PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151694
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Udało mi się dowiedzieć, że TVN planuje stworzyć polską wersję serialu. W roli głównej zagra najprawdopodobniej Borys Szyc.
Osobiście, jestem ciekaw jak to wszystko wyjdzie, tylko czy Borys Szyc podoła i dorówna Davidowi?

ocenił(a) serial na 9
sultanofswing1

Nic nie słyszałam o polskiej wersji, nie żebym szczególnie nadstawiała uszu jeżeli chodzi o jakieś "nasze" produkcje. Myślę jednak, starając się zachować resztki obiektywizmu, że nikt nie poradzi sobie z tak szczególnym bohaterem jak Hank i pewnie całość ogólnie nie będzie już tak wyjątkowa (myślę: pikantna). W końcu to CALIFORNIcation, takiej krainy nie można wyczarować w każdym miejscu.

ocenił(a) serial na 9
bakus_bakalus

Zdecydowanie się zgadzam z powyższą wypowiedzią. Tego serialu po prostu nie da się przenieść w inne realia (a już na pewno nie w polskie;p) bo skończy sie to jakąś mega porażką. Jeśli rzeczywiście polska wersja Californication jest w planach to gratuluje TVN-owi "genialnego" pomysłu, który zresztą jest znany z tego że produkowane przez niego polskie wersje zagranicznych hitów są w większości przypadków kompletnymi pomyłkami.

ocenił(a) serial na 8
moviegirl84

w większości? a masz jakikolwiek przykład czegoś co wyszło? :>
dla mnie sama idea jest bez sensu. skoro coś jest dobre to po co kombinować?
a żeby jeszcze taki serial? to już kompletna pomyłka :)

ocenił(a) serial na 8
bakus_bakalus

Nikt nie zagra tak dobrze Hanka jak Duchovny bo tak samo jak postać przez niego gra niepotrafi utrzymac ptaszka w rozporku mozna rzec ze gra siebie poprostu to jest podobna sytuacja jak z Charlie Sheenem w Dwoch i Pol po prostu obaj graj siebie:D a co do Polskiej wersji watpie zeby TVN bylo stac na licencje do serialu Pozdrawiam. :D

ocenił(a) serial na 10
sultanofswing1

nie strasz ludzi :P

sultanofswing1

Kiedy akcja dzieje się w Californii łatwo uwierzyć i poczuć fabułę ale ,,Hank Moody ,,na Mazowszu- nie kupuję tego:D

ocenił(a) serial na 10
sultanofswing1

"tylko czy Borys Szyc podoła i dorówna Davidowi?" Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi.... Borys dobrze zagral w trylogii oficera, ale grajac w takich serialach jak "przepis na życie" itd. Tego serialu nie da się przenieśc nigdzie indziej. Poza tym w USA istnieje taki typ ludzi, a w Polsce... ? Niech nie niszcza tego wspaniałego serialu i dadzą sobie z tym spokój. Niech kreca dalej Brzydule Marule itp.

pitixpl

Lepszy byłby np. Dorociński do roli Heńka Modlińskiego.
Z Ameryki przenieśliśmy wszystko więc takie życie też można.
Ale problemem jest cipowatość i pruderyjność polskich telewizji.

sultanofswing1

Żeby było trochę egzotycznie akcja będzie się działa nad morzem, rolę główną dostanie Borys Szyc, rolę Charliego- Jacek Braciak, a rolę Karen Anna Mucha? Główny bohater będzie wypalonym pisarzem, który nie pali (bo wszędzie jest zakaz palenia), nie pije (bo wódki nie można reklamowac), nie chodzi na dziw ki (bo serial będzie o 18 00), jego córka reklamuje Actimel a żona podpaski Always. Do tego wszyscy ubierają się w Reserved. Przepraszam, ale tak wyglądają polskie seriale, klimat pewnie byłby podobny do tej szmiry Och Karol 2- gdzie tutaj klimat Californication? Mam nadzieję, że nigdy nie zrealizują tego pomysłu.

