czy ktos zna podobne w miare nowe podobne seriale o tematyce gangsterskiej
znam juz sons of anarchy
The Sopranos, Boardwalk Empire, The Wire, The Shield.
O ile pierwsze dwa są typowo gangsterskie, o tyle kolejne dwa to seriale policyjne, w których przewija się dużo razy wątek gangsterski. Nie mniej polecam obejrzeć bo nie znam bardziej zbliżonych seriali do Breaking Bad. W końcu BB to ewenement i doszukiwanie się podobnych seriali jest naprawdę trudne.
Soprano polecam, ale jeszcze bardziej wymienione The Shield. Rewelacyjny serial, bardzo dynamiczny, dużo się dzieje, świetni bohaterowie. Nie byłbym sobą gdybym nie polecił Ci polskich seriali: ocenione przeze mnie na 10 Pitbull i Glina, absolutnie genialne seriale, scenariusz, bohaterowie, w Glinie ta specyficzna, idealnie oddająca klimat serialu muzyka Michała Lorenca, w Pitbullu perełki w postaci takich bohaterów jak Barszczyk, Despero i inni. No i to co kocham w polskich filmach i serialach, można usłyszeć soczyste przekleństwa, bluzgi, czasem człowiek ma już dość tych wszystkich sh.t, fu.k itd... Oprócz nich polecam serial Odwróceni, oceniłem go na 9. Tu również chociażby postać Skalpela zachęca do dalszego oglądania, świetny serial. Na koniec dokument Alfabet Mafii czyli opowieść o facetach, którzy bawili się w gangsterkę w latach 90, słynny Masa, Słowik, Oczko, Carrington i inni, równiez polecam. Jest jeszcze Forbrydelsen, ale tego nie oglądałem, więc się nie wypowiem. Pozdrawiam ;)
Cześć Wiktor :P Forbrydelsen mogę polecić ja. Mimo że podobieństwo do BB jest niewielkie, nie ma wątku gangsterskiego. Chodzi o śledztwo w sprawie zabójstwa młodej dziewczyny, ale jest również wątek pogrążonej w żałobie rodziny i polityka walczącego o stanowisko burmistrza. Świetny klimat, ponury, mroczny, który jeszcze potęguje odpowiednia muzyka, aktorstwo na wysokim poziomie. Poza tym polecam amerykański remake - Dochodzenie (ang. The killing) - równie dobry. Kolejność oglądania dowolna, gdyż zabójcą jest inna osoba. :)