PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104160}

Czarodziejka z Księżyca

Bishōjo Senshi Sailor Moon
1992 - 1993
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 25424
8,1 8 krytyków
Czarodziejka z Księżyca
powrót do forum serialu Czarodziejka z Księżyca

Żeby mnie nie którzy nie posądzali o spoilery, oglądajcie w Poniedziałek SM na TV4 koniecznie. Moim zdaniem poza dwoma ostaniami z serii Classic te dwa są najlepsze

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Obejrzymy na pewno

ocenił(a) serial na 10
3ricardo

No oby :D

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Tak, tak na pewno ja będę oglądać.

ocenił(a) serial na 8
Rinzler

Jeszcze wtorek będzie bardzo dla zrozumienia fabuły istotny (dwa odcinki), choć niestety już nie tak ciekawy. A potem mamy kilka średnich i dobrych odcinków... aż do finału. Nie zdradzam co się wydarzy, ale nie wolno przegapić, zwłaszcza, jeśli ogląda się po raz pierwszy ;).

SPOILER!

Od wtorku odcinki bardziej skupią się na relacjach Bunny z poszczególnymi Czarodziejkami. Pojawią się także odcinki poświęcone jej relacjom z rodziną. W sumie fabuła będzie powolutku zbliżała się do końca. Bardzo powolutku (da się to odczuć). Dla jednych to może być wada, dla drugich zaleta.

KONIEC SPOILERA!

Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 10
akira894

Co we wtorek to we wtorek, poniedziałek to dopiero będzie się działo - Zoisite !!!

ocenił(a) serial na 8
Rinzler

Nie wiem jak tobie ale mnie wydaje się, że w tych odcinkach Zoisite zaczął kokietować i podrywać Mamoru <hahaha> ;p.

ocenił(a) serial na 10
akira894

Ach ten Zoisite nie może się zdecydować :D

ocenił(a) serial na 10
akira894

Niemożliwe, jest zazdrosny o Kunzite i zakochany właśnie w nim. Taksido traktuje jak wroga, bo ten ciągle wchodzi mu w drogę przy okazji zdobywania kawałków srebrnego kryształu. Poza tym w poniedziałek sami zobaczycie na co naprawdę stać Zoisite...

ocenił(a) serial na 8
Rinzler

To byly swietne odcinki! Warto bylo czekac caly weekend. Juz sie nie moge doczekac jutra. 17 to od niedawna moja ulubiona godzina. Dziwne, ze ten serial az tak mnie wciagnal. Wlasciwie to jest tak jakbym "Sailormoon" widziala pierwszy raz. Kiedys to ogladalam ale uswiadomilam sobie, ze praktycznie nic z tego nie pamietam (oprocz:"ukarze Cie w imieniu Ksiezyca";)) z poczatkowych serii tylko strzepki odcinkow z pozniejszych sezonow(nawet nie pamietam ktorych). Mam nadzieje, ze TV4 pusci wszystkie serie i pewnego pieknego dnia wreszcie bede moglam powiedziec:"Pamietam ten odcinek!";)

Blue_Fairy

A ja mam już 4 odcinki w plecy plus 4 wcześniejsze :( Jak pech to pech :(

ocenił(a) serial na 8
Krzysztof1308

Podobno na TV6 beda powtorki. Albo tez na YT mozesz obejrzec odcinki, ktorych nie udalo Ci sie obejrzec.

Blue_Fairy

Nie załamuj mnie :( Nie mam TV6 i wątpię bym w ogóle miał...chyba że za dwa lata ale na pewno nie dziś :(

ocenił(a) serial na 10
Krzysztof1308

Ja z kolei polecam kreskoweczki.pl są tam nagrane odcinki z tv4 choć ich wadą jest limit=[
a za to jakość pierwsza] (w porównań do tych starych np. z Polsat2)

ocenił(a) serial na 10
Blue_Fairy

Możesz mi napisać jak się skończył pierwszy i co się działo na początku drugiego (chodzi mi o te odcinki z poniedziałku) bo z pewnych przyczyn przegapiłem.
Pierwszy oglądałem do momentu kiedy to czarne pole zmniejszało się.
Chciałbym wiedzieć jak Tuxedo uciekł Zoisite?
Kto uratował Czarodziejki?
I Co się działo (tylko nie w skrócie po prostu opowiedzieć)?

