PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151837
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Bezczeszczenie wiary katolickiej w co trzecim zdaniu. Ciekawe, że Mahometa nie drwią w ogóle. Tchórzliwy i zasyfiony Hollywood!

turlogh

Im bardziej drwi się z naszej wiary i bezcześci wartości moralne, tym dla niektórych "fajniejszy" film.

ocenił(a) serial na 7
turlogh

Ale kto konkretnie i dlaczego miałby drwić, skoro wsród bohaterów nie ma żadnego muzułmanina?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
Krawczyk1991

Boże, ludzie ogarnijcie łby. Jeśli czujecie się wielce urażeni tym co jest w serialu, zalecam zaprzestanie oglądania.

ocenił(a) serial na 8
Alex303

Oczywiście miało być "Allah".

ocenił(a) serial na 6
Alex303

Ach, jak ja lubię prawdziwych chrześcijan, zamiast nadstawiać drugi policzek jak wam nakazano, wyzywacie. Tak, Californication nabija się z symboli tej wiary, bo jest to kontrowersyjne dla większej grupy osób, niż drwiny z Islamu, w który wierzy mniej ludzi niż w jakikolwiek odłam chrześcijaństwa. Dodatkowo serial jest angielskojęzyczny (chrześcijaństwo strikes again), a bohaterowie nie mają styczności z żadnym muzułmaninem na dłuższą metę, ponieważ ci, stereotypowo, jeżdżą taksówkami. Co najwyżej z tego mogliby się pośmiać. Dodatkowo bohater nie jest muzułmaninem/ islamistą, więc masz kolejny powód. Poza tym, serial nie drwi z wiary, tylko z jej symboli. Jezus nie jest majestatycznym przedstawicielem, jak wy go sobie wyobrażacie, tylko spoko ziomeczkiem, co jest bliższe wykreowanej postaci w Biblii. To oczywiście wywołało pożądaną reakcję - ból dupy katola. A drugim powodem do takiego bólu może być wsadzenie w kontekst kościoła seksu, co było chyba jeszcze prostsze biorąc pod uwagę chuć Hanka, i to też z pewnością działa. A pociski na lewactwo są tak bardzo 2010, proponuję zmienić argumentację na masonów i illuminati, będzie bardziej hipstersko.

ocenił(a) serial na 8
luckynarc

Nie wiem do jakiej Ty szkoły chodziłeś, dziecko, skoro nie wiesz ile ludzi wierzy w jaką religię, ale zapewniam Cię, że liczba chrześcijan (wszystkich, a nie "odłamów) i osób wyznających islam jest mniej więcej podobna obecnie na świecie. Z tym, że Ci drudzy są zdecydowanie bardziej wierzący, więc de facto można powiedzieć, że jest ich w praktyce więcej. Nowa matura widzę była grana, bo wiedza żałosna. A poza tym nie wiem kto Ci powiedział, że jestem "katolem"? Jasnowidz jakiś? A reszta twojego wywodu to taki bełkot gimbusiarski, że szkoda mi czasu, żeby się do tego odnosić...

ocenił(a) serial na 6
Alex303

No tak, nie sprawdziłem posta. Miałem na myśli liczbę chrześcijan ogólnie oczywiście, nie jeden odłam. Mniej więcej taka sama - różnice wahają się od 300 do 800 milionów (co stanowi od 1/7 do 1/3 całości chrześcijaństwa), więc nie aż tak mało. To tak dla sprostowania. A z ciekawości: Czy poza lewactwem, dzieckiem, nie wiem jaką szkołą, graną nową maturą, brakiem życia i gimbusiarstwem, masz jakieś inne (pomijając fakt, że szkoła = matura, a dziecko = gimbusiarstwo w Twoich postach, a Ty sam odpowiadasz chyba na każdy post, więc sam pokazujesz, jak wiele masz życia) niezwykle mocne pancze? Chętnie poczytam, lubię nieudany trolling i ból dupki w internetach.

