PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534418}

Columbo

1968 - 2003
7,8 20 tys. ocen
7,8 10 1 19727
7,3 18 krytyków
Columbo
powrót do forum serialu Columbo

- nie mogę nic napisać, by nie spoilerować - bardzo nietypowy; napiszę tylko tyle, że kontrast między emocjami strony podejrzanej a "dobrej", u Columbo, są szczególnie ostre.--A ogólnie - widać, jak seria wpłynęła na inne seriale kryminalne, np.na "Monka" - tam też jest "dziwak", także często akcja się dzieje wśród elity. Zauważyłem teraz, po obejrzeniu kilku odcinków, że niemal w każdym we wnętrzach widać wysokiej wartości obrazy, a sceneria jest bardzo wystawna - to zadziwiające, jak Los Angeles sprzed 26 lat technologicznie NADAL wyprzedza w wielu dziedzinach Polskę (we wspomnianym odcinku z roku 90 bohaterowie używają pagerów, a architektura, wystrój wnętrz, widok ulic są imponujące, jakby współczesne).

Wydmin

Wiesz co, seria w większości odcinków skupia się na morderstwach w tzw. wyższych sferach. Nic więc dziwnego, że domy w LA sprzed 40 lat były fajniejsze, niż polskie nawet dzisiaj :).

ocenił(a) serial na 10
direct39

No tak, wiem, ale oglądając nawet filmy z L. de Funesem z Francji prowincjonalnej lat 60. i 70. zauważyłem dystans technologiczny między Zachodem a Polską (gdy byłem w Belgii i we Francji 9 lat temu, z bliska widziałem ten dystans, choć na pewno Polska przybliżyła się mocno do Zachodu w ostatnich latach). A bogate tło siedzib elity USA służy filmowi, bo Columbo pełni tam funkcję zmiętej, papierowej kulki w tym jego płaszczu i dziwnym samochodzie - on ma na tle tych wypasionych wnętrz najpierw rozśmieszyć, ale po chwili zacząć się prostować jak niedokładnie zmięty kawał papieru. { W latach 70. mojego ojca, prokuratora, nazywano "Columbo", bo też miał kręcone lekko włosy i chodził w podobnym, często zmiętym prochowcu.}

ocenił(a) serial na 10
Wydmin

Akurat dzisiaj jest ten odcinek w TVS, teraz i jest jeszcze powtorka dziś o 20:20. I do tego znany utwór otwiera odcinek.
Polecam bo odcinek świetny, ale też jak już napisano nietypowy.

M_COL

O co chodziło w tym odcinku.

ocenił(a) serial na 10
Ruben_fw

Żeby za bardzo nie zdradzać to napiszę, że odcinek nie zaczyna się od morderstwa, a Columbo wydaje się, że było, a potem się kompromituje w telewizji.

M_COL

Ale opis czy to nie był odcinek o bliźniakach co zamordowali wuja do wanny wrzucili mikser/ lub toster.?

ocenił(a) serial na 10
Ruben_fw

Nie, to nie ten odcinek. Ten niecodzienny odcinek to był o włascicielach pisma dla mężczyzn, były tam nimfy, szofer, odcinek zaczyna się od piosenki "She drives me crazy".

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nie wiem czy chcesz, żebym ci zdradzal fabułę, żeby nie zepsuć oglądania.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Dziś (9.03.) będzie ten odcinek o 10:40 i 20:20.