Wiadomo że powtórki tam ale oglądajcie SM na TV4 żebyśmy dali im powód do puszczenia kolejnych serii bo znam ludzi którzy to chcą Dubbingu w SM (Zabiłoby SM, np. śmiech Usagi) i tylko dlatego nie oglądają paranoja!!!

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

Czarodziejki i Tuxedo uratowala Czarodziejka z Wenus. Wyskoczyla znikad i najpierw w ostatniej chwili uratowala Tuxedo(uzyla ksiezycowego promienia czy jakos tak) a potem Czarodziejki. Potem krolowa Beryl kazala sie wycofac gdy zobaczyla twarz Tuxedo. W nastepnym odcinku Bunny, biegnac na spotkanie z reszta Czarodziejek, spotyka Mamoru. Zauwaza, ze jest ranny wiec go sledzi i razem ida na spotkanie ze zlem.

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

A dubbing w "Sailor moon" to gorsze rozwiazane niz ten lektor, ktory nie tlumaczy wszystkich wypowiedzi. Nie potrafie sobie wyobrazic Usagi mowiacej po polsku! Moze jeszcze nazywaliby ja Krolik?! To bylaby porazka.

ocenił(a) serial na 10
Blue_Fairy

hmmm akurat to nie wina lektora że tak tłumaczy tylko ( jak sama nazwa wskazuje) tłumaczki ale aż tyle nie omija bez przesady :)
Ja tam się cieszę, że mam możliwość oglądania SM w TV bo internet mi na to nie pozwala i mam tylko nadzieję na kolejne serie ;)

ocenił(a) serial na 10
JohnCena55SM

A dzisiejsze odcinki również mi się podobały było trochę humoru ale również piękna muzyka :D
Uwielbiam ją czy to w open'ie czy też w endingu (ta szczególnie) ale również te które lecą w trakcie.
Kurde jak sobie tak wspominali (Usagi i Tuxedo) i jak klęczała na nim to nawet uroniłem łezkę ale nic na to nie poradzę :)

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

Tak, muzyka w tym serialu jest cudowna. Jeszcze ta melodia, ktora pojawila sie dzis gdy Rei plasnela w twarz Bunny, jest piekna:) A piosenke z openingu uwielbiam:)

ocenił(a) serial na 10
JohnCena55SM

Mi się podobał moment kiedy Zoisite mówi ''Żegnajcie'' i wywołuje ten ogień który niszczy windę a w tle leci ten utwór

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

Ale juz chyba jego wina, ze mowi kwestie z opoznieniem lub za wczesnie.

Ja tez nie mam mozliwosci ogladania SM w internecie i mam nadzieje, ze na wiosne TV4 jednak pusci kolejne serie.

ocenił(a) serial na 10
Blue_Fairy

Kolejny dzień z SM za mną i muszę powiedzieć że czas mi się dłuzy niemiłosiernie do tej 17 a potem to jak z bicz strzelił :)
Pierwszy odcinek pokazuje, że przyjaźń jest potężna i wszystkie robią to co Usagi byleby jej pomóc w trudnych chwilach (taka przyjaźń tylko w anime).
W drugim znowu widzimy to co w pierwszym z tym że tu nawet Rei mówi, że Usagi może a nawet ma być z Tuxedo (no prosze nie walczyła o niego tylko "oddała" przyjaciółce, dzisiaj niespotykane) i staje się dla niej taką jakby siostrą (one wszystkie były jak siostry ale Rei była trochę cięta o mamoru).
Odcinek dosyć ciekawy tylko demon mi nie pasował ale to szczegół ;)
No i było widać że Tuxedo zaczyna sobie przypominać kim jest (a szkoda bo można by z tego zrobić niezły wątek na kilkanaście odcinków jak i nie na dwie serie) i znowu w pewnym sensie ratuje czarodziejki.