Alex303

Słonie są cięższe, więc jest ich "w praktyce więcej" niż myszy :D

Praktykę masz mistrzowską, naprawdę. To stara matura pozwala Ci tak "praktycznie" liczyć? :)

Alex303

Ciekawy okaz z ciebie.

ocenił(a) serial na 7
Alex303

Masz absolutna racje. W serialu, w którym motywem przewodnim jest seks każdego z każdym oraz chlanie i inne używki, muzułmanina nie ma tylko dlatego, że producenci spękali. To z pewnością jedyny powód.

ocenił(a) serial na 8
e_wok

A co jest wyjątkowego i kontrowersyjnego, w dzisiejszych czasach, w pokazywaniu seksu każdego z każdym, chlaniu i używkach? No właśnie - nic. A wyśmianie religii, którą wyznają miliony fanatyków, gotowych uciąć Ci łeb w imię Boga swego, to już byłoby coś. Twórcy już by raczej długo nie pożyli. A po katolikach można dzisiaj jechać równo - taka moda, tego debilnego świata, pod dyktando lewaków.

ocenił(a) serial na 7
Alex303

Katolicy sami po sobie jadą równo, np. mają kłopot z prowadzeniem rozmowy bez agresji i wyzwisk.

ocenił(a) serial na 10
e_wok

e_wok - coś w tym jest.

Alex303

Myślę, że gdyby katolicy nie chronili pedofilów, byłoby od razu trudniej po nich jechać, że chronią pedofilów.

Gdyby wiara katolików nie była magicznym zabobonem o uzdrawianiu na stadionach i przez całowanie relikwii, nie mówiąc o paleniu książek i parasolek z kotami, od razu trudniej byłoby jechać po katolicyzmie, że nie ma wiele z Jezusa, a dużo ma z pogaństwa.

I tak dalej. W całym jest trudniej znaleźć dziurę niż w dziurawym, a w katolicyzmie to sobie ostatnio nawet niezbyt wprawni w szukaniu radzą. :)

ocenił(a) serial na 5
turlogh

Co wy tacy przewrażliwieni? Sraczki i wypieków dostajecie jak się o was mówi. Wasz Jezus kazał nadstawić drugi policzek więc skąd ta piana, pokorni katolicy?

ocenił(a) serial na 5
Alex303

Zapewne wyższe wykształcenie jest, a podstawowego brak. Nie wróżę Ci kariery jeśli zaczynasz od przezwisk chłopczyku. Najgłupsze psy szczekają najgłośniej. Pozdrawiam Cię serdecznie.

ocenił(a) serial na 5
Alex303

Drogi Przyjacielu po raz kolejny rzucasz wyzwiskami, a nawet nie wiesz co to jest parafraza. Pozdrawiam Serdecznie.

ocenił(a) serial na 8
traumma

Tylko, że ta parafraza tutaj jest zupełnie nie na miejscu, bo "najmniejsze" tak samo by pasowało do Twojej wypowiedzi.

ocenił(a) serial na 5
Alex303

Ok. Nie będziemy się spierać. Miłego Dnia.

ocenił(a) serial na 9
traumma

Katolicy powinni brać z Ciebie przykład.

ocenił(a) serial na 5
PLEJER186

Jeśli jest się dla nich uprzejmym to tracą chęć do rozmowy ;-)

Alex303

Przecież rozmówca nie wie, czy jesteś mały!

Alex303

Debiluj sobie sam, nadajesz się.

ocenił(a) serial na 8
Mowiacy_do_reki

WIdzę, że nie mamy życia poza internetem, bo komentujesz teraz każdy mój komentarz na Filmwebie? Jaki ty żałosny jesteś...

Alex303

Każdy? Chyba sobie jaja robisz. Nie jestem tobą. Ty pierwszy zacząłeś komentować moje posty i to wszystkie w jednym temacie. Nie dość, że niedorozwój, to jeszcze kłamca. Aha, czyli nie masz życia poza netem? Twoja sprawa. Ja mam polew z ciebie. Lubię takich jak ty, co robią z siebie pośmiewisko.

ocenił(a) serial na 7
Alex303

dobrze że TY kurefko masz pojęcie , wracaj do kościoła na swoje modlitwy ja sie pośmieje przez ten czas ze śmiesznego jezuska pozdro

ocenił(a) serial na 7
Krawczyk1991

Alex303 to idiota, który wszędzie widzi lewaków i żydów. Miałem raz nieprzyjemność z nim dyskutować.
Co do serialu i 6 sezonu, to "Californication" wykastrowano niemal totalnie z dramatyzmu, a ta słodko-gorzka mieszanka z komedią z całą garścią pieprzu stanowiła o jego wyjątkowej sile i oryginalności. Teraz to się zatraciło. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
Alex303

Po prostu ciężko nie zapamiętać takiego chamskiego okazu jak Ty. Jeżeli wylewasz żółć na forach atakując innych to chyba sam powinieneś się nad sobą zastanowić. Na razie czytając Twe posty wychodzi z Ciebie niezwykle zakompleksiony koleś, który chce podnieść poczucie własnej wartości.

ocenił(a) serial na 8
Nnorm

Nie, po prostu walczę z głupotą ludzką.

ocenił(a) serial na 8
Alex303

Ciekawe tylko po co. Mądry człowiek nigdy nie będzie tłumaczył głupiemu, że jest glupi, tylko zajmie się swoimi sprawami.

ocenił(a) serial na 8
DoomedMistress

Być może masz rację - walka z wiatrakami.

