PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110868}

Carnivàle

2003 - 2005
7,9 8,8 tys. ocen
7,9 10 1 8831
8,7 7 krytyków
Carnivàle
powrót do forum serialu Carnivàle

Absolutna czołówka jeśli chodzi o seriale. Ogromna szkoda, że HBO anulowało serial po 2
sezonach. Podejrzewam, że widzowie nie byli jeszcze wtedy gotowi na tego typu serial
(emitowany był jeszcze zanim powstał Lost). Niewątpliwie serial dla cierpliwych, dla widzów
którzy chcą poczuć mitologię świata i wczuć się w klimat. Scenografia, kostiumy, scenariusz,
wszystko jest tutaj dopieszczone do najdrobniejszego detalu (nawet Boardwalk Empire,
kręcony kilka lat później, a osadzony w podobnych czasach nie prezentuje się tak dobrze od
strony technicznej).
Do tego perfekcyjnie zagrany i świetnie obsadzone role. Żadna z postaci, nawet te
drugoplanowe nie jest papierowa i nie jest widzowi obojętna i jest to jedyny serial, gdzie żadna
z postaci nie wydaje się być zbędna.
Osobny temat to już muzyka. Hipnotyzująca, niepokojąca i świetnie wpisująca się w klimat
serialu.
Można się rozpisywać, ale najlepiej zobaczyć samemu. Ja oglądam drugi raz całość, tym
razem w HD i robi tak samo piorunujące wrażenie jak za pierwszym razem. Wielka szkoda, że
anulowano po 3 sezonie, bo 3 sezon zapowiadał się naprawdę imponująco (czytałem na
forach wypowiedzi Knaufa). Najgorsza decyzja HBO ever, ale oni sami chyba zdają sobie z tego
sprawę ( nie sprzedali praw do serialu stacji Showtime).

ocenił(a) serial na 9
brazil

Podpisuję się pod każdym słowem, serial wymagający, inteligentny, klimatyczny - długo nie mogłam o nim zapomnieć po pierwszym seansie całości. Rzeczywiście plany na trzeci i kolejne sezone były imponujące - w sieci można znaleźć opis samego Knaufa przekazany producentom (tzw. Carnivale pitch document) na kolejne sezony, pewnie to właśnie czytałeś. Mam jeszcze nadzieję, czasem, rzadko ale jednak, jakiś tam serial wraca po kilku latach (ostatnio Arrested development).

ocenił(a) serial na 10
thesecondnetoknow

Zgadzam się, serial to kawał dobrej roboty, widziałem jakoś ponad rok temu i do tej pory nie mogę o nim zapomnieć, chcę wiedzieć jak dalej potoczyłaby się historia.
Z pewnością - jak będę mieć więcej czasu - szykuje mi się powtórka. I coś czuje, że po niej podskoczy ocena.

thesecondnetoknow

Twin Peaks wróci po 25 latach. To dopiero szok :)

ocenił(a) serial na 9
brazil

Hehe, przecież były tylko dwa sezony. :) A serial rzeczywiście zachwycający.

brazil

Podobny los ci Carnivale spotkał też inne seriale HBo np:
Deadwood, Rzym, Zakazane imperium.
Rzym miał mieć 4 sezony, ale zdecydowali się cały materiał z
planowanych sezonów 2-4 zmieścić w 2.