PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124439
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Gdy Zawadzki wchodzi przywitać się z klasą, na ławce leży bukiet białych oleandrów, potem w tym opuszczonym domu gdzie ukrywał się Dąbrowa znowu mamy do czynienia z tymi kwiatami. Myślicie że to jakiś trop czy czysty przypadek?

drolerie

niekoniecznie. To mogły być jej ulubione kwiaty po prostu. Ale może jednak się mylę i to ma jakies znaczenie

bagajaga

Raczej chodziło mi o to, że to wskazywałoby to na kogoś z klasy, bo ta osoba przyniosła te kwiaty wychowawczyni.

ocenił(a) serial na 7
drolerie

z kwiatami możliwe że masz rację mnie intryguje bardziej kogo inicjaly były na wisiorku który ukradła uczennica bo za ch**a nie mogę tego ogarnąć

GTA5pl

D jak Dupcyngiel.

ocenił(a) serial na 7
GTA5pl

A inicjały AW- Asia Walewska, D to mi pasuje tylko Daniel, czyli wuefista...

GTA5pl

D jak daddy. To samo co w miasteczku Twin Peaks. Tylko inny motyw zabójstwa. I pewnie tak samo dowiemy się o tym w 2 sezonie.

ocenił(a) serial na 7
drolerie

Moim zdaniem te kwiaty nie były dla wychowawczyni tylko leżały na lawce, w której siedziała ta zabita dziewczyna.

ocenił(a) serial na 5
evosh

*** Spoiler ***

Dokładnie. Wychowawczyni nie miała takiego bukietu wśród otrzymanych od uczniów, a jak Paweł wchodzi do sali, w której czekają uczniowie, bukiet oleandrów już leży w pierwszej ławce, koło Eweliny (jedynej koleżanki zabitej Aśki), a więc na miejscu, gdzie siedziała Aśka - taki symboliczny gest upamiętnienia.

Ciekawe natomiast, kto przyniósł ten bukiet, bo w odcinku trzecim Sebastian (syn Grzegorza z pierwszego małżeństwa), który hoduje takie w swojej szklarni, twierdzi, że takie kwiaty można dostać tylko w ogrodach botanicznych - i że on sam nigdy ich nikomu nie wręcza, nawet jeśli jest to "wyjątkowa kobieta".

Interesujące jest również to, że oleandry są trujące. Może to jakaś wskazówka? Pęknięta śledziona tylko dopełniła całości? O badaniach toksykologicznych nie było póki co ani słowa, a na ich wyniki czeka się ponoć sześć tygodni... Choć nie wiadomo w sumie, jak szybko upływa czas w serialu, ale sądząc po dynamice wydarzeń, ciśnieniu, jakie ma Paweł na wyjaśnienie sprawy i naciskach Molendy na komendanta, żeby zamykał sprawę, można domniemywać, że upłynęło raptem kilka dni, nie tygodni.

fancy_nino

widać, że nieuważnie oglądasz...
w trzecim odcinku akcja dzieje się ok. miesiąc od śmierci Joanny Walewskiej

ocenił(a) serial na 5
bfght

A na jakiej podstawie to oszacowanie?

fancy_nino

obczaj oświadczenie fryzjerki ;)

ocenił(a) serial na 5
bfght

O kurde. Wiedziałam, że oglądanie filmów i jednocześnie sprzątanie/czytanie/malowanie paznokci kiedyś się na mnie zemści ;)

Nieźle to wyłapałeś, szacun i dzięki :)

ocenił(a) serial na 9
fancy_nino

Z dugiej strony, znalezienie po miesiącu smartfona, w którym bateria jest nie rozładowana to naprawdę rzecz niebywała :)
Ciekawe co to za model? Sam chętnie bym taki kupił :D

No cóż, jak widać drobne błędy się w tym serialu zdarzają :/

ocenił(a) serial na 7
ShinobiQWE

Mnie zastanawia, że tamtejsza policja nie skorzystała z opcji sprawdzenia logownia telefonu. Tak by go znaleźli u brata od razu. Albo na bieżąco nie śledzili czy się loguje i gdzie - tak, załóżmy po ponownym włączeniu przez niepełnosprawnego brata - by też znaleźli.
Dziwne trochę, nie?

ocenił(a) serial na 9
Piaff

Co do policji to ja się nawet nie wypowiadam. Nie jestem jakimś wielkim znawcą, ale wydaje mi się, że sprawą zabójstwa to powinien zajmować się Wydział Kryminalny, a nie lokalnaa policja, która jest doadatkowo całkowiecie skorumpowana.

Wątek tamtejszej policji i prowadzonego przez nich śledztwa jest dla mnie słaby i raczej mało rzeczywisty.

drolerie

To są kalie, nie oleandry. Niemniej także trujące.