Temat założony po to, by zareklamować inne seriale warte uwagi z tej samej kategorii co Castle. Najlepiej jeśli posty miałyby więcej jak jedną linijkę tekstu, ale jeśli komuś nie chciałoby się pisać to niech trzyma się następujących zasad:
- przy polecanym tytule umieszczamy znaki: "+" oznaczający, że serial jest lepszy od omawianego, "-" gorszy (ew. "--", dwa minusy dla rozróżnienia od myślnika), ale wciąż warty uwagi, "+-" gdy trudno stwierdzić czy jest lepszy czy gorszy (bo na przykład wyszło za mało odcinków)
- zasada opcjonalna: tytuły sortujemy ALFABETYCZNIE i numerujemy dla przejrzystości
Zacznę ja, coby rozjaśnić trochę sprawę:
1) Bones (Kości) +-
2) Life (Powrót do życia) +
3) Mentalista -
4) Monk +
Ad 1) O ile na początku (tzn. przez pierwsze 2 sezony) serial oglądałem z nieukrywaną przyjemnością, o tyle już 3-ci i 4-ty sezon skutecznie zniechęciły mnie do kontynuowania seansu. Zagadki kryminalne stały się wtórne, a ciekawe odcinki były rzadkością. Również duet Booth & Bones stracił świeżość i od dość dawna nie śledzę już tego serialu.
Ad 2) Tutaj akurat nie mam wątpliwości, jest to bowiem najlepszy serial kryminalny jaki widziałem. Duet dwójki detektywów przebija wszystkie jakie dane mi było obserwować na srebrnym ekranie, dialogi są prześwietne, zagadki kryminalne choć niezbyt skomplikowane są naprawdę ciekawe i nierzadko z jajem, a co najważniejsze mamy interesujący, główny wątek fabularny. Raczej nieprędko powstanie lepszy serial, który tak świetnie łączyłby humor z kryminałem. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.
Ad 3) Ma genialną pierwszą scenę, ogólnie jest niezły, ale tak naprawdę oglądając kilka odcinków zna się cały serial. Może gdyby tak nie przeciągali głównego wątku (Red Johna) byłoby lepiej, ale widać, że planują zrobić kilka sezonów.
Ad 4) Ujmujący główny bohater i najlepsze (czyt. najbardziej pomysłowe, a przy tym logiczne) zagadki kryminalne jakie dane mi było oglądać wystarczą, a przy tym spora dawka humoru spokojnie wystarczą żeby serial ten trafił do czołówki kryminałów telewizyjnych.