Witajcie. Na pewno wielu z Was, fanów serialu i nie tylko zainteresuje informacja, że właśnie jest tworzona gra z prawdziwego zdarzenia o serialu "Charmed". Będzie to swoistego rodzaju jego kontynuacja. Na pomysł wpadłem ja, oraz kilka innych osób.
Więcej można poczytać w tych linkach:
http://charmed.pl/viewtopic.php?t=2604
http://charmed.pl/viewtopic.php?t=2644
Oraz tutaj:
http://charmed.pl/portal.php?show=14
Gra będzie grą single-player o grafice cartoon, comic. Jest ona robiona w pełni przez polaków. Z dobraniem wymagań nie będzie problemu. Gra będzie działać na przeglądarce każdego komputera niezależnie od jego parametrów.
Konto już tutaj mam od dawna, tylko praktycznie nie używałem go.
Masa osób się tu przewija, pomyślałem, ze powinni wiedzieć, ze taka gra powstanie.
Więc jak ktoś ma jakieś pytania dotyczące gry, piszcie śmiało. Z miłą chęcią odpowiem na każde pytanie.
To fajnie. Oczywiście jakbyś chciała coś wiedzieć więcej na jej temat lub masz jakieś pytania to wal śmiało ;-)
Oto próbna grafika do gry: http://img294.imageshack.us/img294/1615/piperh.png
Jest to tylko próbka. W grze będzie rozszerzoną wersja tego. Dojdą cienie, większa gama kolorów, fałdy na ubraniu, makijaże itd.
Ciekawa wiadomość. Szczerze mówiąc czekałam aż ktoś się za to kiedyś zabierze. ;-)
Jeżeli o grę chodzić ,to chciałabym się spytać o to kiedy będzie ona w pełni gotowa ?
Ciężko tu cokolwiek określić. Przy pełnej ekipie produkcja takiej gry może zająć nawet do 2-3 lat (Ekipa do tego typu gier liczy 6-10 osób)
Nasza Ekipa liczy 3 osoby, z czego jedna niestety pracuje odpłatnie.
Sam silnik gry nie sprawi dużego problemu, bo akurat te 3 osoby w tym ja jesteśmy programistami. Niestety tylko ja zajmuje się grafiką.
Zrobienie próbnej grafiki, którą można zobaczyć wyżej zajęła około 5 godzin z przerwami.
Jak widzicie praca na tego typu grami może sporo potrwać, co wiadomo jest problemem dla tych, co na nią czekają. Dużym problemem to koszty i problemy prawne, z którymi ciągle i skutecznie walczymy.
Im więcej pieniędzy uda nam się zebrać tym gra powinna szybciej powstać, bo może uda nam się znaleźć jeszcze kogoś do pomocy, najlepiej grafika, a oni no niestety sporo chcą za pracę, a nikt za darmo pomóc nie chce.
W linku http://charmed.pl/portal.php?show=14 można znaleźć zakładkę Dofinansowanie. Pomoże to nam na szybsze zrobienie gry, ale i nie tylko. Im więcej zbierzemy, tym będziemy mogli wykorzystać więcej rozwiązań w grze, dzięki czemu będzie lepsza, bardziej urozmaicona i będzie posiadać o wiele więcej opcji.
Jeden ze sposobów Dofinansowania jest całkowicie bezpłatny z waszej strony. Polega on tylko na rejestracji w innym serwisie za co dostajemy prowizje, czyli pieniądze na gre. Wy wtedy nie ponosicie żadnych kosztów.
Jakbyście mieli jakiekolwiek pytania piszcie tutaj lub na moje GG: 1001636 Kiedy będę mógł z miłą chęcią odpiszę.
Jakbyście mieli jakiekolwiek pytania piszcie śmiało. Pytania pomogą także urozmaicić grę i dostosować ją do graczy.
Nie jestem jakimś megafanem czarodziejek ale lubię je i to coraz bardziej:0 Jestem zainteresowany grą i mam pytanie- czy postać stworzy się samemu czy zgramy jedną z sióstr?
Postać tworzymy swoją praktycznie od zera. Wybieramy płeć, 3 wybrane moce, umiejętności itd. Potem tą postać rozwijamy.
Jakbyście mieli jakiekolwiek pytania to piszcie śmiało. Na każde postaram się odpowiedzieć.
Nie gryzę, a jakby co jestem szczepiony ;-)
Będzie można spotkać praktycznie większość postaci z serialu, a także wiele nowych twarzy.
Niestety w grze nie będzie postaci Prue, ponieważ gra jest robiona na licencji telewizji The CW, w której Shannen Doherty zabroniła wykorzystywania siebie i swojej postaci. Jedynie mogą być jakieś niewielkie wzmianki o niej.
Jeżeli macie jakieś pytania to śmiało ;-)
Ciężko tu określić jakąkolwiek wartość liczbową w procentach. Nie da się określić ilości prac jakie będą włożone w grę.
Mogę zapewnić jedynie, ze prace ruszyły pełną parą i są prowadzone rozmowy na polityką gry typu:
- Tworzenie próbek kodu, bazy danych i grafik.
- Opcje gry.
- Fabuła.
- Misje.
- Futurystyczne rozwiązania jakie będą zastosowane w grze.
- I rozwiązania prawne.
Sporo idzie na takie "głupoty" papierkowe czasu, ale niestety jest to potrzebne. Potem z próbek kodu, bazy danych i grafik będą tworzone opcje gry i będą wychodziły jej wersje Beta.
Oczywiście gra kiedy będzie już działać będzie się dalej rozwijać, na co pozwala nam tego typu języki programowania stosowane w działaniu z serwerem i przeglądarką, co daje dużą swobodę tworzenia i pisania.
Jeżeli macie jakieś pytania dotyczące gry, prac czy czegokolwiek pytajcie ;-)
A jeszcze jedno- tak się zatsanawiałem czemu jeżeli gra chodzi w przeglądarce nie nazwiecie jej np. charmed Online.ale charme RPG też fajnie:)
Ponieważ gry Online, są to najczęściej gry MMO (Multiplayerowe), gdzie może grać naraz kilkanaście osób, a nawet wiecej, a gra która jest robiona będzie grą jednoosobową. A RPG dlatego, ze rozwija się postać i jest w grze przeżywana jakaś przygoda.
Czekam na inne pytania ;-)
Więc jakbyście mieli jakiekolwiek jeszcze pytania to piszcie. Co sobota, a nawet nieraz częściej są przeprowadzane konferencje, gdzie ustalane są nowe szczegóły i informacje na temat gry.
W tą sobote była kolejna konferencja w sprawie gry Charmed RPG. Jakbyście mieli jakieś nowe pytania to piszcie śmiało.
To co zwykle. Dodawaliśmy nowe pkt z opcjami gry, opisywaliśmy je, robiliśmy próbki kodów itd. Masa pisaniny, ale kiedy project będzie gotowy, będzie łatwiej zrobić gre, bo wiadomo już co i jak.
Jeżeli macie jakieś konkretne pytania to piszcie śmiało.