Mam mały problem. Jestem na końcówce pierwszego sezonu i nadal nie ogarniam czym się różnią jednostki Caseya i Severidea. Czemu zastęp Severidea jest lepszy, cały czas w serialu jest faworyzowany i dla strażaków to awans. Casey jest dowódcą drabiny, więc co robi gorszego, mam na myśli jaka jest różnica? Severide ma więcej obowiązków i robi coś ważniejszego? Przecież obydwaj biorą w akcjach gaśniczych. Liczę na pomoc.
Tak w skrócie to wygląda to tak. Zastep Caseya ma inne zadania niż zastep Severidea wiadomo że zazwyczaj w duzych akcjach biora udzial razem i sobie nieraz pomagają nawzajem ale zastęp Caseya to mozna tak powiedziec zwykli strazacy od czarnej roboty od gaszenie pożarów i od wspomagania w dzialaniach ratowniczy zazwyczaj beż żadnych dodatkowych specjalistycznych kursow choć zdarzają sie wyjątki. Do tego zastepu zawsze trafiaja nowi stażyści zaraz po szkole którzy chca zostac strażakami by sie wdrożyć i zobaczyć jak wyglada straz pożarna. Zastep Severida jest uważany za lepszy bo tam jest elita sami najlepsi strażacy-ratownicy którzy sa wyszkoleni maja ukończone specjalistyczne kursy takie jak np. nurkowanie wspinaczka obsługa specjalistycznego sprzętu czy tez ratownika medycznego, dlatego wykonują zazwyczaj czynności ratowniczo-techniczne np. w czasie wypadków samochodowych. Dlatego dla każdego strażaka przejście do ekipy ratunkowej jest awansem. W tym serialu jest pokazane w kilku momentach ze ekipa ratunkowa uważa sie za lepsza od ekipy Caseya ale tak już to jest tam przyjęte w ich kraju.