Alex303

5 lat już, jak widzę, walczysz z głupotą ludzką, a jeszcze nie widać, żebyś się zmienił.

Powiedz mi, czy Tobie się zdaje, że jesteś chrześcijaninem, czy o chrześcijaństwie tak mimochodem coś wspominasz?

ocenił(a) serial na 8
Krawczyk1991

Gówniarzu z rocznika 1991, szczekaj w internecie, bo na żywo już bym ci nos przestawił. Skretyniałe pokolenie Palikota... a w ogóle jestem niewierzący... zdziwiony gimbusie?

ocenił(a) serial na 7
Alex303

hahahahahahaah :D nie mam zamiaru kozaczyć w internecie ale chodź przestaw mi nos hahahah :D jeXany internetowy napinacz ale chcialbym zobaczyc jak przestawiasz mi nos :D jeśli chcesz to siedce i zapraszam bedziesz miał okazje kretynie , żeby Cie zachęcić dodam ze jestem żydem , masonem , iluminatą , muzułmaninem , rosjaninem i gejem i mam w domu plakat palikota
apropo Twojej wypowiedzi każda wygląda tak : http://img.sadistic.pl/pics/95fca533a836.gif

ocenił(a) serial na 7
Krawczyk1991

i naprawde myślisz że to że mam 22 lata daje Ci jaką kolwiek przewage żeby przestawić mi nos? :D widze że jestes raczej z tych co siedza przed TV/PC i sie odgrażają , wylewając na wszystkich swoje przekonania a zlamany nos to chyba widziałeś w złotopolskich tylko

ocenił(a) serial na 8
Krawczyk1991

Jesteś z Siedlec? No to powiem ci, że mam mnóstwo znajomych z Siedlec i za takie poglądy jakie ty tu reprezentujesz, czyli lewackie, gówniarskie wywody, to byś dostał tam solidny oklep i generalnie został trochę przytemperowany.

ocenił(a) serial na 7
Alex303

na całe szczęscie też znam paru naszych siedleckich neo-faszystów , dzięki bOGU jeszcze nie zostałem przytemperowany ; ( na solidny oklep tez nie mogę liczyć ,myslę ze mam tu jednak więcej znajomych niz Ty

ocenił(a) serial na 8
Krawczyk1991

A ktoś pisał, idioto, o jakiś neofaszystach? Jednak widzę, że z pokoleniem Palikota ma do czynienia, bo wszędzie widzisz neofaszystów. Oj, mocno główka przeprana, mocno.

ocenił(a) serial na 7
Alex303

no mocno mocno , za dużo TVNu i gazety wyborczej ; ( musze zmienić media na jakieś jedyne i słuszne

ocenił(a) serial na 8
Alex303

Ale po co w takim razie jeździć po islamie, skoro można przez to zginąć?

Zawsze mnie dziwi riposta katolików na wszelkie drwiny z ich religii pt.: "A z muzułmanów to boicie się drwić." Przecież to tak naprawdę powinno być odbierane jako pochwała, bo świadczy to o tym, że chrześcijanie są bardziej cywilizowani, niż muzułmanie (mówię tutaj o ogóle), skoro można się śmiać z ich religii bez obawy o swoje życie.

ocenił(a) serial na 8
Madoq

Alex303, argumenty ad personam są tak niskich lotów, że raczej nikogo nimi nie przekonasz. Żadnej merytorycznej dyskusji z tego nie będzie. Nazywanie liberalnych poglądów "gówniarskimi wywodami" plus dodawanie do tego Palikota też raczej nie świadczy o Twojej wiedzy w temacie.
Sprawa jest prosta; jeżeli kogoś razi obrażanie symboli religijnych, to nie ma obowiązku oglądania takich treści. Nikt nikogo na siłę przy telewizorze/komputerze nie trzyma i nie każe oglądać Californication, czy innych seriali, programów, itd.