Zauważyliście z jakim upodobaniem twórcy serialu przemycali w odcinkach utwory ze sławnych oper i dramatów muzycznych? Udało mi się wychwycić tylko kilka, choć pewnie jest ich więcej:
- odcinek ze szczurami na wysypisku zawiera utwór z "Dziadka do orzechów"
- odcinek "Magiczne drzewo z Nikąd" w ostatnich minutach cieszy ucho utworem "Poranek" z "Peer Gynta" (efekt komiczny tworzy na jego tle wrzask żądlonego Chojraka)
- dosyć oczywiste - jednooki potwór z rzeki śpiewa fragment arii z "Carmen"
- podobnie oczywiste - odcinek o walkiriach i trollach zawiera dobrze znany utwór "Ride of the Valkyries" z "The Ring of Nibelung"
- jestem pewien, że w którymś z odcinków jest też "Hall of the Mountain King"
Czy komuś udało się jeszcze coś znaleźć?
Z tego co sie orientuje to w którymś odcinku były 4 pory roku Vavaldiego, wiosna chyba, o ile mi się coś nie pokręciło.
Nie wiem co prawda jaki utworek to jest, ale przyjrzyj się odcinkowi o chomiku. W ucieczce chojraka wyczuwam jakieś wypożyczenie, bo kawałek jest niezły.
Mnie te śpiewy w scenie gdy dr. Gerbil (czyli chomik sprzedający odkurzacze) spada w scenie z rzeką i wodospadem przypominają te z piosenki "Sonne" Rammsteina :P
Dziwię się, że nikt do tej pory nie zauważył "Poranku" Griega, który tak świetnie się wpisuje w klimat Chojraka, że wydaje się, jakby stworzono go specjalnie pod tę kreskówkę.