PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108964}

CSI: Kryminalne zagadki Miami

CSI: Miami
2002 - 2012
7,2 62 tys. ocen
7,2 10 1 61786
6,1 11 krytyków
CSI: Kryminalne zagadki Miami
powrót do forum serialu CSI: Kryminalne zagadki Miami

Z CSI jeszcze najlepszy ale wg mnie nie umywa się do takich seriali jak Kojak czy Columbo.
Po serialu kryminalnym spodziewam się jakiejś intrygi którą sam będę mógł próbować
rozwikłać w trakcie trwania odcinka. CSI natomiast polega na znajdywaniu coraz to
nowszych śladów pojawiających się jak na zawołanie. Choć jak już wspomniałem w CSI z
Miami jest to jeszcze dość umiarkowane przedstawione i można od czasu do czasu
obejrzeć odcinek z nudów. I tu moje zdziwienie że Miami ma najniższą notę ze wszystkich CSI.

Boskigrom

no ale taki jest XXI wiek - wszystko da się wykryć za pomocą technologii, a nie chodzenia od domu do domu i wypytywania sąsiadów: czy coś może zapamiętali? I chyba to jest największy plus CSI, że styka nas ze sprzętem o którym polscy policjanci mogą marzyć.

ocenił(a) serial na 6
mgrztcik

Może i taki jest XXI wiek, ale co z tego jeśli w rezultacie serial jest mniej ciekawy. Jak chce zobaczyć nową technologię to włączam discovery chanel, a od serialu kryminalnego oczekuje czegoś innego.

użytkownik usunięty
Boskigrom

może czegoś co tu w Polsce możesz się naoglądać:
-zniszczone drogi
-przedawnienie wielu spraw kryminalnych
-"szybkie" znajdowanie i skazywanie przestępców

ocenił(a) serial na 6

Raczej nie, wątpię by dało by się na podstawie tego nakręcić intrygujący serial kryminalny. Tym bardziej staje się mało prawdopodobne biorąc pod uwagę miernotę polskich aktorów, reżyserów i scenarzystów. Ostatnią w miarę ciekawą produkcją tego typu w Polsce był serial nakręcony jeszcze za komuny.

Boskigrom

polskie seriale kryminialne? hmmm i od razu przed oczami widzę naciągane zakończenia z happy endem po każdym odcinku... i schemat ten sam: "podejrzewanie każdego kogo się da, aż w końcu dana osoba pęknie i sama się przyzna" a w csi mamy technologię, która sama wskazuje kto zabił, nie czekając aż łaskawie ktoś zajrzy na posterunek i się przyzna.

ocenił(a) serial na 6
mgrztcik

No właśnie jeden i ten sam schemat każdego odcinka występuje też w CSI - technologia wykazuje kto zabił - czyli nic nie wynika z fabuły a wszystko jest brane z kapelusza.

Boskigrom

e tam przesadzasz, owszem technika odgrywa kluczową rolę, ale mamy też inteligentnych śledczych :D

ocenił(a) serial na 6
mgrztcik

Tu nie chodzi o to czy śledczy są inteligentni czy nie, ale o to czy widz może użyć swojej inteligencji podczas oglądania takiego serialu. W CSI takiej możliwości nie ma - tu jest tylko odbiór. Wg mnie w dobrych filmach kryminalnych widz podczas oglądania również może sam dociekać prawdy i interpretować zdarzenia - i tego też oczekuje.

Boskigrom

to jaki Twoim zdaniem serial kryminalny jest lepszy od CSI?

ocenił(a) serial na 6
mgrztcik

Raczej jakie... bo jest ich wiele.
Dexter, Notatnik śmierci, Prawo ulicy, Breaking Bad, Columbo, Kojak, Święty, Świat gliniarzy, Randall i duch Hopkirka.
Pewnie coś ominąłem.

Boskigrom

hmm co do Dextera i Columbo zgadzam się, ale zapomniałeś o agentach ncis oni też są fajni, często oglądam ich na axn bo tam lecą powtórki wszystkich sezonów :-)

ocenił(a) serial na 6
mgrztcik

Agentów NCSI jeszcze nie widziałem, a AXN mam więc chyba sobie jeden dzień włączę zobaczyć.

Boskigrom

Gorąco polecam, lubie ten serial, a kanał AXN u mnie na okrągło leci jak mam czas :-)