PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151694
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Udało mi się dowiedzieć, że TVN planuje stworzyć polską wersję serialu. W roli głównej zagra najprawdopodobniej Borys Szyc.
Osobiście, jestem ciekaw jak to wszystko wyjdzie, tylko czy Borys Szyc podoła i dorówna Davidowi?

ocenił(a) serial na 9
sultanofswing1

tiaa, będzie promował nowy model skody fabii w kolorze black, uganiał za Anią Muchą, a po drodze przeleci Dereszowską, Kożuchowską, Różczkę i inne produkty TVNu... Runkle'a zagra Wilczak, tylko nie wiem gdzie wsadzą Adamczyka. Pewnie poczekają z nim na drugi sezon z rolą Ashby'ego...

ocenił(a) serial na 9
skywalker_2

Jeszcze Frycz, Karolak i Figura muszą mieć wakat. Banki ostatnio mają się niepewnie więc może i Konradowi trafi się jakaś rólka. Kilku dyżurnych z drugiego planu nawet nie wymieniam :> Jak serial potraktują na poważnie to Joana Brodzik i Tomek Wilczek będą mogli liczyć na przejęcie roli Charlie i Marcy Runkle ;)
Product placement przewodni to Durex albo Unimil. Do tego główny bohater będzie jeździł salonowym Fiatem. Wieczorem Zimny Lech i Sobieski. Miejsce akcji poza domem na wysoki połysk będzie toczyć się w Mariocie i w okolicach Pałacu Kultury. Od czasu do czasu Sopot lub Zakopane. Po drodze z spotkania z Wojewódzkim, Dodą i jak się uda z jakimiś gangusem. Jak zbója rasowego nie znajdą to może jakiegoś pseudo liberała z wiejskiej podbiorą z promocji...

ocenił(a) serial na 9
sultanofswing1

Byle tylko Hank nie skończył jak Hanka Mostowiak...

ocenił(a) serial na 9
Alan83

Jestem temu bardzo Przeciwny by powstała Polska wersja Californication! Dlaczego? Bo generalnie jestem przeciwny powstawaniu Polskich "Kalkomanii" produkcji telewizyjnych z zachodu, które się sprzedały. Zbierze się kilku delikwentów skopiuje rys scenariusza i wstawi go do Polskich warunków ufając, że efekt będzie taki sam. Oczywiście przepuszczą takie "Dzieło" przez całe mnóstwo nazwijmy je umownie Polskich filtrów złożonych z warunków ekonomicznych pruderii władz świeckich i kościelnych obyczajowości opinii publicznej i tak dalej. W efekcie wychodzi z tego tania imitacja oryginału, która nawet nie przypomina tego, czym w założeniu miała być. Przykłady można mnożyć: TVN wypuścił "Nianię" marną kopię Pomocy domowej. Był jeszcze klub szalonych dziewic, który miał rzekomo być naszą odpowiedzią na Sex in the City ludzie miejcie litość! Do tego jeszcze Polsat, który miał Kiepskich(Nasi Bundy) i TVP ze swoimi lokatorami i sąsiadami nawet hucznie promowane Bez tajemnic jest kopią wymieniać dalej? I co "Californication" też miałoby paść ofiarą takiej Polonizacji na siłę i dla forsy? Jak wam ręce nie opadają? I jeszcze jedno pytanie: Jak taka Polska wersja "Californication" miałaby wyglądać? Przecież te jak je nazwałem filtry z Polskiej rzeczywistości zupełnie by ten serial wykastrowały z klimatu oryginału. Uważacie może, że nie ma żadnych "Filtrów" i że się czepiam? Już ja to widzę jak konferencja episkopatu Polski wypuszcza to nasze Californication bez obostrzeń zmian i poprawek. Bądźmy realistami Polska wersja przygód Hanka Mody, ego nie powinna powstać, bo będzie do niczego i nie powstanie, bo nasza umiłowana ojczyzna nie jest na to gotowa tyle.

Zbyszek_2

Amen.

sultanofswing1

Nice try, ale raczej nie wierzę w jakiekolwiek ksera seriali dla dorosłych w Polsce. Dlaczego? To proste - ten model produkcji telewizyjnej nie przyniósł by nikomu dochodu. Trzeba zrozumieć, czym faktycznie są sieci kablowe dla przeciętnego Amerykanina. Różnica pomiędzy ogólnodostępna telewizją a właśnie kablową jest tam diametralna, u nas tak się tego nie zauważa. Owszem, mamy swoje płatne HBO, ale w Stanach te wszystkie prywatne kanały są opłacane dla tych wszystkich treści, których w Polsce prawie nikt nie chce puszczać, bo kto tam będzie oglądał jakieś Californication o północy. Przecież TVN już się na tym przejechał, jakoś nie widzę kolejnych sezonów w tej stacji.

