Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 333 tys. ocen
8,8 10 1 332760
9,1 50 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Białoruski Haker

ocenił(a) serial na 9

Prawnik Waltera - Saul Goodman - podrzuca pomysł wykorzystania strony internetowej Juniora do legalizacji aktywów pochodzących z handlu narkotykami. Pomysł jest sensowny, ale nie rozumiem jednej rzeczy. Mianowicie, skąd białoruski haker bierze pieniądze na te wszystkie mikro przelewy ? Walter nie przekazywał Saulowi gotówki. Nawet gdyby tak zrobił, to w jaki sposób zdeponowali by ją na tysiącach kont bankowych w różnych częściach kraju i świata ? Wniosek z tego taki, że Haker zasila konto Waltera dodatkowymi funduszami, do których ma dostęp. To generuje dwa irracjonalne wnioski.
1) Istnieje Haker, który ma dostęp do niezliczonej ilości kont bankowych. Czemu miałby komukolwiek pomagać mogąc samemu założyć rachunek i zbijać kokosy ?
2) Konto charytatywne Waltera zostaje zasilone dodatkową gotówką. Nadal będzie posiadał nadwyżkę gotówki pochodzącą z handlu narkotykami.

Chcę podkreślić, że nie czepiam się tutaj szczegółów. Boje się jedynie, że coś mi umknęło.
ZACZYNAM TRZECI SEZON, więc proszę o nie spoilerowanie.

użytkownik usunięty
sigon

Nie rozumiem kompletnie tych 2 wniosków. Być może nie znamy sposobu działania hakera. Jak twierdzi Saul, haker zna się na rzeczy. Tak samo, ja się nie znam kompletnie na budowaniu robotów, więc nie wyciągam wniosków. ;p

ocenił(a) serial na 10
sigon

Może po prostu mu je przekazał poza kamerą?

ocenił(a) serial na 9
manga_maniak

Okej. Przypuścmy, że Walt przekazał Saulowi pieniądze. Nie zmienia to faktu, że sytuacja jest absurdalna. Żeby w ogóle można było dokonać przelewu, to konto musi istnieć (być zarejestrowane na konkretną osobę/firmę) i muszą być na tym koncie odpowiednie środki. Pieniądz wirtualny istnieje wtedy, gdy ma on poparcie w realnych dobrach zdeponowanych przez klienta w banku (gotówka, papiery wartościowe itp.) Skoro na konto Waltera wpływają środki z całego kraju/kontynentu/świata, to znaczy, że są one pobierane z setek/tysięcy kont przez ów hakera. Niemożliwością jest, aby Saul był w stanie zarejestrować samemu tysiąc kont bankowych w różnych stronach świata na różne osoby i zasilić każde z nich niewielką sumą tylko po to, żeby haker z Białorusi mógł za pomocą swojego komputera starować systemem mikro przelewów. Gdyby nawet Saul w krótkim czasie założył konta "słupy" i zasilił je określoną kwotą, to na cholerę byłby mu potrzebny ultra haker z Białorusi? Z sytuacji przedstawionej w serialu wynika, że haker ma nieograniczony dostęp do ISTNIEJĄCYCH JUŻ konto bankowych przypadkowych ludzi z całego świata. A więc jest w stanie wyciagnąć niewielką kwotę z każdego konta na świecie. Czy to nie jest absurd sam w sobie ? Skoro istnieje człowiek o takich możliwościach, to czemu Saul, jako jego znajomy, nie stworzy swojego konta i nie karze Hakerowi zasilać go mikro płatnościami ? Mógłby zostać milionerem.

ocenił(a) serial na 9
sigon

Wniosek drugi jest nieco chybiony, gdyż gotówka Waltera może być po prostu wzięta za część aktywów przychodzących ze strony charytatywnej. Aczkolwiek nadal nie rozumiem, w jaki sposób funkcjonuje haker z Białorusi. Z serialu wynika, że nie zamienił on gotówki fizycznej w wirtualną, a po prostu ściągał środki z cudzych kont bankowych.

ocenił(a) serial na 10
sigon

Może to działa na takiej zasadzie, że on te pieniadze otrzymane od Waltera przez Saula wpłaca na konta i potem przelewa na strone charytatywną?

ocenił(a) serial na 9
manga_maniak

To by było racjonalne wyjaśnienie, jednak z przebiegu rozmowy Saula z Walterem wynika coś innego. W jaki sposób człowiek żyjący w Białorusi mógłby założyć tak wielką ilość kont bankowych w różnych krańcach świata i jeszcze na dodatek zasilić je gotówką ? Zresztą z tego, co wiem nie jest to działanie nielagalne, a Saul wyraźnie zaznaczał, że jego działalność hakera wykracza poza granice prawa.

sigon

To nie koniecznie musi być wielka ilość kont bankowych. To mogą przecież być płatności w stylu paypal, bitcoin zamieniane na walutę i masa innych. Może mieć setki kont pozakładanych na tego typu serwisach a jak wiadomo, docelowy numer konta z którego załadowujemy płatności pozostaje dalej niewiadomy do końcowego odbiorcy przelewu.

sigon

Wcięło całego mojego poprzedniego posta. Więc jeszcze raz.

To niekoniecznie musi być duża ilość kont. To mogą być serwisy płatnicze w stylu paypal, bitcoin i wiele wiele innych. Może mieć tam setki pozakładanych lewych kont a jak wiadomo, numer konta bankowego przy tego typu transakcjach jest ukryty i może to być jedno, dowolne konto bankowe, lub kilka kont przypisanych do setki kont w serwisie płatniczym.

ocenił(a) serial na 9
perun_6

Ok to jest zrozumiałe, ale w takim razie po co miałby się włamywać do cudzych komputerów ? O tym była mowa w rozmowie Saula z Walterem.

ocenił(a) serial na 10
sigon

Przecież to haker, myślę że nie ma on jakiegoś wielkiego problemu z włamaniem się na kilka kont, wpłaceniem pieniedzy i przelaniem na inne konto ;)
Ewentualnie moglby to wysylac na przyklad smsem. Jest dużo możliwości, może coś o tym jest napisane na necie ;)

ocenił(a) serial na 9
manga_maniak

Z tego, co napisał kolega perun wynika, że haker działa zgodnie z prawem. Można przecież posiadać wiele kont i dokonywać płatności. Sęk w tym, że ja zrozumiałem ich rozmowę, tak jakby właśnie pan Haker włamywał się do CUDZYCH kont i robił mikro przelewy (była mowa o tym, że może zmusić każdy komputer na świecie do współpracy).