PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124462
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Trafiłam na wywiad z twórcami scenariusza w którym mówią.

"Ale dziesięć odcinków składa się na jedną opowieść?

M.P.: Liczba odcinków nie jest przypadkowa i ma związek z fabułą."

Jak myslicie o co chodzi z 10? 10 osób było świadkami? Czy moze to jakies głębsze znaczenie?

ocenił(a) serial na 9
chatterbox1206

Hm... Można sobie pofolgować z numerologią :-). Asia urodziła się 19 kwietnia, dzień jej śmierci to 29 sierpnia - rożnica liczb to 10. A może to jakies nawiązanie do "Dziennika Laury Palmer"- trudno mi nie ulec wrażeniu, że serial ma wiele odniesień do Lyncha i wspomnianej książki. Laura zaczęła pisać dziennik w wieku 12 lat, a Asia być może w wieku 10?
A może dzień jej śmierci poprzedziło 10 traumatycznych dni? Nasiliły się ataki rówieśników, zaczęła dostawać pogróżki. Anonimy znalezione w jej szafce w szatni to raczej sprawa sprzed wakacji.

ocenił(a) serial na 9
jobo2016

moja pierwsze dwie mysli to:
a) nawiazanie do morderstwa w orient expresie (acz tam ich bylo 12) - czyli lynch klasowy ;)
b) do 10 malych murzynkow - czyli Kus albo Leslaw

ocenił(a) serial na 10
Szara_komorka_Poirota

10 małych murzynków, uwielbiam <3 zabojca, który umiera w trakcie serialu? To by było świetne i niespodziewane! ;)

ocenił(a) serial na 9
jobo2016

Kolejny pomysł z 10-tką. Może to nr szafki w szkolnej szatni... szafki zabójcy? Dotarłam do wywiadu, o którym mowa w poście inicjującym. Jest tam również parę słów od reżysera, cytuję:"Gwarantuję, że zakończenie będzie szokiem dla wszystkich."

jobo2016

To jest jakaś myśl
A zauważył ktoś może czyja to szafka?
Walewska miała chyba 16-tkę

użytkownik usunięty
chatterbox1206

Ja myślę że może to być od 10 podejrzanych,magiczna dziesiątka bo średnio wyjdzie jeden podejrzany na jeden odcinek do tej pory podejrzani byli:
1-Maciek był w końcu jako podejrzany
2-Sebastian
3-Grzegorz
4-Daniel
5-Kusio
6-Shrek
7-Kijana
8-Julia
9-Może ten Łukasz
10-Jasiek
a jeśli nawet ktoś z tego zestawienia nie był podejrzany na poważnie,to może ktoś dojdzie na ostatni odcinek.Ewelina,Kaśka i wielu innych w fabule nie byli wymieniani jako mordercy,albo 10 podejrzanych w tym morderca,albo 10 podejrzany niewinnych,plus 11 morderca.

użytkownik usunięty

jakby zrobić listę osób które mogły mieć jakiś powód to wyszłoby chyba z 20.

pewnie liczba podejrzanych 1. Asia (na początku mysleli ze samobojstwo) 2. Jowita 3. wuefista. 4. Molenda Grzegorz 5. Sebaastian Molenda 6 Szrek 7. kijana 8 kuś 9. Julka 10 Maciek

użytkownik usunięty
briela

10 podejrzanych w sensie fabuły plus 10 podejrzanych w sensie mieli motyw łącznie 20 podejrzanych.

ocenił(a) serial na 7
chatterbox1206

Czy ma ktoś pomysl, po 10 odcinku jaka była symbolika tej dziesiątki?

ocenił(a) serial na 10
evilcookie

Ja bym miał na ósemkę.
Naruszenie ósmego przykazania dekalogu (może tu ta dziesiątka?), które może być równe w skutkach naruszenia piątego.

chatterbox1206

Być może jest to nawiązanie do 10 przykazania dekalogu. Ewalina została nazwana mordercą w białych rękawiczach, a myślę, że jej zachowanie spowodowane było zawiścią i zazdrością.