Dzisiaj oglądnąłem ten serial. Kosmos. Wciągnął mnie bez reszty.
Przez większość serialu czekałem aż tego psychopatę zamkną. Choć oczywyście wiedziałem ile jest odcinków.
Ale ja tutaj czytam, że są tu jacyś ludzie, którzy kochają tego potwora.
Spróbuję coś zatem napisać o tym, bo aż trudno mi w to uwierzyć,,,
Co z Wami jest ludzie? Przecież to był zakompleksiony psychopata, który przekraczał kolejne granice swojej moralności. On miał wyrzuty sumienia, tak przez 30 minut maksymalnie, ale poddawał je absolutnie beznamiętnej kalkulacji. Przeliczał te wszystkie tragedie na pieniądze, racjonalizował je. Ta jego działalność była po prostu obarczona niezwykłym ryzykiem, które materializowało się śmiercią i niszczeniem wielu ludzi postronnych, bo zadawanie się z największymi mętami tak się kończy. Ale tego nie domuszczał genialny umysł Walta, bo on w swoim uwielbieniu myślał, że wszystko jest w stanie rozwiązać i kontrolować. Był faktycznie jak nałogowy hazardzista. Tym razem się uda, tym razem wygram i będzie kasa i nie umrze żadne dziecko.
Nawet gdy miał okazję się wycofać to nie zrobił tego bo frustracja z powodu tego, ze mimo świetnych osiągnięć na studiach nie udało mu się życie, nie pozwoliła mu na to.
Manipulator, wyrachowany sfrustrata. To, że był inteligentny nie czyni z niego postaci godnej szacunku. Jest to tym bardziej odrażająca postać.