojawi sie tez całe grono nauczycielskie, dyrektor, historyk, matematyczka (ta wskazana przez niektórych, od bezstresowego wychowania) . Ja jednak mam nadzieje, ze.morderca okaże się jedną z pierwszoplanowych postaci i twórcy w wyczerpujący sposób przedstawia nam motyw i pobudki. Stawiam na : Królikowskiego/Glowackiego albo Łukasza albo wychowawczynie. Zobaczycie :D innej opcji nie ma.

evilcookie

Evilcookie, trafiłaś już na sondę? :) Wybaczcie, że nie zamieściłem od razu informacji, gdzie znaleźć głosowanie (belfer-morderca), ale nie mogłem założyć tematu, musiałem go chyba z 10 razy edytować, zanim zaakceptowano tekst. Mimo że nie wrzucałem żadnych linków, ciągle wyskakiwała blokada. Chciałem podać namiar do strony w następnej wiadomości, ale tu znowu na przeszkodzie stanął dobowy limit pisania postów. :) Dobra, do rzeczy.

Po wskazówce od Hofferman2 doszedłem do następujących wniosków:

W głosowaniu na stronie, powiązanej z oficjalną serialową, mamy do wyboru 21 osób: Ewelina, Katarzyna Molenda, Julka, Ewa Walewska, Kuś, Jasiek, Maciek, Bogdan Walewski, Olka, Kijana, Paweł, Szrek, wychowawczyni, Lesław, policjantka, Kumiński, Łukasz, Grzegorz Molenda, policjant Sławek, Jowita i Papiński. Z tego grona usuwam osoby, których nie ma w obsadzie 10. odcinka, mianowicie Ewę Walewską, Kusia, Bogdana Walewskiego, Lesława i policjantkę. Zostaje zatem 16 osób. Biorąc pod uwagę słowa osób związanych z serialem, mówiące, że finał ma być zaskoczeniem i zwrotem akcji o 180 stopni, odpadają wg mnie kolejne 4 osoby: Julka, Kijana, Szrek, Grzegorz Molenda (byli lub są podejrzani). Mógłbym tu też dodać Maćka, ale on został wykluczony jako zabójca już na samym początku. Mamy 12 osób. Pniewski powiedział w wywiadzie, ze zabójca kierował się sercem. Skreślam z tego względu kolejne postaci: Olka, wychowawczyni, Łukasz, Jowita, Kumiński, policjant Sławek i Papiński. Uważam, że 50 minut to zdecydowanie za mało, by wpleść nowy wątek, typu romans wychowawczyni z Grzegorzem.

Zostało 5 osób: Ewelina, Katarzyna Molenda, Maciek, Jasiek, Paweł. Usuwam tego ostatniego, bo taki scenariusz wydaje mi się zupełnie nierealny. Aktor grający Łukasza wspomniał także, że do 10. odcinka pojawiały się bardzo małe poszlaki dotyczące mordercy. I właśnie z tego powodu nie pasuje mi Maciek, gdyż trudno to nazwać bardzo małymi poszlakami, był on przecież pierwszym podejrzanym.

Ewelina, Katarzyna Molenda, Jasiek, w takiej kolejności obstawiam, z dużym wskazaniem na Rozłucką. Kochała się w Maćku, była o wszystko zazdrosna, nawet o głupią pochwałę wuefisty podczas gry w kosza. Do tego dochodzi przekonanie Super Expressu i typowania bukmacherów. Jasiek też średnio pasuje, mając na myśli kierowanie się sercem. Prędzej pasowałaby tu Julka, ale ona z wiadomych względów odpada. Dziennikarz sportowy Canal Plus, Tomasz Smokowski, pochwalił się, że zna mordercę. Nie ma w tym nic dziwnego, bo pewnie sporo osób ze stacji zna rozwiązanie zagadki. Jego kolega redakcyjny, Andrzej Twarowski, obstawił wczoraj na Twitterze, że za zabójstwem Aśki stoi córka z matką. Więc może jednak Katarzyna? :)

Będę bardzo zdziwiony, jeśli zabójcą okaże się ktoś spoza tej trójki, no może czwórki, wliczając jeszcze Maćka.

ocenił(a) serial na 7
golleador

Nie znalazłam sondy :( napisz proszę jak ja znaleźć. Dla mnie Ewelina to rozwiązanie za łatwe!

evilcookie

Podałem w drugim zdaniu, w nawiasie. :) belfer-morderca. Po kropce wiadomo co.

golleador

Cieszę się, że miałem rację, ale trochę jestem zawiedziony zakończeniem. Mimo wszystko nie mogę się doczekać kolacji z Eweliną. ;)

ocenił(a) serial na 7
golleador

Ale to nie ona zabiła ;-). Tylko Kijana. Żebyś się więc nie zdziwił :D.

ocenił(a) serial na 9
golleador

Morderca jest wychowawczyni :))

ocenił(a) serial na 8
mikrofon500

Ale jaki miałaby motyw?

ocenił(a) serial na 9
coverrgirl

Zakochana w Molendzie, zazdrosna o swoja uczennice. W sumie, dlaczego nie?
Wcale nie musza pokazywac ich romansu jak ktos wyzej nadmienil, a moze to jednorazowy wybryk, a moze romansu w ogole nie bylo? :) Kto wie

ocenił(a) serial na 9
mikrofon500

I moze na tym klasowym ognisku pilnowala nauczycielka, wiekszosc sie rozeszla i obserwowala pozniej z boku i poszla na koncu za Asia?
Nie wiem czy mam jakakolwiek racje, ale jakos stawiam na nia

ocenił(a) serial na 8
mikrofon500

Wszyscy teraz są podejrzani, więc chyba zaskoczenia nie będzie :)

ocenił(a) serial na 10
coverrgirl

Chyba że twórcy pokuszą się o coś naprawdę niebanalnego w stylu - morderca nie wiedział że zabił - i na tym etapie paru bohaterów odczuwa wyrzuty za śmierć Asi i na koniec jak Zawadzki zbierze wszystkie wydarzenia tamtej nocy do kupy okaże się kto faktycznie dobił dziewczynę.

Albo - że ukartowało to więcej osób, albo że pół Dobrowic wiedziało od początku :P