PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=647835}
8,0 14 tys. ocen
8,0 10 1 14185
Chicago Fire
powrót do forum serialu Chicago Fire

Mam takie pytanie . O chodzi z tym podziałem na ekipy w chicago fire? Rozumem że jest karetka 61
(Gabby i Shay) zastęp drabiny (dowódca Casey) , zastęp ratowników (dowódca Saveride) i wóz
strażacki. W filmie nie ma nic mowy o ekipie wozu strażackiego(nie potrzebni?...). w którymś
odcinku padło sformułowanie że zastęp raotwników jest najbardziej elitarny, dlaczego? Następne
pytanie, Kto wchodzi w skład zastępu drabiny a kto w ratowniczy>> Bo po odejsciu Hadleya
wychodzi na to że cały zastęp ratowniczy to Capp i Saveride . Z góry dziękuje za wyłtumaczenie

marcin94bb

Racja kilka razy słyszałam sformułowanie o ekipie wozu strażackiego ale nie mam pojęcia kto tam sie znajduje(zapewne są tylko ,,tłem"),. Co do sformułowania ze zastęp ratowników jest bardziej elitarny to w sumie nie wiem ale chyba chodzi o to ze tam są niby najlepsi, że to ratownicy najpierw oczyszczają teren i ratują a dopiero potem strażacy wchodzą, pozatym mają lepszy sprzęt. W skład strażaków to wchodzą chyba wszycy czyli (Casey , Herrmann, Mouch, Otis i Cruz). No a ekipa ratownikó to Severide, Capp, w 2 sezonie dochadzą Clarke i jakiś typ co nie wiem jak się nazywa no i Peter Mills przechodzi do ratowników.

olcia1719

moze ma ktos jeszcze jakieś info ?

ocenił(a) serial na 10
marcin94bb

ekipa wozu strażackiego pojawiała się parę razy, ale prawdopodobnie nie mogli ich wciągnąć do wątku, ponieważ by było za dużo bohaterów i wątków. Każdy zespół ma co innego do roboty. A zespół ratowników jest bardziej elitarny, ponieważ to oni są podstawową jednostką do ratowania ludzi szczególnie w ekstremalnych sytuacjach

ocenił(a) serial na 10
luzaczka

ratownicy są przede wszystkim po specjalnych szkoleniach-nurkowych, wysokościowych. Czyli tak jak pisze luzaczka, ratują ludzi w najbardziej skomplikowanych sytuacjach

marcin94bb

Wydaje mi się, że w tym serialu nie ma pokazanych z 80% pracowników takiej remizy bo było mówione, że pracują po 24 godziny czyli max 2 razy w tygodniu więc kto pracuje w pozostałe dni? To takie spostrzeżenie co do ekipy strażackiej. Tak samo jest z ekipą z karetki niby tylko 2 kobiety ale chyba nie pracują 24 na dobę 7 dni w tygodniu.

ocenił(a) serial na 7
m29

Co do strażaków to są chyba jeszcze dwie inne zmiany. Była kiedyś o nich wzmianka, gdy pokazywali jedzenie w skrzynkach i ktoś to stwierdził, że to nie ich, tylko właśnie owej drugiej i trzeciej zmiany ;]

ocenił(a) serial na 8
pietrusia

Dokładnie, ponadto jak Casey oprowadzał Graffina (syna zmarłego kolegi) po remizie, to były pokazane kurtki z nazwiskami pozostałych strażaków z innych zmian, a i jeszcze na szafkach są nazwiska.

ocenił(a) serial na 10
ikatarynka

Gdyby zechciano wprowadzić jeszcze wątek ekipy wozu gaśniczego to zdecydowanie byłoby zbyt mnogo. Chcąc, nie chcąc pomijają wielu pracowników remizy. Strażacy pracuję 24/48, czyli dzień pracy i dwa dni wolnego, więc pozostaje wyobrazić sobie ilu jest tam jeszcze ludzi poza tymi będącymi głównymi bohaterami.

ravenandwolf

ekipa strażaków to ekipa Caseya, ratowników to Severaida, są trzy zmiany pracują 24h później 48 h wolnego tak jak piszesz, na angielskiej wikipedii można poczytać o podziałach na ekipy w USA, generalnie Severaide powinien oczyszczać budynek z ludzi przed gaszeniem pożaru a później Casey gasić, ratownicy mają więcej sprzętu i uprawnień ale nie oznacza to, że strażacy nie mogą ludzi ratować.