Było The Wire 10/10, potem True Detective 9/10, teraz Breaking Bad (zacząłem 3 sezon - jest bardzo
dobrze, słyszałem ze będzie jeszcze lepiej, tak więc ocena również oscylować będzie pewnie koło
maksimum). Pytanie co potem, po jaki serial warto sięgnąć, żeby nie spaść z poziomu? Oprócz Gry
o Tron, czytałem książki i póki co mam zamiar przeczytać je jeszcze raz, zanim wezmę się za serial.
Najlepiej podawajcie już zakończone serie.
Po BB nic już nie będzie takie same - ten serial zbyt wysoko ustawił poprzeczkę. Ale osobiście polecam z czystym sumieniem Dextera ( i nie zrażaj się opiniami co niektórych, że tylko dwa czy trzy sezony są dobre - wysoki poziom trzymają wszystkie oprócz ostatniego ), lub Synów Anarchii ( też dobry, nie długo premiera ostatniego sezonu ). Ewentualnie Vikings - trzyma wysoki poziom. Ja z kolei zabieram się nie długo za True Detective o którym słyszałem wiele dobrego.
Jeśli chcesz czegoś ostrego/ mocnego co zostanie z "Tobą na zawsze" to Moda na sukces a tak na poważniej jeśli chcesz coś mocnego i ambitniejszego to:
-Oz, porównywalna długość i swego rodzaju prekursor jeśli chodzi o telewizję
-True Detective (choć chyba widziałeś)
-Dochodzenie
Dobra rozrywka na poziomie to też:
-Sherlock
-Homeland
-Tajemnice Laketop
-Dr House
-Gotowe na wszystko
Jeśli chodzi o Dextera to można się zawieść, ostatnie 3 sezony rażą brakiem logiki, jedyna co dobre założenie końcowe, choć i tak dojście do niego było dość słabe.
Spróbuj zobaczyć coś z tego powinno Ci się coś spodobać: Fargo, Most nad Sundem, Na granicy cienia, Świat gliniarzy, Broadchurch, Czarne lustro, House of Cards, Luther, Sześć stóp pod ziemią, Kompania braci.
Za dużo seriali dramatycznych na dobrym poziomie więcej nie znajdziesz, choć jest jeszcze kilka.
A tak, zapomniałem - 'Gotowe na wszystko' ( chociaż to dla nie których bardziej babski serial ) też polecam, bo dobry jest.
A odnośnie Dextera - nie doszukiwał bym się logiki w tym serialu, to jest przede wszystkim rozrywka.
Zgadzam się ale po części, to, że babski serial w pewnym sensie tak bo rzadko mamy tyle kobiecych głównych bohaterek ale dla mężczyzn też się doskonale nadaje. Dexter - tak ale do takiego BB ( i wielu innych seriali) w tym aspekcie nie ma startu. Nie można też patrzeć tak, że jak coś jest rozrywką to mamy się godzić na duże uproszczenia. Dexter do jakiś realiów się odnosił, to nie transformery ani coś takiego by liczyć na naiwność widza.
Popieram - Most nad Sundem, Luther, The Shadow Line, Fargo, Sherlock to rewelacyjne seriale, trochę krótsze niż The Wire czy BB.
Warto zobaczyć też Rodzinę Soprano, podobny styl do The Wire.
Z mniej ambitnych ale równie rozrywkowych mogę polecić The Americans, Jericho czy Sons of Anarchy :)