PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 324 tys. ocen
8,8 10 1 323913
9,1 62 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

1. Czy każdy odcinek trwa ok 45 min, czy są jakieś odstępstwa typu 10-15 min ?
2. Czy w serialu mają miejsce brutalne sceny, czy jest on robiony raczej pod "wrażliwych" odbiorców ?

użytkownik usunięty
rev1337

1. Większośc odcinków chyba miała koło 46 min, max 50, z wyjątkiem kilku pierwszych, godzinnych.
2. Jest kilka takich scen mocno działających na wyobraźnie jak np ciała w beczkach :D + kilka krwistych ale ogólnie nie jest tak źle.

Co?, 45 min i pytanie o brutalność, pewnie seans w szkole podczas jakiejś godz wych? Zgadłem? :D

żadnego seansu nie było, a pytam bo chce się zabrać za oglądanie, w co niektórych serialach brutalność jest spłycana, przez co tracą na autentyczności

użytkownik usunięty
rev1337

pudło :P
To patrząc pod takim kontekstem to nie wiem co powiedzieć, BB to serial w miarę realistyczny, ale wiadomo, musi być parę rzeczy naciąganych. Ogólnie nie powinieneś się zawieść pod tym względem.

ok, dziekówa

ocenił(a) serial na 9
rev1337

z tego co jest mi wiadomo serial przeszedł dość mocną cenzurę więc bardzo brutalnych scen nie ma. serial ma bardzo fajny soundtrack. w niektórych momentach miałam wrażenie że sceny są naciągane i mało realistyczne zwłaszcza podczas 5 sezonu. ogólnie polecam i czekam na 6 sezon jeśli się w ogóle pojawi.

ocenił(a) serial na 10
karolinapleszewska

Nie będzie szóstego, tylko druga połówka piątego.

litwosxd

Czyli de facto szósty. Śmieszy mnie swoją drogą, że Gilligan rzekomo postawił na swoim, bo chciał żeby 5. sezon był ostatnim. A tak naprawdę równie dobrze można by nazwać to co będzie pokazane za rok sezonem szóstym, a raczej powinien się tak nazywać, bo to jest zwykłe zakłamywanie rzeczywistości i wmawianie sobie, że jest inaczej niż jest naprawdę.

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

To, że ty uważasz, że to nie kontynuacja 5 tylko niby 6 niczego nie zmienia. W 2013 będzie druga połowa 5 sezonu i tyle.

facet31

To, że nazwiesz biedronkę żukiem, nie znaczy, że jest żukiem.

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Dlatego właśnie pół biedronki teraz i pół w przyszłym roku daje całą biedronkę.

facet31

OK, w takim razie powiedz mi proszę, dlaczego wszystkie kolejne odcinki od samego początku, nie nazywają się pierwszym sezonem, bo tego nie rozumiem. Jaka jest różnica, która spowodowała, że rok po 3 sezonie był sezon 4, a rok po sezonie 5 jest sezon 5.

użytkownik usunięty
Pan__Cogito

Sprawdź jak to było z Rodziną Soprano i się dowiesz.

Dobrze wiem jak było z The Sopranos, bo jest to najlepszy serial jaki widziałem. Miałem zresztą to samo skojarzenie, no ale nie widzę tu odpowiedzi na moje pytanie. To, że zastosowano podobne rozwiązanie to widzę i jest to oczywiste. Ja pytam, jakie są przesłanki tego, że zastosowano taką a nie inną numerację. Tak jakbym zapytał Ciebie: dlaczego 8x8 = 64?, a Ty byś mi odpowiedział: sprawdź ile wynosi 32+32 to się dowiesz. To nie jest odpowiedź :)

użytkownik usunięty
Pan__Cogito

Ponieważ AMC najwidoczniej stara się utrzymać jak największą liczbę widzów, stąd też podział na 2 części. Twórcy planowali zrobić 13 odcinków, jednak stacja się nie zgodziła, więc musieli przystać na takie warunki jakie im zaproponowano i dołożyli kolejne 3 odcinki, żeby sezon można było podzielić na równo.

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Jak znam życie, to chodzi o kasę. Serial stał się bardzo popularny a już wcześniej zapowiadali, że sezon 5 będzie ostatni. Postanowili przeciągnąć sprawę i pokasować z reklam ile się da dzieląc go na 2 części (zresztą już przed rozpoczęciem emisji była informacja, że ostatni sezon będzie w dwóch kawałkach). Wiadomo, że skoro popularny, to ludziska będą jeszcze bardziej czekać na jego zakończenie.
A cytując słowa wieszcza napiszę: "Podzielili, to podzielili. Na ch... drążysz temat?" ;)

użytkownik usunięty
rev1337

1. Mniej więcej odcinki trwają średnio 45 minut.
2. W serialu są bardzo brutalne sceny, nawet niewinne dziecko trafia pod odstrzał ;]

ocenił(a) serial na 10
rev1337

Ja nie przepadam za krwistymi scenami w filmach, gdzie cały kadr zajmują czyjeś kończyny i wnętrzności i tutaj jest to idealnie wymierzone.

ocenił(a) serial na 9
jorger

gruba przesada z tą brutalnością. gdyby postrzegać morderstwo w filmie jako element bardzo brutalny, to większość filmów i seriali na czele z ojcem mateuszem byłaby nasączona brutalnością i nie mogłaby być pokazywana przed 22. ! film owszem zawiera parę scen w których jeden człowiek nie liczy sie z drugim, ale jak sobie to wyobrażacie ? kartele narkotykowe nie zwracają sie do siebie poprzez per pan/pani/bułkę przez bibułkę. "mocniejsze sceny" eskalują napięcie a o to chyba w filmie chodzi ?!

ocenił(a) serial na 10
rev1337

Film nie jest brutalny ani troche...

ocenił(a) serial na 10
rev1337

Serial nie jest brutalny wcale jesli nie liczyc sceny z bankomatem miazdzacym glowe.

ocenił(a) serial na 10
grzesiekpl3

Racja, odcieta głowa na żółwiu jest bardzo lajtową sceną, w sam raz przed obiadem.