Trafiłam na wywiad z twórcami scenariusza w którym mówią.
"Ale dziesięć odcinków składa się na jedną opowieść?
M.P.: Liczba odcinków nie jest przypadkowa i ma związek z fabułą."
Jak myslicie o co chodzi z 10? 10 osób było świadkami? Czy moze to jakies głębsze znaczenie?
Hm... Można sobie pofolgować z numerologią :-). Asia urodziła się 19 kwietnia, dzień jej śmierci to 29 sierpnia - rożnica liczb to 10. A może to jakies nawiązanie do "Dziennika Laury Palmer"- trudno mi nie ulec wrażeniu, że serial ma wiele odniesień do Lyncha i wspomnianej książki. Laura zaczęła pisać dziennik w wieku 12 lat, a Asia być może w wieku 10?
A może dzień jej śmierci poprzedziło 10 traumatycznych dni? Nasiliły się ataki rówieśników, zaczęła dostawać pogróżki. Anonimy znalezione w jej szafce w szatni to raczej sprawa sprzed wakacji.
moja pierwsze dwie mysli to:
a) nawiazanie do morderstwa w orient expresie (acz tam ich bylo 12) - czyli lynch klasowy ;)
b) do 10 malych murzynkow - czyli Kus albo Leslaw
10 małych murzynków, uwielbiam <3 zabojca, który umiera w trakcie serialu? To by było świetne i niespodziewane! ;)
Kolejny pomysł z 10-tką. Może to nr szafki w szkolnej szatni... szafki zabójcy? Dotarłam do wywiadu, o którym mowa w poście inicjującym. Jest tam również parę słów od reżysera, cytuję:"Gwarantuję, że zakończenie będzie szokiem dla wszystkich."
Ja myślę że może to być od 10 podejrzanych,magiczna dziesiątka bo średnio wyjdzie jeden podejrzany na jeden odcinek do tej pory podejrzani byli:
1-Maciek był w końcu jako podejrzany
2-Sebastian
3-Grzegorz
4-Daniel
5-Kusio
6-Shrek
7-Kijana
8-Julia
9-Może ten Łukasz
10-Jasiek
a jeśli nawet ktoś z tego zestawienia nie był podejrzany na poważnie,to może ktoś dojdzie na ostatni odcinek.Ewelina,Kaśka i wielu innych w fabule nie byli wymieniani jako mordercy,albo 10 podejrzanych w tym morderca,albo 10 podejrzany niewinnych,plus 11 morderca.
pewnie liczba podejrzanych 1. Asia (na początku mysleli ze samobojstwo) 2. Jowita 3. wuefista. 4. Molenda Grzegorz 5. Sebaastian Molenda 6 Szrek 7. kijana 8 kuś 9. Julka 10 Maciek
10 podejrzanych w sensie fabuły plus 10 podejrzanych w sensie mieli motyw łącznie 20 podejrzanych.
Ja bym miał na ósemkę.
Naruszenie ósmego przykazania dekalogu (może tu ta dziesiątka?), które może być równe w skutkach naruszenia piątego.