Sto lat samotności
powrót do forum 1 sezonu

Postać pięknej Remedios - odcinek 5 - w książce była odmalowana zupełnie inaczej. niesamowita postać, a tu tak spłaszczona i zmarginalizowana. Remedios to jedyna postać jaką pamiętałem po 20 latach od przeczytania tej książki i niesamowity wątek "wniebowzięcia" w pranych prześcieradłach po prostu kosmiczne, a tu ją tak drastycznie okaleczyli i pozmieniali, że aż zęby bolą. wielkie rozczarowanie
serial niezły - do książki jednak brakuje bardzo dużo

krzysztof_strug

Nie, nie, pomyliles wątki. Piekna Remedios to corka Arcadia i Sofie de Pilat. Amaranta (wtedy juz stara panna) wziela ja pod opieke i byla strasznie zla, ze Remedios zostala wzieta do nieba z jej przescieradlami, ktore byly nowe. Ten watek zapewne bedzie w drugim sezonie

fretka26788

Albo to nie byla corka Arcadia, tylko Arcadia II albo Jose Arcadia II.

ocenił(a) serial na 7
fretka26788

no to jeśli tak - to kamień z serca w takim razie i obejrzę drugi sezon, tylko po to by to zobaczyć :)

ocenił(a) serial na 3
fretka26788

Nie no była siostrą bliźniaków a ojcem całej trójki był Arkadio

ocenił(a) serial na 7
fretka26788

Nie Amaranta była zła tylko fernanda del carpio

siostrastrugacka

Tak! To ona!

ocenił(a) serial na 7
fretka26788

Przy czym piękna Remedios jest córką Arcadia. W serialu on przed śmiercią mówi, że zapomniał przekazać, że chce, aby córka miała na imię Urszula. W książce wspomina o tym wcześniej, a przed śmiercią przypomina sobie, że jednak wolałby Remedios. Ostatecznie i tak Urszula wybiera Remedios.

Czyli jest to siostra Jose Arcadia II i Aureliana II. Aureliano Drugi wziął ślub z Fernandą i żyli w jednym domu + miał stały romans z Petrą Cotes. Ogólnie jest tłok w Macondo, stąd łatwo się zgubić.

siostrastrugacka

Ciekawe jak pokażą romans z Petra i płodnością zwierzat ;) albo przybycie 17-tu Aurelianow i w koncu ukrywanie Aureliana Babilonie ;) czekalam na motyw pokrycia krwią wszystkich drog w Macondo po zabiciu Jose Arcadia ale ten watek jakos chyba mi minal bez zadnego "wow". 

ocenił(a) serial na 7
fretka26788

boli pominięcie powrotu brata visitation "przybyłem na pogrzeb króla" 

ocenił(a) serial na 3
siostrastrugacka

Fakt to akurat było możliwe

ocenił(a) serial na 8
fretka26788

Właśnie, czy w książce jest wyjaśnienie śmierci Jose Arcadia? W serialu nie wyjaśnili. A może to w drugim sezonie się wyjaśni? Jeżeli tak, to jednak wolę bez spoilerów.

ocenił(a) serial na 10
krzysztof_strug

Byku, to nie ta Remedios.