Właśnie obejrzałam pierwszy odcinek, od raz przypomniał mi się kultowy "Twin peaks" który uwielbiałam. Jestem ciekawa czy to będzie polski odpowiednik?
Zgadzam się miałem z początku podobne spostrzeżenia. Więc uważam że twórcy mieli swoje nie oryginalne inspiracje ale potem się rozwinęli w innym kierunku i za to szacunek- bo serial DOBRY!
Polski odpowiednik Twin Peaks to jednak zdecydowanie nie był. Zdecydowanie lepiej wypadły inne seriale kryminalne - chociażby z Wielkiej Brytanii, Szwecji czy Danii. Polacy jeszcze muszą się dużo nauczyć w kwestii budowania całej intrygi:
http://filmyfantastyczne.pl/rankingi/najlepsze-seriale-kryminalne
Ale i tak lepsze to niż nic. Oby 2. sezon miał SWÓJ KLIMAT, a będzie dobrze. Bo "Belfer" to była kalka wszystkiego.
heheh weszłam na forum tylko po to, żeby sprawdzić czy jest już taki temat, czy muszę go założyć. Na szczęście już jest. Jak dla mnie w cholerę podobieństw, oglądam własnie czwarty odcinek, więc niebawem pewnie znajdę ich więcej. Inni użytkownicy zapewne je wymienili. Nie czytam dalej, nie robię sobie spojleru. Raczej obejrzę serial do końca, ale te podobieństwa są jak dla mnie na minus.