Break Point (2023)
Break Point: Sezon 1 Break Point sezon 1, odcinek 9
odcinek Break Point (2023)

Break Point | Pod presją

Under Pressure 51m
7,7 60  ocen
7,7 10 1 60
Break Point
powrót do forum s1e9

"Dwie bardzo różne wschodzące gwiazdy" - no rzeczywiście wschodzące, Iga numer 1 w rankingu, w chwili kręcenia odcinka 3 tytuły wielkoszlemowe i kilkanaście wygranych w Main Tour, a do tego Tiafoe - wtedy 34 w rankingu, liczba tytułów wielkoszlemowych 0, liczba tytułów w Main Tour - 2. I typ dostaje 2/3 odcinka, a Iga 30%.

lifter67

Zgadzam się w pełni. Serial Netflixa trzeba przyznać jest zrobiony z dużym rozmachem, jednakże bardzo nietrafnie pozycjonuje poszczególne role bohaterów. Już w pierwszym sezonie poczułem zgrzyt bo Iga w moim odczuciu została potraktowana marginalnie, było kilka wzmianek co najwyżej, wszystko toczyło się wokół innych zawodniczek jak Sakkari, Badosa czy Tomljanovic. Czas pokazał, że owe tenisistki chwilowo zagościły w top 10 (z wyjątkiem ostatniej, która jest po prostu przeciętna) i pewnego poziomu moim zdaniem już nie przeskoczą.
Z nadzieją czekałem na kolejne odcinki gdzie spodziewałem się dużo materiału o Idze, a nawet całych 2 odcinków poświęconej Polce. Finalnie dostaliśmy marne ochłapy. A szkoda bo potencjał był bardzo duży i twórcy mogąc nagrywać i przebywać w jej gronie powinni to wykorzystać. Pozostaje spory niedosyt.

ocenił(a) serial na 7
arekostrowski

Myślę, że jest to zamierzone - więcej czasu poświęcają tym, którzy się wspinają na szczyt, a mniej aktualnym liderom/gwiazdom. Djoković i Nadal dalej są pomijani, przedstawiani jako oponent, nie jako główna postać. Z Igą również też tak było w paru odcinkach, aż w końcu dostała trochę czasu w 9 odcinku. Uważam, że dobrze ją przedstawili, z dużym uznaniem i honorem. Wiadomo, my Polacy chcielibyśmy jej więcej, ale po co robić serial o tenisie, prezentując głównie najlepszą zawodniczkę na świecie? Wówczas byłby to dokument poświęcony jednej zawodniczce. Niedosyt oczywiście jest, ale jestem pewny, że w kolejnym sezonie znowu się pojawi.

Bambim

Iga ograniczyła udział w serialu, wyraźnie o tym mówiła. Są w necie jej wypowiedzi na ten temat.

ocenił(a) serial na 7
lifter67

Ale to raczej Iga się nie chciała pokazać. Wszyscy głowni bohaterzy mieli jakieś sob story, pokazywali rodzinę i bliskich. Iga jest raczej zamknięta i zdystansowana. To introwertyczka, której zadaniem jest wygrywać. Nie każdy w tenisie musi być jak Hollywood star.