Zastanawia mnie, dlaczego Phoebe replikuję w serialu tylko moc telekinezy Piper i nigdy już więcej tej zdolności nie używa.
Nie, w tym odcinku, tylko odbija te kulę, ale nie kopiuje ich. A jak walczyła z Piper, jak była Valkirią to całkowicie skopiowała jej telekinezę i używała jej na Piper.
Wpisz w google Empathy Phoebe Halliwell i pierwszy filmik, jaki zobaczysz i tam jest jak Phoebe odpycha Piper używając jej mocy. Chyba, że może chodzi o to, że Phoebe, może używać kogoś mocy, tyle razy, ile ten ktoś użył jej przeciwko niej samej
Chyba już wiem, Phoebe może kopiować tylko moce, które są wykorzystywane przeciwko niej, nieskutecznie, bo ona tę moc wchłania, czyli emocje, która tę moc daję i chwilowo może jej używać. Czyli nie może mieć np. mocy teleportacji, astralnej projekcji, zmiennokształtności, czy latania, bo nie są wykorzystywane bezpośrednio przeciwko niej samej. Przynajmniej tak wywnioskowałem z anglojęzycznej wikipedii.
Bardzo dobra teoria;)
Trochę dodam dla jasności;)
Moim zdaniem Phoebe poprzez empatię tylko modyfikuje emocje niosące moc. Znaczy się np. kula energetyczna jest przejawem gniewu na Phoebe ze strony demona,więc wówczas ona tą "emocje" zmienia kierunek-obraca przeciwko niego tą silnie negatywną emocje istniejącą wewnątrz tej kuli energetycznej. To wyjaśnia dlaczego Phoebe tylko wykorzystuje już uaktywnioną moc, a nie ją replikuje.
Gratulacje dojścia do własnych wniosków.