PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 325 tys. ocen
8,8 10 1 324593
9,1 62 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Wściekłe Psy

ocenił(a) serial na 10

Na jakiejś z zagranicznych stron natknąłem się na teorię przyrównującą bohaterów BB
do gangsterów z "Wściekłych Psów" Tarantino, zatem

Walter = Biały
Jesse = Różowy
Hank = Pomarańczowy
Todd = Blond

W 'WP' Blond mało co nie spalił policjanta (łatwość zabijania, Todd też nie miał
specjalnych oporów przed wyciągnięciem broni), ale zabił go Pomarańczowy. Tego z
kolei Biały bronił do samego końca, a jak się skończyło to chyba wszyscy wiemy -
Różowy zwiewa z kasą, a gdy policja wparowywuje do budynku, Biały (chyba) zabija
Pomarańczowego. W dodatku spotkałem się z wypowiedzią Cranstona, który ujawnił, że
spytawszy się Gilligana po nakręceniu 1. sceny s05e01, po co Walt przyjeżdża do ABQ,
uzyskał odpowiedź "by kogoś ochronić". Czyżby właśnie Hanka przed Jessem?

Swoją drogą zawsze miałem wrażenie że Różowy ma najbardziej wulgarny język. Tak jak
Jesse.

ocenił(a) serial na 10
czuwahili

Teoria ciekawa. W sumie to pod nią można podpasować jeszcze nazwisko Jesse'ego tj. PINKman.

ocenił(a) serial na 10
oski9997

No i oczywiście Waltera - White.

ocenił(a) serial na 10
oski9997

przecież właśnie o to tutaj chodzi, stąd w ogóle się wzięło porównanie to tychże gangsterów

ocenił(a) serial na 10
czuwahili

Genialne, wiem. Ogólnie cała symbolika kolorów. Fajna sprawa.

czuwahili

Jak dla mnie pan blond to Gustavo, nie Todd (to przecież przed nim Walt chroni Hanka, który również przez niego zostaje ranny - to walt wplątał go w całą intrygę - jak we Wściekłych psach właśnie). W tym wypadku wszystko by się zgadzało, bo Jessie dostaje mamonę (jak różowy, ktoś zwrócił uwagę na niewyparzony język i podobne monologi), shrader zostaje wyratowany przed blondem, który ginie z rąk białego/pomarańczowego (walta/Jessiego). Szczególnie wściekłe psy przypomina mi ta scena w laboratorium, w której Fring dziabnął Viktora WP (pan blond skroił policjanta). Nieobecny w niej ale ważny Gale pasowałby do pana niebieskiego (kiedy gus, walt, mike siedzą w laboratorium i czekają na informację czy gale zginął - w filmie Joe przychodzi do magazynu i mówi to - że niebieski nie żyje - reszcie) Mike mógłby być z kolei panem brązowym jako, że śmiertelnie obrywa siedząc w samochodzie.
Teraz kiedy Hank odkrył już tożsamość Heisenberga, Walt prawdopodobnie będzie musiał go uśmiercić (jak p.biały pomarańczowego) by potem samemu zginąć z rąk policji...
Jeżeli to wszystko nie jest tylko moją nadinterpretacją to ten serial jest jeszcze piękniejszy niż myślałem...

ocenił(a) serial na 9
Burzujzmiasta

Uwaga spoiler do wściekłych psów.
Tylko jedno ale we wściekłych psach biały zabił pomarańczowego w tedy gdy się dowiedział, że ten ma podwójną tożsamość. W breaking bad to Walter ma podwójną tożsamość, więc to Hank może zabić Waltera kiedy się upewni, że ten jest Heisenbergiem.

hazy_1

Tak, wiem ale chciałem już zostać przy tym, ze pan white to p.biały (inaczej w pewnym momencie zamieniłby sie z hankiem i stal p.pomaranczowym)

ocenił(a) serial na 10
Burzujzmiasta

o, skubany, dobrze żeś to skojarzył, tylko gustavo jako mr. blond chyba trochę nie pasuje pod żadnym względem (zarówno osobowość jak i wygląd), więc troszkę to chyba wszystko psuje

czuwahili

W sumie można by przyjąć, że na jedną postać z wściekłych psów składa się parę z BB (pan blond byłby wtedy GUSEM - przed którym Walt broni Hanka + TOdem - który morduje bez skrupułów + szalonym TUCO - co mu pomarańczowy Shrader łeb odstrzeliwuje)

ocenił(a) serial na 10
Burzujzmiasta

to już trochę na siłę

ocenił(a) serial na 10
czuwahili

za duzo pijesz daj se spokoj na kilka dni

ocenił(a) serial na 10
czuwahili

Pamiętam jak zaczynałem kilka miesięcy temu z BB na polsacie, leciał wtedy 1x02 i po nim zaraz Wściekłe Psy :D