Scrwball

Wydaje mi się ,że zrobią z tego typowy serial tylko bardziej ocenzurowany. Poskutkuje to oczywiście zniszczeniem idei californication, ale cóż...

mateolo2

to, że Szyc sobie gdzieś tam powiedział, że z chęcią by zagrał w polskim Californication doprawdy nic nie znaczy. hatak[kropka]pl/news/15309/Borys_Szyc_chcialby_zagrac_w_polskim_Californication

ocenił(a) serial na 9
mateolo2

No przecież ja o tym właśnie pisałem.

Zbyszek_2

Zbyszku_2 po przeczytaniu połowy Twojego tekstu nie dotrwałem od końca... Dlatego napisałem swoją uwagę która faktycznie jest podobna ale wyraża moją opinię

ocenił(a) serial na 9
mateolo2

OK nie przeszkadza mi to na przyszłość staraj się czytać ze zrozumieniem.

Zbyszek_2

Wolałbym żeby Ci to raczej przeszkadzało, bo nie proszę o wybaczenie.

ocenił(a) serial na 9
mateolo2

Wybaczam ci synu!

Zbyszek_2

Apage, Satanas!

ocenił(a) serial na 8
sultanofswing1

Pomorzocation z Szycem w roli głównej? To by dopiero bolało. Wystarczy spojrzeć co TVN zrobił z Raymondem. Jak już było pisane klimat i formuła nigdy by nie przeszły przez naszych cenzorów. Nawet Californication puszczają po północy wygładzone do granic możliwości.

ocenił(a) serial na 9
reese

To właśnie miałem na myśli pisząc nieco wyżej jednym słowem przychylam się.

ocenił(a) serial na 8
Zbyszek_2

Odniosłem się między innymi do Twojej wypowiedzi ale musiałem coś od siebie napisać. U nas po prostu nawet nie ma tego do czego odnosi się sam serial. Zażartowałem sobie z tym pomorzem ale naprawdę nie mam pojęcia, gdzie można by umiejscowić akcję polskiej wersji.

ocenił(a) serial na 9
reese

W Gdańsku albo na Mazurach ja wiem? Bzdura, ale żarcik zrozumiałem.

ocenił(a) serial na 8
Zbyszek_2

Jedyne co mi pasuje to Trójmiasto ale ono nie ma takiej głębi kulturalnej, która mogła by wywierać wpływ na inne regiony naszego pięknego kraju tak jak to jest w przypadku Kaliforni.

ocenił(a) serial na 7
reese

akurat "everybody loves raymond" i w oryginalnie było serialem, który betonowym poziomem żartów wcale nie ustępował polskiej wersji.

ocenił(a) serial na 8
lukaszk92

Taka była moja idea jeszcze bardziej skiepścili i tak kiepski serial. W większości tak się kończą na siłę przerabiane na nasze realia zagraniczne produkcje.

sultanofswing1

wyobraźcie sobie tytuł np : "Małopolskonizacja" czyt. po ang. "Littlepolandnication" :D

BarneyStinson

w polskiej wersji ma zagrać Piotr Cyrwus, aktor odchodzi z klanu aby móc w pełni poświęcić się przyszłej roli.

Oto pierwsze zdjęcia:
http://files.gadu-gadu.pl/piotr-cyrwus-fakt-8d809928565422fcb00ba6764b2bae64532d 58cf.jpg

ocenił(a) serial na 9
Les_Grossman

O Boże, więc to się już dzieje! Polska wersja Californication powstanie ojcze przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią.

ocenił(a) serial na 9
sultanofswing1

Pewnie jakby zrobili polską wersję Californication, to było by to na pewno przerobione jako mdłe romansidło w stylu "Przepisu na życie".

Niech ani nie próbują ruszać tego serialu, bo go spie***lą.

Szymonyeti

Według mnie polska wersja ''Californication'' już powstała jakiś czas temu ;] Chodzi mi mianowicie o ''39 i pół'' ;] Może ten serial z Kalifornią ma mało wspólnego (i jak dla mnie wprowadzenie TAKIEGO klimatu w polskie realia jest NIEMOŻLIWE), ale podobieństwo fabuły ''wali'' po oczach ;]

sultanofswing1

Na interii pojawił się artykuł o powstaniu polskiej wersji californication
http://facet.interia.pl/konkursy/news-californication-po-polsku-konkurs,nId,1042 660
Jest konkurs w którym można głosować kto powinien zagrać poszczególne postacie.
Jednak osobiście wolę aby polska wersja nigdy nie powstała, to będzie wielkie nieporozumienie. Jakoś nie wyobrażam sobie żeby w roli Karen zagrała Kożuchowska (jeszcze ją znowu jakiś karton zaatakuje i będzie żenada)

ocenił(a) serial na 7
UFO_filmweb

Czyli będziemy mieli coś znów na miarę ,,Kac Wawa''

ocenił(a) serial na 10
UFO_filmweb

Jeśli polska chce się poniżyć jeszcze bardziej niż jest to możliwe to niech zrobią "Polskie Californication".

ocenił(a) serial na 7
sultanofswing1

Taaa Szyc, oczywiście Polska musi wszystko małpować :)

ocenił(a) serial na 10
sultanofswing1

A co z nazwą? Może "Sopocipkejszyn"