alien_2

i jeszcze wręczają sobie prezenty z Avonu w każdym odcinku

ocenił(a) serial na 10
alien_2

genialny wpis :)

ocenił(a) serial na 10
alien_2

Hahaha Californication polskie padnę XD

alien_2 świetnie napisane:P

alien_2

Nic dodać nic ująć.

alien_2

Hahaha, raczej nie wypowiadam się tutaj na forum, ale w tym przypadku musiałam. Genialnie ironiczny wpis, jedyne, co mogę powiedzieć, to - tak, zgadzam się w 100%

kkky

na szczęście nikt jeszcze nie wpadł na taki genialny pomysł żeby zrobic polską wersję, ale po polskiej wersji Kac Vegas nie zdziwi mnie już nic.

alien_2

To jest jakiś polski kompleks ogólnie, nie możemy mieć jakiegoś tam aktora, nie wiem Jana Nowaka, musi to być polski Brad Pitt. Czekam ciągle na polskiego Morgana Freemana, to by było ciekawe ;)

kkky

Nie możemy tez nakręcic fajnego serialu bo wszystko zaraz jest robione na obcych licencjach. Powinni nie zatrudniac osób które napiszą scenariusz tylko tłumaczy, będzie im łatwiej.

sultanofswing1

Tego serialu nie da się przenieść w inne realia. Najlepsi w polsce by to spieprzyli. A tvn jako że same gnioty wypuszcza to to spier znaczy się zepsuje bardzo :). Mam nadzieje że SHOWTIME nie sprzeda praw do tego serialu TVN-owi

mirq

"Najlepsi w polsce by to spieprzyli"...

niekoniecznie, bo Polska ma na swoim koncie wiele udanych produkcji, tylko ów fakt omija się szerokim łukiem w takich wątkach, jak niniejszy. Druga sprawa to to, że Polska wypuszcza też takie gnioty jak np. "Sztos", które okrzykiwane są mianem "dzieł". podsumowując, gust polskiej widowni jest "wybiórczy" - pewne produkcje są szmirami, a inne dziełami, mimo że tak naprawdę też są szmirami.

Biorąc to pod uwagę, jest mi obojętne czy ktoś gdzieś coś nakręci. ja i tak wybieram, co chce obejrzeć, gnioty omijam a opiniami większości się nie kieruję bo z reguły mam własne zdanie.

ocenił(a) serial na 8
Sony_West

usta usta to wg mnie jeden z najlepszych tvn-oswkich (i nie tylko) seriali.

ocenił(a) serial na 8
sultanofswing1

Mam dziwne wrażenie, że nie jest to prawda...
Jak "udało Ci się dowiedzieć" o tej rzekomej produkcji?

Binio

Prowokacja.
Już widzę, jak robią w Polsce serial o waleniu się i ćpaniu. Taa..
U nas aktorzy na ekranie modlą się i walczą z komuną.

ocenił(a) serial na 6
Piramidoglowy

Podpisuję się.

sultanofswing1

Szyc to pasuje idealnie na Runkle'a....
Jeśli wyjdzie, czego nie chce, to będzie taki sam niewypał jak z polskim Sex and the city - Klub szalonych dziewic mam na myśli. Strzelą podobny kontrowersyjny tytuł, będzie duża reklama, nakręcą pare odcinków, będzie niska oglądalność bo film pewnie poleci w późnych godzinach i na tym sie skończy.
To nie jest serial na polskie realia.
Po za tym, co to za małpowanie amerykańskich seriali ? Stworzyć czegoś nowego, to już nie łaska ? Californication już mamy, prosto z Kalifornii, nie potrzebujemy z Polski.