No to tyle jeśli chodzi o odcinki a powracając do lektora to wiesz jak postac mówi trzy zdania a on ma przetłumaczone jedno to się musi zmieścić tak pośrodku i mu to nie wychodzi dobrze ale ja na to patrze z przymrużeniem oka ;)
Poza tym nie oszukujmy się ale japończycy mówią dosyć szybko i przetłumacznie słowo w słowo mogłoby oznaczać, że lektor co prawda nadąża (lub nie) ale my słyszymy bełkot bo zlewają nam się wszystkie słowa na raz.
To moje skromne zdanie :D

No i muzyka czyli to co kocham w SM.
W Sailorkach jest tyle muzyki, (wszystkie utwory trafione,przynajmniej mi się podobają) że wyliczenie wszystkich jest ciężkie bo w każdym odcinku praktycznie coś nowego ale to radość dla uszu posłuchać takich lekkich nie raz smutnych utworów

Jutro kolejne odcinki oglądajcie/nagrywajcie i komentujcie na FW ;D

Patrzę na liczbę głosów i coraz ich wiecej a to potwierdza, że z każdym dniem SM ogląda coraz więcej osób, szkoda że tak późno sie niektórzy dowiedzieli ale zostaje TV6 i powtórki pierwszych odcinków których nie oglądałem

Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

Kontynuujac temat lektora to w pewnym odcinku(nie pamietam ktory, ale to byla scena gdzie rozmawiali Naru, Umino i Bunny) lektor zupelnie nie nadarzal albo mowil za szybko, ciezko mi bylo sie polapac bo nawet ciezko bylo zalapac ktora osoba co mowi. I to bylo strasznie denerwujace. Na szczescie takich momentow nie bylo zbyt wiele ale mi(pesymistce uwielbiajacej narzekac) to bardzo psulo przyjemnosc ogladania.

Jesli chodzi o muzyke to podobaja mi sie prawie wszystkie utwory(wyjatkiem jest muzyka, ktora zazwyczaj towarzyszy scenom z Umino). Rzadko sie zdarza aby muzyka z seriali animowanych podobala mi sie tak bardzo, ze mam ja na telefonie i slucham(dosc czesto).

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

A co do Tuxedo to ciesze sie, ze zaczal sobie przypominac o byciu dobrym. O wiele bardziej podobaly mi sie odcinki gdzie pomagal Czarodziejkom niz te kiedy jest przecim nim. Mam nadzieje, ze do konca tej serii bedzie mial wiecej przeblyskow dobroci:)

ocenił(a) serial na 10
Blue_Fairy

Ja również go lubię ale nie podobało mi się jak np. Czarodziejki miały kłopoty to zaraz leciała róża i przeciwnik uciekał (w większości przypadków).
Prawdziwych walk to on stoczył niewiele a zrobili z niego super bohatera :D
Powracając do tematu, to że pomału staje się dobrym jest ok ale jak dla mnie mogli zwiększyć ilość odcinków i zrobić z tego ciekawy wątek a nawet kilka.
Ja po prostu chciałbym jak najwięcej odcinków Czarodziejki ;)

Ty jesteś pesymistką, która lubi narzekać a ja (optymista który raczej nie narzeka) się cieszę że dane mi jest oglądać to anime
Każdy jest inny ale i tak oglądamy SM mimo że lektor i tłumaczenie nie za dobre, bo uwielbiamy Czarodziejkę i to jest świetne ;)

Muzyka jest piękna i uwielbiam jej słuchać :)
Wszystko zależy od samopoczucia ale w tym anime (jak powiedziałaś rzadko się zdarza aby muzyka w anime tak mi się podobała i była tak świetnie dobrana) mogę jej słuchać non stop. Nie miałem jeszcze tak żeby muzyka z jakiegoś serialu/anime tak mi sie podobała i to prawie wszystkie kawałki :)

Już za 30 minut kolejna godzina z SM ;D

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

I juz po... Tak szybko sie skonczylo:( Czemu tak szybko nie mijaja lekcje?;)

Pod koniec drugiego dzis odcinka pojawila sie nowa piosenka:) Nawet fajna ale i tak wg mnie Moonlight Densetsu is number 1:)

A jesli chodzi o Tuxedo to gdyby nie on i jego roze to serial zakonczylby sie na pierwszym odcinku wraz ze smiercia Czarodziejki z Ksiezyca;) Poza tym zdarzalo sie tez, ze walczyl(nie pamietam w ktorych odcinkach).

ocenił(a) serial na 10
Blue_Fairy

No niestety koniec (Wiesz jak myślę całymi dniami co się wydarzy w Czarodziejce z Księżyca to lekcje mi szybko mijają :D)

Mi ta piosenka nawet nawet podeszła ale trochę takie "inne" i jakby na podobnym podkładzie ale może mi się tylko zdaje, po prostu nie zbyt mi pasowała i nie umiem określić dlaczego ;).

