PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151785
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Właśnie skończyłem oglądać ostatni odcinek. Zastanawiam się teraz po co oni chcą robić kolejny sezon. I poza kasą nic mi do głowy nie przychodzi. Przecież cały serial opierał się na depresji Hanka i jego próbach odzyskania rodziny - córki i "dziewczyny". Skoro to osiągnął, to czego można spodziewać się po drugim sezonie? Albo szczęśliwy Hank uporządkuje do końca swoje życie i wyjdzie z tego "Pełna chata" (co będzie fatalne). Albo kobieta znowu go zostawi i dostaniemy powtórkę pierwszego sezonu (co będzie jeszcze gorsze).
Nie zrozumcie mnie źle, te 12 odcinków było bardzo dobre, niewiele brakowało do rewelacyjne. Ale wyraźnie widać, że cały pomysł został rozpisany konkretnie na właśnie te 12 odcinków. A co wychodzi z przedłużania seriali na siłę, to wie każdy, kto oglądał Prison Break po s01e13. Zamiast miłego wspomnienia zostaje niesmak po obejrzeniu mega-gniota. I boję się, że z Californication może być podobnie.

ocenił(a) serial na 8
Cris

A pierwszy sezon to niby po co powstał jak nie dla kasy? Jak właściwie wszystko co na rynek wychodzi, więc dziwią mnie zawsze takie pytania...

Ja jestem przeciwny takiemu myśleniu jak Twoje: skończył się pewien wątek serialu, więc skończmy póki jest dobrze. Dajmy szansę scenarzystom. Jeśli raz było dobrze to nie oznacza jeszcze, że dalej może być tylko gorzej. Jeśli drugi sezon będzie fajny to super, bo mamy kolejną porcję świetnej rozrywki, jeśli nie wypali - to trudno, świat się nie zawali.

A co do pomysłowości scenarzystów to pierwszy sezon pod względem fabuły też nie był jakiś wielce oryginalny, a najlepsze tu były teksty i kreacja Duchovnego. Więc nawet jak główny wątek pójdzie we wtórnym kierunku, to możliwe, że twórcy tak go pikantnie doprawią, że wszystko będzie znowu pierwsza klasa, na co bardzo liczę.

Poza tym stacja Showtime już na początku września 2007 ogłosiła nabycie drugiego sezonu, który wg wstępnych zapowiedzi ma ruszyć w kwietniu 2008. Czyli jest trochę czasu na dopracowanie całego sezonu, który jest dosyć krótki :( znaczy 12 epizodów po 20-25 min.

ocenił(a) serial na 10
GodFella

Są seriale których w żaden sposób kontynuować się nie da. Dobrym przykładem jest wspominany przez Chrisa "Prison Break". Ile może trwać serial o ucieczce z więzienia? I co go kręcić go dalej skoro bohaterom udało się nawiać? Z "Califonication" moim zdaniem sprawa wygląda inaczej. Fakt, faktem cały sezon stanowi zamkniętą formułę, w którym bohater dąży od punktu A do punktu B i na końcu udaje mu się to osiągnąć ale...
Kreatywność scenarzystów nie raz mnie już zadziwiała raz pozytywnie, raz negatywnie. Myślę że bez problemu mogą kontynuować "Californication" bo potencjał ten serial ma niesamowity i wiele rzeczy mądrych i zabawnych można jeszcze przemycić w kolejnych odcinkach.
Jestem pewien że Hank Moody nie napisał jeszcze ostatniego słowa.

ocenił(a) serial na 8
Abruzzi

"Są seriale których w żaden sposób kontynuować się nie da"
Da się, da. Pytanie tylko z jakim rezultatem i czy pomysłowo :D Kto powiedział, że drugi raz nie można z więzienia uciekać? Wymieniasz większość bohaterów, dopracowujesz scenariusz, zaskakujesz nowym pomysłem, "świeżością" wtórności, zwalasz widza z nóg i włala! I tu się pokazuje wielkość twórców danej produkcji. żeby ukazać na nowo coś, co już znamy. A jak wyszło z PB, to wiemy...

ocenił(a) serial na 10
Cris

2 sezon absolutnie potrzebny! Mysle, ze scenarzysci nie zawioda i Hank popisze sie jeszcze swoimi mozliwosciami. Poza tym duze brawa dla Davida - poczatkowo myslalam (tzn przed rozpoczeciem ogladania), ze to najwiekszy blad w obsadzie. flegmatyczny i nijaki fox mulder jest fantastycznie zblazowany i taki absurdalnie naturalny. poza tym ten serial fundowal mi co tydzien bol brzucha (ze smiechu oczywiscie. jedynym nieszczesciem jest koniecznosc czekania na 2 sezon...

ocenił(a) serial na 8
naj

Po obejrzeniu 13 odcinka, uważam ze powinni zakończyć na tym serial, skończyło się tak jak miało się skończyć po co wymyślać jakieś dalsze losy które zapewne bardziej zamotają fabułę niż ją uatrakcyjnią. Serial super i tak powinno zostać.

ocenił(a) serial na 9
szabla16

13 odcinka?? Dziwne... Ja widziałem tylko 12...

ocenił(a) serial na 10
naj

"Fox Mulder nijaki"??? Buhahahhahahahaaa, jestes uposledzona?

ocenił(a) serial na 10
Cris

pewnie coś da się wymyśleć...w sumie to szkoda, ze taki bezkompromisowy serial zakończył się tak fatalnie...trzymam kciuki za pomysł, ze była to dłuuuga sekwencja ze snu :)

poza tym, to świetna produkcja, klimat, muzyka, role, teksty wszystko było spójne i w smutny sposób piekne.
dlatego mimo wszystko będe czekać na 2 sezon i dalsze losy Hanka. Swoją drogą ciekawe czy Duchovny dostanie za tę role jakieś nominacje..

ocenił(a) serial na 10
joshlymanfan

macie jakiś fajny link na forum albo polską stronkę o tym serialu? jakby ktoś mógł napisać to byłbym wdzięczny... pozdro

ocenił(a) serial na 8
Cris

Powiem szczerze ze nie spodziewałbym sie kaszany po Showtime, kontunacje Dextera i Weeds były swietne. Serial ma kto pociągnąc i wydaje mi sie ze jest mnostwo sposobow by inteligentnie pociągnac fabułe przez kolejne 12 krótkich odcinkow.

ocenił(a) serial na 6
Cris

dla mnie serial 2007 roku!, fajnie jak nakreca 2 sezonik :)