Izabell673

Po co kręcic jakieś kolejne gów no jak można w tym czasie puścic oryginalny serial- podejrzewam, że za mniejsze pieniądze, bo nie trzeba kręcic tej całej szopki, promowac, opłacac aktorów itd. Sądzę, że więcej osób by to obejrzało niż te TVNowskie dzieła

ocenił(a) serial na 9
sultanofswing1

i to sie będzie nazywało Pomorzanation?? :)

sultanofswing1

Wiem kto by pasował do roli Charliego: Zamachowski obcięty na łysą pałę :D

ocenił(a) serial na 9
Jordan66

To niemożliwe zrobić polski remake tego serialu. Zwyczajnie niemożliwe. Z tego wyszła by głupawa komedyjka jakich w Polsce nie brakuje. Może zbyt surowo oceniam no ale dajcie spokój, tego nie da się nawet wyobrazić.

ocenił(a) serial na 9
Jordan66

łooo, miazga :D

użytkownik usunięty
sultanofswing1

To byłoby dobre. A raczej żałosne :)

A mi się wymyśliła kolejna propozycja polskiej obsady:
Sue Collini - Marzena Kipiel-Sztuka - coraz bardziej przypomina to monstrum.

ocenił(a) serial na 8
Jordan66

taa w takim razie Beccę zagra Maciek z klanu a Mię Filip Bobek:)

ocenił(a) serial na 10
sultanofswing1

nie tylko nie to ! TVN to zaraza, powinni ich wsadzic na dozywocie albo nie wiem wy*bac do obozow pracy jesli zdecyduja sie na profancje tego serialu!

sultanofswing1

już to widzę ....hahhaaaa założę się o milion że w zyciu nie stworzą takiego majstersztyku słowniczego , takich tekstów na miarę Californications ani nawet dr Housa Polacy by nie stworzyli, no way

ocenił(a) serial na 6
bansiqe

W Polsce to będzie wyglądało jak 'Och Karol 2' w formie serialu, czyli wyjdzie fajny serial dla starych bab i tępych kulfoniar.

braindead138

lub starych tępych imbecyli i tępych kulfonów jak wyżej

ocenił(a) serial na 6
bansiqe

głupia ty...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 9
sultanofswing1

Śmierdzi mi to katastrofą ;]

sultanofswing1

Stawiam, że zamiast Szyca będzie Karolak. On by zagrał nawet podpaskę w reklamie.

ocenił(a) serial na 10
no_muzzle

Szyc wow, mam nadzieje że scen erotycznych będzie równie dużo co w oryginale a Szyc swym stylem a raczej tym co o nim piszą przypomina mi Hanka więc wybór trafny:D.

ocenił(a) serial na 10
WOLVERINE55

Szyc to raczej przypomina buraka a nie Hanka. Hank Moody ma klase. Szyc wygląda jak jakiś drechol a nie podrywacz z Kalifornii.

ocenił(a) serial na 10
sultanofswing1

JEZUS MARIA ! NIEEE.
Kepp calm.
nie mam nic do powiedzenia bo wiem, ze bedzie to calkowita porazka. CALKOWITA.

ocenił(a) serial na 10
anjaanais

Warszawication?

ocenił(a) serial na 6
sultanofswing1

hahahaha z tym Szycem to mnie najbardziej rozwaliło :D

ocenił(a) serial na 10
braindead138

Najlepszy w tej roli był by Kuba Wojewódzki! :D

ocenił(a) serial na 9
markos1995

Chyba w tarzaniu się w ekstremach albo w roli statysty.

ocenił(a) serial na 9
Alan83

chyba chodziło ci o ekskrementy, erudyto;)

ocenił(a) serial na 9
skywalker_2

Oj już nie bądź taki złośliwy bo naturalnie chodziło mi o wysublimowane odchody :) Korekta słownika w przeglądarce nie znała niestety takiego słowa. Ale dobrze że ktoś stoi na straży języka.

ocenił(a) serial na 9
sultanofswing1

Litości, tylko nie ITI i nie Borys Szyc.