W sumie uratował jej kilka razy życie, dzisiaj również no i on chyba tylko udaje ale sam nie wiem przynajmniej mam rozkmine na jutro :).

Co do odcinków to widać, że teraz pokazują kontakt Usagi z przyjaciółkami i rodziną, ale odcinki wciąż śmieszne i rozbawił mnie jej tata kilka razy.

Trzymajcie się, do jutra :)

ocenił(a) serial na 8
JohnCena55SM

Ja niestety nie moge sobie pozwolic na nie uwazanie na lekcjach...:/

Mi sie tez wydaje, ze Tuxedo udaje albo cos sobie przypomina. Bo to dziwne by az tak pomagal Czarodziejko skoro jest ich wrogiem.

ocenił(a) serial na 10
Blue_Fairy

Po części sobie przypomina, a po części pranie mózgu Królowej Beryl nie powiodło się w 100%. I to nawet za drugim razem wydawało by się skutecznym razem, ale o tym przekonacie w ostatnich odcinkach

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Mały spoiler ale ok :) już niedługo kolejne 2 odcinki i przerwa dwu dniowa :(

ocenił(a) serial na 8
Rinzler

Na przyszlosc nie spoileruj bo nie wszyscy pamietaja 1 serie lub ja ogladali. A poza tym to szkoda, ze powoli sie konczy pierwsza seria "Sailor Moon"...

ocenił(a) serial na 10
Blue_Fairy

Dobra daj spokój z tymi spoilerami ;)

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Ej jakiś gościu chrzani że 45 odcinek zostanie wyemitowany o 17:30 a ostatni o 1:20 :D
Ktoś ma jakieś info jak tak do dajcie linka

dzisiejsze odcinki świetne (przynajmniej dla mnie) a dlatego, że bardzo lubię minako (było mi jej szkoda) to drugi był majstersztyk.
Juz myślałem, że Tuxedo będzie good a tu niespodzianka i dalej jest bad (i tak ma być).
Dwa dni bez SM a potem ostatnie 4 odcinki :( (ale tylko do piątku :D)

ocenił(a) serial na 10
JohnCena55SM

1:20 - dobra pora na oglądanie różowej landyrynki ale na oglądanie Sailor Moon ? :D
Ekstremalno Egzotyczne będzie to przeżycie

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Masz tu swoją różową landrynkę :P;D
http://stuff.swir.us/2007/11/23/r%C3%B3%C5%BCowa_landrynka.jpg

ocenił(a) serial na 10
linkinlady

Usagi za 40 lat od powstania Kryształowego Tokio ? :P

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Ano tak :P

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Ciekawe jaka to wersja, że tak późno ją puszczają ;D

ocenił(a) serial na 10
JohnCena55SM

Sailor Moon Przyszłości :P

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Ależ Ty dowcipny :P

ocenił(a) serial na 10
linkinlady

No ba, ktoś musi :P

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

Szczególnie, że już nie obejrzymy SM w necie za darmo

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

No wreszcie obejrzałem 46 odcinek i muszę przyznać że uroniłem łezkę (no dobra popłakałem się) piękne sceny i jak zwykle muzyka, dopiero teraz będzie mi żal jak nie puszą kolejnej serii bo nie wytrzymam jak nie obejrzę dalszych losów. Trochę mi się końcówka nie podobała ale dzięki temu seria stanowiła jakby taką całość (ciężko mi to wytłumaczyć słowami).
W każdym razie jak ktoś nie oglądał to polecam bo naprawdę warto no i czekam na kolejne serie ;D