Może przegapiłam jakiś wątek, ale może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem NIKT, ale to NIKT nie przejrzał Neal'a? Pracuje dla FBI od tylu lat, a Pantery podobno są ligą mistrzów wśród złodzieji.. Wydaję mi się, że chcą po prostu skończyć serial z dobrą rozpierduchą i akcją na koniec, bez wchodzenia w szczegóły ;/
pewnie masz rację :) a czy to prawda, że odcinek 6. będzie ostatnim tego sezonu i generalnie white collar?
podobno to już koniec serialu. W sumie dobrze, bo widać, że już robią wszystko byle jak plus zakańczają wszystkie wątki.
To mozna by podciagnac pod caly serial. Wiec albo sie nie czepiamy w ogole o to, ze nikt go nie zna i nie rozpoznaje, albo nie mamy serialu ;d
Trochę tak trochę nie. Ja sobie zawsze to tłumaczłam faktem, że generalnie złodziej stara się być jak najbardziej anonimowy i rzadko spotyka innego złodzieja, albo potrafi go rozpoznać. Sam Neal miał problemy z odnalezieniem wielu przestępców, już więcej wiedział o nich Burke z baz FBI, Neal znał tych "klasycznych" jak np ghost (dobrze pamiętam, tak mu było?), a całą reszte musiał "odnaleźć". Podobnie inni w ciągu serialu nie koniecznie musieli wiedzieć kto to Neal, a nawet wskazane było, żeby nie wiedzieli.
Jednak jeśli chodzi o pantery rzeczywiście już to tłumaczenie ma mniej sensu, bo powinni prześwietlić Neala od góry do dołu. W ostatnim odcinku [SPOILER!!!!!!!SPOILER] nawet ten koleś cały z panter powiedzial nealowi że mu się przyjrzał i że neal na pewno jest czysty. Wielu w świecie złodziei o nim nie wiedziało, ale ciężko uwierzyć, że nie natknął się na kogoś kto o tym jednak wie.
Inna sprawa czy powie, przecież koleś nie krzyczał z daleka że jest z panter, super sekretnego klubu złodziei o którego członkach nie wie nikt, tylko sami oni- jest więc potencjalną konkurencją, a każda informacja jest na wagę złota.
Temat bardzo płynny, bo każdy złodziej chce być anonimowy i nie intersują go za bardzo znajomości z innymi złodziejami, chyba że zmuszeni są z nimi z jakiś powodów współpracować, więc oprócz tych, których Neal pomagał złapać, rzeczywiście można przyjąć, że o nim raczej nie wiedzą.
Dodatkowo można przyjąć, że raczej nikt mu nie pomagał w tym "dowiadywaniu się", bo sami widzieliśmy w ostatnim odcinku, że zaufanie do kogokolwiek innego niż siebie jest mocno ograniczone, a same pantery elitarnie ograniczają się zaledwie do kilku osób. To znacznie utrudnia działania związane ze zbieraniem informacji na czyj kolwiek temat.
Ale wiesz popatrzmy tez od tej strony. Raz byl odcinek w ktorym ich wspolpraca byla omawiana na jako takim wykladzie(niby policyjnym ale prasa tam byla) - zdjecia itp. W ogole zamykali oni ponad 90% spraw i mieli najwyzszy wspolczynnik w calym USA wiec na pewno ta wspolpraca nie byla ukryta, a zlodzieje tez czytaja gazety, a FBI naprawde musialoby sie bardzo starac zeby ukryc jego nazwisko(Caffrey - w koncu to jest prawdziwe? :D) czy wyglad... No ale mi to nie przeszkadza w odbiorze serialu i ciesze sie kazda jego minuta :D
no tylko kwestia tego czy ich duet ukazywany był w gazetach z imienia i nazwiska bo generalnie byłoby to nielogiczne skoro proacują często pod przykrywką. Wykład był zorganizowany dla FBI tylko, jakieś ich tam wydarzenie, sami agneci na sali. A jeśli już prasa (nie przypominam sobie pracy przy ich wystąpieniu, ale mogę się mylić, bo to dawny odcinek :P) to odpowiednio napewno ocenzurowana. Przecież były tam prezentowane najnowsze metody pracy FBI i nowinki techniczne, napewno nie były te informacje potem ujawnianane, bo to strzał w kolano.
No i zgadzam się że jakkolwiek to by miało być naciagane, nie jest aż tak dokuczliwe, żeby serialu się nie dało oglądać. Szkoda, że do końca tylko jeden odcinek :(
Najlepsze jest to, że Neal codziennie wpada sobie na kawę do FBI i ten cały szef Panter nawet go ani razu jeszcze nie śledził, żeby go sprawdzić. XD
Dokładnie... tak samo z Kellerem, jak ten cały szef panter tak wszystkich sprawdza to nie wie, że on teraz teoretycznie ma siedzieć w więzieniu i coś jest nie tak?
Albo spokojnie omawiają plan działania z Mozziem, Peterem a czasem z Kellerem w jego mieszkaniu, w którym odwiedził go wcześniej Woodford i w każdej chwili może zrobić to ponownie :P