PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=681562}

Biblia

The Bible
2013
7,4 3,8 tys. ocen
7,4 10 1 3796
Biblia
powrót do forum serialu Biblia

A okazało się że to jeden z filmów o tematyce biblijnej jakich wiele. Nastawiłam się ,że będzie to coś super i pewnie stąd moje rozczarowanie. Ogólnie całkiem fajny chociaż mało szczegółowy, jakieś takie przeskoki były, brak jakiejś takiej płynności. Gdybym nie czytała wcześniej o tych wydarzeniach, to trochę ciężko byłoby mi się połapać z samego oglądania filmu jak to było i co z czego wynikało. I muszę powiedzieć,że oglądałam filmy opowiadające o wydarzeniach opisanych w Biblii o wiele lepsze. Może ten serial z czasem się rozkręci, może kolejne odcinki będą lepsze, w tej chwili jakoś specjalnie mnie nie zachwycił.

ocenił(a) serial na 7
aam38

No fakt, brakowało spójności w tym pierwszym odcinku. Wiadomo, że sporo trzeba wyciąć, bo książka długa, ale miałem wrażenie, że zabrakło dobrego planu, co wyciąć, a co zostawić. Nie wiadomo, jaki w ogóle jest główny wątek tego serialu, nie za bardzo ma to ręce i nogi. Oprócz tej jednej, dość dużej wady, serial jest OK. Budżet wyniósł 22 mln, więc na jeden odcinek przypada 4,4 mln, jak na takie pieniądze wyglądało to wszystko całkiem nieźle.

ocenił(a) serial na 7
DarthDream

6/10 , zawiodłem się.

ocenił(a) serial na 7
aam38

6/10 , zawiodłem się.

ocenił(a) serial na 3
aam38

3/10 w obecnych czasach widz oczekuje czegoś więcej niż odgrzanie kotleta.

2000 lat p.n.e. a tu pełne śnieżnobiałe, uzębienie, makijaż, nienaganne paznokcie kobiet i mężczyzn, czyste i maszynowo utkane tkaniny...
... sandałki na stalowe zapinki
... anioły używające miecza niczym Neo z Matrixa (tylko po co akurat miecza?)
... anioły w ludzkiej skórze
... postać z Pasji (demon, szatan) - wolałbym przystojnego mężczyznę w ciemnych okularach i nienagannym garniturze (byłoby bardziej szokująco)
... stos ofiarny złożony z dwóch wiązek chrustu (nie wiem nawet czy wystarczy na osmalenie skóry)
... no i przede wszystkim zachowania typowe dla ludzi współczesnych (dyskoteka w Sodomie)

crocidura

"no i przede wszystkim zachowania typowe dla ludzi współczesnych (dyskoteka w Sodomie)"
Przecież w tamtych czasach też robiono imprezy.

ocenił(a) serial na 7
crocidura

Ja myślałem, że będzie więcej seksu. :c

ocenił(a) serial na 6
DarthDream

He he he :) Nie, no seks w opowieści biblijnej? :) Ja raczej nastawiłam się na taki bardzo uduchowiony obraz. No i w sumie było nieżle , ale jednak nie aż tak żeby wzbudziło mój zachwyt. Mam cały czas wielką nadzieję,że kolejne odcinki będą lepsze i coraz ciekawsze. A jeśli tak się nie stanie...No cóż, i tak obejrzę wszystkie, do samego końca.

ocenił(a) serial na 7
aam38

W Piśmie Świętym jest sporo seksu, tylko nie jest opisany na dosłownie. Podobnie jak z przemocą. W serialu jest sporo brutalnych scen walki, więc równie dobrze mogłoby być też trochę erotyki. Okazji nie brakowało. Abraham + Hagar chociażby. :] W Sodomie ponoć na porządku dziennym były wieloosobowe orgie, homo- i heteroseksualne. W Piśmie Świętym stoi jak byk, że Sodomici chcieli uprawiać seks z aniołami, którzy przyszli do Lota. :)

ocenił(a) serial na 6
DarthDream

Ok, ok, rozumiem. Wszystko się zgadza. Ale nie wymagaj żeby to wszystko pokazane było w filmie. Myślę,że spowodowałoby to wielkie oburzenie oglądających i twórcy filmu doskonale zdawali sobie z tego sprawę. Ludzie lubiący filmy religijne raczej nie oczekują w nich seksu tylko właśnie przeżyć duchowych. Zresztą seksu jest pod dostatkiem w każdym innym filmie więc myślę,że bardzo dobrze ,że w tym serialu akurat go nie ma. Ja w każdym razie byłabym zniesmaczona gdyby jakieś erotyczne sceny upchnęli jeszcze tutaj. Chwała Bogu,że nie wpadli na taki pomysł. Moim skromnym zdaniem oczywiście.

ocenił(a) serial na 7
aam38

Nie jest to dla mnie czynnik najważniejszy przy ocenie filmu, ale skoro w programie telewizyjnym pisało, że będzie to serial dozwolony od lat 16, to myślałem, że jakieś cycki pokażą. xD

ocenił(a) serial na 6
DarthDream

:):) A jednak nie pokazali :). To już może kolejnych odcinków nie oglądaj, pewnie się nie doczekasz :D

ocenił(a) serial na 7
aam38

Nie no, obejrzę. ^^ Ale na nic się nie nastawiam. ;D

DarthDream

Oryginalnie w Piśmie jest jeszcze "ostrzej", córki Lota upiły go i uprawiały z nim seks.

ocenił(a) serial na 7
Vojtek_83

No fakt, wyleciało mi z głowy. :3

ocenił(a) serial na 7
crocidura

Pragnę przypomnieć, iż jest to serial na podstawie Biblii. Oczywiście w serialu jest wiele rzeczy dodanych, bo w Biblii nie jest wszystko to opisane, te wszystkie szczególiki. Skoro tutaj anioły używają miecza, to chyba nie dlatego, że tak się zachciało reżyserowi? (choć w odniesieniu do tego przykładu nie jestem pewna, bo tego momentu z Biblii akurat nie pamiętam).