Co myślicie o wyborze wspólnej piosenki dla Castle i Beckett? Macie może jakieś inne pomysły na
piosenkę, którą twórcy mogli wybrać?
Według mnie jest to dobry wybór. Zamknęli w ten sposób historię tej piosenki, którą zresztą bardzo lubię. W "Always" kojarzyła się z rozstaniem, cierpieniem, teraz zyskała wymiar pozytywny. Nie rozważyłam jakoś specjalnie tej kwestii, ale "Stop and stare" OneRepublic była moim typem. Pasuje też, głownie z powodu tekstu "Everytime we touch" Maggie Reilly, ale to by chyba była przesada. Oczywiście, niewspomniana w tym odcinku piosenka Caskett z 3 sezonu "You talk too much" Clarence Carter ;) Chociaż dla mnie piosenką pasującą idealnie jest "Beneath your beautiful" Labrinth i Emeli Sande.
"In My Veins" jest moim top 5, jeśli chodzi o muzykę z serialu. "Rise" zespołu The Frames, pasuje do Caskett z poprzednich sezonów (3-4), teraz wydaje się być zbyt "dramatyczna" na tą okazję tak samo "But We Did" Thomasa Dybdahla, której nie było w serialu. Kiedyś w Castle wspomniana była piosenka Luisa Armstronga "I Can't Give You Anything But Love" (nie pamiętam, w którym odcinku), też mi do nich pasuje (może bardziej do Very i Joe) ;)
Ale mówiąc ogólnie o muzyce, ostatnio jest jej coraz mniej w serialu, co osobiście uważam, jest błędem. To właśnie odpowiednio dobrana, pod względem tekstu, piosenka uzupełnia daną scenę (przykładem może być "Stop and Stare"). Teraz twórcy używają(a raczej nadużywają) "Caskett theme", czyli "I just want you" Roberta Duncana w różnych aranżacjach, jeśli już zdecydują się na użycie jakiejś muzyki. Statystyki mówią same za siebie z sezonu na sezon piosenek jest coraz mniej, tak przynajmniej wynika z informacji zawartych na portalu, na którym można znaleźć muzykę z danego odcinka. Choć nie powiem ostatni odcinek usatysfakcjonował mnie pod względem muzycznym i nie tylko :)