PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 326 tys. ocen
8,8 10 1 325620
9,1 64 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Kamerki

ocenił(a) serial na 10

Witam, nie wiem czy na forum był już poruszany ten wątek, ja przynajmniej go nie
dostrzegłem.
Zatem wszystko w końcówce jest dobrze powiązane i się dobrze układa, ale....Jest jedna
kwestia - chyba że rozwinie się na początku następnego sezonu - wtedy to nie będzie
niedociągnięcie. Otóż Gus wszystko nagrywał...laboratorium, Waltera, Jessiego.
Walter i Jessi spalili laboratorium ale nie spalili knajpy Gusa, skąd "monitorował" on działalność. Zapewne nagrania musiały się gdzieś zapisywac. A jakie będzie jedno z
pierwszych miejsc do których zajży DEA po śmierci Gusa?

użytkownik usunięty
krecik1982

Właśnie dla takich wątków powstaje 5 i ostatni sezon. Większość osób, którzy myślą, że serial powinien się zakończyć na tym sezonie - jest w błędzie.

ocenił(a) serial na 8
krecik1982

wiemy tylko, że Gus monitorował, wcale niekoniecznie musial nagrywać, a jak nawet nagrywać to nie magazynować - bo i po co? żeby w razie czego policji/agencjom wpadły w ręce kompletne dowody jego działalności?

ocenił(a) serial na 10
bobrolak

Po co? Nie sądzę aby Gus siedział 24h na dobę przed kompem, a z tego co widziałem to widział o każdym ruchu. Oczywiście scenarzysta mógłby uprościć sprawę i Gus mógł usunąć wszystko ale byłoby to mniej logiczne, gdyż był pewny siebie i nie przewidywał, że go zgarną w najbliższym czasie.

ocenił(a) serial na 8
krecik1982

u Gusa pewność siebie ustępowala miejsca ostrożności, wystarczyloby więc, zeby nagrania kasowal co, powiedzmy, 24h. no i nie byla to przeciez jednoosobowa organizacja, niekoniecznie on musial caly czas na monitoringu siedziec

użytkownik usunięty
bobrolak

A poza tym bardzo możliwe, że końcowa scena to tak jakby pokazanie, że ma wszystko pod kontrolą, tj. poprawienie sobie tego krawatu itd. jedynie nie przewidział Waltera i Jessiego.

ocenił(a) serial na 8

powiedzialbym, ze to ostatnie poprawienie krawata itd. bardziej pokazywalo jak mocno wbił się w role schludnego i nienagannego, opanowanego przedsiebiorcy, takiego zawsze poprawnego;) tyle, że.... cala ta scena miala byc koncowym twistem, już myślimy, że Gus mimo wszystko przeżył, otrzepał sie z tego jak ze wszystkich poprzednich niepowodzeń i odegra sie na Walterze, a tu bach, jednak nie:D

krecik1982

mnie z kolei zastanawia to, dlaczego Walt nie zapłącił 500 tys. facetowi od nowych tożsamości. Wiem, że nie miał takiej sumy, ale pracował dość długo o Gusa (?), a poza tym chyba miał jeszcze odłożone pieniądze z wcześniejszej pracy tylko z Jesse'm. ~850 tys.+ 620 tys.+ 30tys(?) za samochód dla Juniora daje tylko 1,5 mln, nie licząc tego, co mu zostało. Więc gdzie podziała się reszta kasy, jeżeli w ogóle takowa była?

ocenił(a) serial na 10
Pajka01

Oglądałem to dawno, ale Za coś kupili myjnię. Skyler dała kasę swojemu byłemu pracodawcy/kochankowi, oczywiście tego nie było dużo. Niech mnie ktoś poprawi jeszcze

mat3uszx

w te 1,5 mln wliczyłam myjnię(850 tys.), opłacenie Teda (620 tys.) i samochód dla Jr.( 30 tys.). Więc owszem, masz rację, ale akurat to uwzględniłam :)
pod podłogą zostało mu z pewnością mniej niż 500 tys., bo nie robiłby afery, gdyby mógł opłacić gościa od tożsamości.

ocenił(a) serial na 10
krecik1982

Gus był za sprytny na takie coś. Rozwiązanie jest trywialne - obraz z kamery szyfrujemy kluczem asymetrycznym i przesyłamy do Gustava. Tylko on zna hasło więc tylko on (lub zaufani) mają dostęp. Rozszyfrowywanie takiego nagrania może zająć setki lat, czyli się tego nie da zrobić w rozsądnym czasie. Komu jak komu, ale mu raczej nie brak kasy by nie produkować dowodów.