PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124439
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

No więc oczekiwania ogromne, bo i Stuhr którego naprawdę lubię i cenię jako aktora, i kryminał to coś co lubię. Niestety, wyraźnie coś w tym serialu nie gra. Nie chodzi może nawet o sam pomysł, ale :
1. Jak ktoś napisał wcześniej, postacie przerysowane. Wręcz archetypowe. Zły, chciwy milioner robiący szemrane interesy, nieświadoma niczego zajmująca się dobrymi rzeczami żona, przekupny i skorumpowany policjant, zaangażowana uczennica, alkoholik dziennikarz, cała klasa to niemal ćpiące rozwydrzone dzieciaki..Żadna z tych postaci nie przyciąga uwagi na dłużej.
2. Konstrukcja odcinków. Fatalna. Choćby dzisiejszy premierowy odcinek Pierwsze pół godziny - Wizyta w szpitalu, ktoś rozmawia z kimś ale w zasadzie nic ciekawego, nic się nie dzieje. Nic nie rusza do przodu. I te odpady w lesie? Co to za wątek?
3. Główny bohater. Kiepsko napisany, nie wzbudza sympatii. Przy okazji nagle okazuje się niemal Jamesem Bondem. Motyw z jego odwiedzinami u ruskiej mafii w poprzednim odcinku był żenujący. No i niestety, z przykrością stwierdzam, że mnie gra Stuhra nie przekonuje.

Podsumowując, serial był mocno promowany i chyba rozdmuchał oczekiwania zbyt mocno względem tego co miał do zaoferowania. Gra aktorska aktorów młodego pokolenia słaba. Z aktorów najbardziej na plus grający Kusia i Królikowski. Zdecydowanie najgorszym grzechem serialu jest jednak fakt, że w ogóle nie wciąga. Z każdym kolejnym odcinkiem mam wrażenie, że odcinki zapychają dziury. W ogóle nie interesuje mnie kto zabił Asię Walewską. I tak jak niektóre inne przewinienia można serialom wybaczać, tak zostawiania widza obojętnym niezbyt.

ocenił(a) serial na 9
lo__

1. Niestety ale taki dobór postaci jest konieczny dla serialu, gdzie przez 10 odcinków rozwiązywane jest jedno morderstwo. Gdyby nie skorumpowani policjanci to morderca siedziałby w więzieniu od 3 odcinka. Gdyby nie szemrany milioner, to nie było by nikogo do korumpowania policji i zamiatania wszystkiego pod dywan. Wbrew pozorom Katarzyna może mieć więcej za uszami niż Molenda i jego szemrane interesy. A reszta uczniów to tylko tło dla całej sytuacji. Pokazanie grupy rówieśników, z której każdy mógł być mordercą.
2. Tu się nie zgodzę co do odcinków. Racja wątek z wizytą klasy w szpitalu był niepotrzebny (chyba, że chcieli pokazać jak Paweł stawia się dyrektorowi i kolejny raz pokazuje, że ma duże plecy), ale z kolei ciągłe wizyty Eweliny podtrzymują motyw zazdrości. A raczej podtrzymywały, bo po dzisiejszym odcinku sprawa mordercy chyba została rozwiązana. Wątek z odpadami może być kontynuowany w drugim sezonie, a mógł to być też powód śmierci Walewskiej.
3. Mnie tam się akurat gra Sthura podoba, no ale kto jakie ma gusta. Zgadzam się co do wizyty w Kaliningradzie. Tutaj mocno popłynęli.