PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=711518}
7,3 1,3 tys. ocen
7,3 10 1 1326
Bishōjo Senshi Sailor Moon Crystal
powrót do forum serialu Bishōjo Senshi Sailor Moon Crystal

Wybaczcie ale ja jestem bardzo rozczarowany tym odcinkiem. Po pierwsze myslalem ze to beda
dalsze losy po drugie w starej seri bylo czuc groze, ciary, byl klimat tutak wszystko jest nijakie...
muzyka srednia, animacja taka sobie, po co odgrzewac cos co dawno temu zostalo zrobione dobrze i
ma swoich wiernych fanow. Uwazam ze jest to na sile odrodzone zupelnie nie potrzebnie.
Szanujmybpoprzednia wersje pelna magii, lez i smiechu.

kacper52

Teraz tak, ale im dalej tym więcej będzie różnic. Początek jest taki sam, więc wydaje się, że nowe anime jest zupełnie niepotrzebne, ale to ma być wierniejsza ekranizacja mangi, a historia w niej była ciut inna niż w starym anime. Poczekaj jeszcze trochę, daj temu szanse.

ocenił(a) serial na 6
kacper52

a ja nie :) czytałam mangę całości i muszę przyznać, że jest świetna. anime oglądałam w całości dwa razy, ale mangowa historia jest dużo ciekawsza i bardziej niewiarygodna. oczywiście nie odmawiam klimatu pierwszej animacji. z SM jest jak z Grą o Tron, czyli im dalej, tym więcej różnic. powiem tylko tyle - jeszcze się przekonacie do Crystal, wierzcie mi... ;)

ocenił(a) serial na 8
kacper52

Ja także jestem na NIE. Może i postacie w nowej wersji są ładniejsze, takie trójwymiarowe, cieniowane i błyszczące, to jednak za mało. Największym minusem jest muzyka, która jest po prostu nijaka. W starszej wersji była świetna, dało się ją śpiewać, nucić, obecnie żaden kawałek nie zapada w pamięć i ciężko go nawet powtórzyć. Nie podoba mi się też głos Usagi. Niby to ta sama pani Kotono Mitsuishi, a jednak brzmi inaczej i mnie nie przekonuje :/

użytkownik usunięty
Piaska

Ponieważ pani Mitsuishi jest starsza o 20 lat. Trudniej 40-latce udawać głos małej dziewczynki, niż 20-latce. Poza tym Usagi ze starej wersji była właśnie taka jak jej głos - hałaśliwa, energiczna, infantylna. Ta nowa jest jakaś anemiczna i melancholijna, i do niej pasowałby inny głos...
Minusy:
- grafika przekombinowana jak w "Madoce" (chociaż Madoka i jej koleżanki mają proporcje normalnych nastoletnich dziewczynek)
- zadęcie jak w "Magic Knight Rayearth" (chociaż "Rayearth" poza momentami patetycznymi miał momenty autentycznie śmieszące)
Plusy:
- wierność mandze - warto polecić tym, którzy chcą znać historię z mangi, ale odrzucają ich graficzne niedociągnięcia pani Takeuchi (chaotyczna akcja, wszystkie dziewczyny wyglądają tak samo z wyjątkiem Usagi i Minako, wszystkie postaci mają nieproporcjonalnie długie kończyny itd)
- krótkość - 26 odcinków, nie będzie się wlokło.

użytkownik usunięty
kacper52

Nie tylko Ty jesteś zawiedziony, ja również.

kacper52

Przejdź się na anime.tanuki.pl, tam ciężko o komentarze niebędące hejtem ;)

kacper52

Mam identyczne zdanie...
Myślałam, że poznamy dalsze przygody Sailorek, Trzech Gwiazd, Neptuna i Urana, Chibiusy a nie odgrzewane kotlety... Mega się wynudziłam na tym odcinku. To, że animacja bardziej nowoczesna mnie nie rajcuje;w końcu to fabuła zawsze sprawiała że Sailor Moon była najlepsza... Grafika nigdy nie była szczególnym walorem serii, a mimo to i tak pokochali ją fani na całym świecie... Jestem mega zawiedziona. Znowu to samo?! Tak, wiem, że teraz wszyscy napiszą że jest wierne odwzorowanie mangi, ale SERIO?! Tyle lat to robili i wyprodukowali tylko coś takiego?! Porażka.

kacper52

Przecież było jasno powiedziane, że to będzie restart. Znowu pojawia się problem niewiedzy na temat tego co mamy zamiar oglądać. Ech...

Mnie z kolei nowa seria bardzo się podoba. OCZYWISTYM faktem jest, że NIE zastąpi starszej serii jeśli chodzi o zajebistość i miejsce w naszych sercach. Jednak ja daję jej szansę. Odcinek 5 był przepiękny. Tak dobrze narysowany i ze świetnym scenariuszem. Majstersztyk.

Co do muzyki to trzeba się z nią osłuchać. Jej kompozytorem jest twórca muzyki do serii Pretty Cure i znam wiele jego nutek na pamięć. Ma świetne utwory zapadające w pamięć.

Potrzeba pozytywnego nastawienia do oglądanej serii, to wystarczy.