PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=527072}
6,8 274  oceny
6,8 10 1 274
Cat Shit One
powrót do forum serialu Cat Shit One

Jest to pierwszy temat, to chciał bym poświecić go rozważaniom na temat tego serialu. Osobiście komiks uwielbiam, i ciesze się, że powstaje serial. Nie jest w Wietnamie? I dobrze. O tym jest wspomniany komiks. Fajny pomysł osadzić to w realiach A-stanu. Myślę, że może być to naprawdę dobry serial.

ocenił(a) serial na 8
uzi43

Świetne! Pierwszy odcinek był genialny. Cały czas się zastanawiałam jak Pakki naciska na spust, co się okazało jednak ma palce. xD

uzi43

Ja uwielbiam CSO i jestem mega rozradowany animacją x3 Króliki vs Koty - to mnie po prostu rozwaliło ,a za mangę sięgałem jakoś 6 lat temu x3

ocenił(a) serial na 8
uzi43

Nawiasem mówiąc, anime nie jest oderwane od mangi, a po prostu opiera się na niewydanej u nas kontynuacj - Cat Shit One '80, której akcja skupia się na działaniach USSOCOM i prywatnych kontraktorów w czasie irańskiego kryzysu zakładniczego i z konieczności - wojny iracko irańskiej (kryzys trwał pomiędzy 1979 a 1981 rokiem).
Pierwszy odcinek wskoczył od razu do działania z niewieloma podpowiedziami co do akcji, więc polecam nawet pobierzne poczytanie o tej sytuacji - pozwala się to zorientować choćby co do tego kim do diaska są ci zakładnicy.

Możliwy spoiler: w mandze trio jest ponoć zatrudnione w firmie najemniczej. W anime używają jednak broni do której dostęp miało tylko USSOCOM. Jest to na tyle subtelne, a jednocześnie wyraźnie celowe (żadka broń, wiadomo jedynie o 7 egzemplarzach), że ta różnica może okazać się istotna.

A! I jeszcze dla wszystkich fanów White'a - występuje on też w Cat Shit One '80, powinniśmy więc zobaczyć go w dalszych odcinkach.

To niestety tyle ile wiem - nigdy nie udało mi się dorwać Cat Shit One '80 - oczywiście nie ma mowy o wydaniu papierowym, ale nie wypływają nigdzie skanlacje, nie ma nawet skanów w orginale.

To i więcej byłoby już od dawna do przeczytania, ale czekam od grudnia aż ktoś przyklepie opis :P Jestem dobrej myśli, obsada już przeszła :D

ocenił(a) serial na 8
Cormalek

Apocalypse Meow, baaaardzo zacny tytuł :) Ucieszyłam się na wieść , że ekipa CSO doczeka się serialu. Nareszcie jest! boooomba! ... i tak rozpoczęło się moje oczekiwanie na drugi odcinek :/ co do CSO 80 to wielka szkoda, że żadna grupa skanlacyjna nie wzięła się za ten temat. Sprowadzić oryginalną serie to dla mnie nie problem, mam trochę białych kruków... ale przedzierać się przez krzaki znając 3 kanji na krzyż i hiraganę? awykonalne :(

Pytanie do znawców tematu uzbrojeń i broni. Możecie co-nieco napisać o gratach, które udało Wam się rozpoznać? @Cormalek jaką broń masz na myśli?

ocenił(a) serial na 8
ethi

Bron uzywania przez USA-G.I. - ni to SP1(M16), ni to Heckler&Koch, dosc krotkie jak M4, ale zupelnie nie taki magazynek... Do tego pomodyfikowane jak cholera. Nie jest to jednak Licentia Poetica, przynajmniej nie do konca. Jest to SR-47 firmy Knight's Armament Company.

Amunicja jest zaskakujaco powazna kwestia w czasie wojny. Chcesz zeby wszyscy Twoi sojusznicy uzywali tej samej amunicji, aby nie bylo sytuacji gdzie np macie 3 tony pociskow - ale tylko Niemcy maja giwery ktore z nich strzelaja. Wojna na terenach kontrolowanych przez przeciwnika ma jescze inne wyzwania. W czasie operacji Enduring Freedom, zolnierze mieli swoje poreczne M4 (mniejszy potomek M16), ale narzekali ze nie maja amunicji 5.56 NATO, za to mnostwo do Kałasza.

Postanowiono wiec zmodyfikowac baze AR-15 do uzytkowania amunicji 7.62 . Warto tu zaznaczyc ze nie jest to takie proste - bron konstruowana jest wokol pocisku, a nie na odrot. Nie tylko do kalibru, ale nawet konkretnej ilosci ladunku (grain). Dlatego konstrukcja ta zyskala niesamowita popularnosc, wsrod entuzjastow, a umieszczenie jej w anime musialo zwrocic uwage fanow broni, szczegolnie w ekranizacji mangi takiej jak CSO.

Z tego co wiadomo, powstalo jedynie 7 egzemplarzy tej broni - 1 pozostal w muzeum KAC, 6 poszlo do USSOCOM, prawdopodobnie do Navy Seals na probe. I tu ta ciekawostka - skad maja ja Packie i Botaski? W mandze pracuja dla najemnikow. Czyzby tutaj jednak byli USSOCOM pod przykrywka?

Warto wspomniec ze problemy takie jak amunicja byly poruszane w mandze - na niektore akcje Kroliki zabieraly Kałasze zamiast swoich A1.

ocenił(a) serial na 8
Cormalek

*wow* ja się znam tylko na AK i M-kach a serio to i z tym mam kłopot :D A MI-24 jako wsparcie dla chłopaków? kto miał na wyposażeniu?

uzi43

A ktoś może mi wytłumaczyć, czemu nie ma tam Rats'a?