PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=40163}

Czarodziejki

Charmed
1998 - 2006
6,9 51 tys. ocen
6,9 10 1 51409
6,2 10 krytyków
Czarodziejki
powrót do forum serialu Czarodziejki

Empatia

ocenił(a) serial na 9

Zastanawia mnie, dlaczego Phoebe replikuję w serialu tylko moc telekinezy Piper i nigdy już więcej tej zdolności nie używa.

ocenił(a) serial na 7
bongusia

Używa. Np w odcinku z tą karmą.

ocenił(a) serial na 9
kucmaj

Nie, w tym odcinku, tylko odbija te kulę, ale nie kopiuje ich. A jak walczyła z Piper, jak była Valkirią to całkowicie skopiowała jej telekinezę i używała jej na Piper.

ocenił(a) serial na 9
bongusia

Wpisz w google Empathy Phoebe Halliwell i pierwszy filmik, jaki zobaczysz i tam jest jak Phoebe odpycha Piper używając jej mocy. Chyba, że może chodzi o to, że Phoebe, może używać kogoś mocy, tyle razy, ile ten ktoś użył jej przeciwko niej samej

ocenił(a) serial na 9
bongusia

Chyba już wiem, Phoebe może kopiować tylko moce, które są wykorzystywane przeciwko niej, nieskutecznie, bo ona tę moc wchłania, czyli emocje, która tę moc daję i chwilowo może jej używać. Czyli nie może mieć np. mocy teleportacji, astralnej projekcji, zmiennokształtności, czy latania, bo nie są wykorzystywane bezpośrednio przeciwko niej samej. Przynajmniej tak wywnioskowałem z anglojęzycznej wikipedii.

ocenił(a) serial na 9
bongusia

Co sądzicie, dobrze myślę?

ocenił(a) serial na 7
bongusia

Dobra hipoteza.

użytkownik usunięty
bongusia

Bardzo dobra teoria;)
Trochę dodam dla jasności;)
Moim zdaniem Phoebe poprzez empatię tylko modyfikuje emocje niosące moc. Znaczy się np. kula energetyczna jest przejawem gniewu na Phoebe ze strony demona,więc wówczas ona tą "emocje" zmienia kierunek-obraca przeciwko niego tą silnie negatywną emocje istniejącą wewnątrz tej kuli energetycznej. To wyjaśnia dlaczego Phoebe tylko wykorzystuje już uaktywnioną moc, a nie ją replikuje.
Gratulacje dojścia do własnych wniosków.