PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=40163}

Czarodziejki

Charmed
1998 - 2006
6,9 51 tys. ocen
6,9 10 1 51409
6,2 10 krytyków
Czarodziejki
powrót do forum serialu Czarodziejki

PYTANIE

ocenił(a) serial na 9

chodzi mi o moc prue-telekineze. mianowicie w pierwszym odcinku gdy dziewczyny odkrywały swe moce prue w barze przesuneła szklanke z mlekiem obok szklanki z kawą. I z jakiej racji mleko zaczeło znikać ze szklanki a pojawiać się w kawie? przecierz to juz nie jest telekineza.

ocenił(a) serial na 9
seba_1997

ale jest to magia...

ocenił(a) serial na 9
pauka94

no ale ona takiej mocy nie ma więc co wpłyneło na to mleko jak nie ona ?

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

Akurat ta scena wydaje mi się całkiem logiczna. Prue przesuwała przedmioty siłą woli, chciała kawę z mlekiem więc dodała je do kawy właśnie siłą umysłu. Myślę, że specyfika tego, co zrobiła - że mleko zaczęło znikać ze szkanki wynikała z tego, że użyła mocy po raz pierwszy ( tzn wcześniej na Rogerze, ale o tym nie wiedziała) Nie miała zamiaru dodawać mleka do kawy z użyciem mocy, bo nie miała pojęcia, że je posiada. Więc moc zadziałała tak jakby trochę za nią. Jednak a propos telekinezy i tego odcinka to coś innego wydaje mi się dziwne. A mianowicie w odcinku Secrets and Guys kiedy Prue pomagała Maxowi było powiedziane, że dysponuje on moca psychokinezy - czyli przesuwa rzeczy których nie widzi, natomiast wyraźnie podkreślone było, że Prue ma telekinezę. Jak więc wyjaśnic to, że w pierwszym odcinku "pióro" wylało na Rogera atrament a potem "krawat" próbował go udusić? Oczywiście była to Prue ale zrobiła to kiedy po pierwsze nawet o tym nie wiedziała a po drugie nie widziała Rogera kiedy to zrobiła. Czy na tej podstawie można wnioskowac, że Prue równiez miała psychokinezę jak Max?

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

hmmmm...no niby tez masz rację moje osobiste pomysły na wyjaśnienia to:
1-być może jestt taka różnica że prue przed chwilą widziała pióro i krawat a max np.tej skrzynki na alarm nie widział nigdy tylko sobie ją wyobrazał.
2-może był jakiś błąd w tłumaczeniu co do właściwości tej mocy (psychokineza to w rzeczywistości co innego niz było powiedziane w filmie)
3- może pomyślała o tym piórze i krawacie jak była przy rogerze a efekt był troszke opóźniny.
i teraz tak sobię myślę czy skoro raz użyła tej ,, innej,, telekinezy na początku to mogła ją używać kiedy indziej?

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

Ciekawe czy mogła... pamietam taką scenę w 3 sezonie z odcinka Primose Empath kiedy pomogła demonowi, bo myślała, że jest niewinny. On zabarykadował się w budynku i Prue otworzya drzwi swoją mocą, odblokowując łańcuch i też go przecież nie widziała po był po wewnętrznej stronie drzwi a ona stała na zewnątrz.

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

dokładniej to chodziło mi o to czy mogła teleportować rzeczy silą woli tak jak mleko?

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

Wybacz, myślałam, że pytasz o psychokinezę. Pojęcia nie mam, nie przypominam sobie drugiej takiej sytuacji.

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

no ja własnie też nie pamiętam żeby to się powtarało dlatego właśnie temat zacząłem;)
i teraz tak jeszcze sobię myślę - na początku prue przesuwała rzeczy oczyma a potem rękami. to czy potem juz z oczu nie umiała?bo była taka sytuacja(odcinek o 7 grzechach) gdzię była związana i ni emogła się uwolinić a wystarczyło by żeby oczami rozwiązała sznur.

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

Odcinek, o którym mówisz to Sin Francisco - z grzechami. Ale to nie w tym była związana tylko w Sight Unseen - przez chorą psychicznie kelnerke, Abby. I właśnie użyła na niej mocy za pomocą oczu, a sznur rozwiązała rekami tzn poruszała palcami i zaczął sie rozwiązywać. O ile pamiętam, to użyła tez raz oczu w 2 sezonie w odcinku Devil's Music na tym menadżerze, który był związany z demonem - prawodpodobnie dlatego, że był w wąskim korytarzu więc łatwiej było odrzucić go oczami w tył niż używając reki w bok o ścianę. A co do Twojego pierwszego postu to poszperałam i znalazłam. Jest tak, jak mówiłam - z telekinezą jest związania telematerializacja - czyli możliwośc korzystania z telekinezy do teleportacji obiektów. Tutaj jest link: http://pl.charmed.wikia.com/wiki/Telekineza
Bardzo obszernie opisana jest telekineza Prue, to jak wzrastała i wszelkie związane z ta mocą dodatkowe możliwości. Pozdrawiam:)

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

dzięki za link do stronki, jest swiętna !
P.s. ty chyba jesteś bardzo beznana w tym temacie skoro każdy odcinek kojarzysz po tytule itp. ;)))

ocenił(a) serial na 9
seba_1997

*obeznana

ocenił(a) serial na 9
seba_1997

ciekaw jestem czemu potem nie uzywała tych sztuczek z lewitacją oraz teleprotacją.

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

Ja mam obsesję, nie zauważyłeś jeszcze ?? :p xD Lewitacji używała przecież kiedy biła się z demonami, a co do telematerializacji - chyba nie było później takiej potrzeby, zwłaszcza, że jak ustaliliśmy na poczatku dokonała tego niespodziewanie dla samej siebie. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

ja tez kiedys (4 klasa podtawówki) miałem obsesje i z kolega i koleżanką zrobilismy właśną księgę cieni i wyrzucalismy demony z innych uczniów;)))) a potem obsesyjnie zbierałem na serial na dvd a dzis przypominam sobie stare dobre czasy ;)

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

Oj to chyba powinnam sie martwić, bo 4 klasę podstawówki mam już dawno za sobą:)
Ale tak świetnie orientuję sie tylko w sezonach 1-3 bo były naprawdę genialne.

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

no były ale wtedy gdy byłem w czwartej klasie to raz na tydzień puszczali , a ja zacząłem oglądać mniej więcej od 2 sezonu. dopiero teraz mam cały serial na dvd.

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

A skąd go wziąłęś?? Z poskimi napisami? Ja bym kupiła nawet po angiesku, niestety na wydanie w Polsce sie nie zanosi:(

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

Na allegro było z rok temu . Ma polskie napisy. Wszystkie osiem sezonów za 140zł. za***iście. tanio bo widziałem nawet po 800. Minus jest tylko taki że nie sa to oryginalne płyty dvd tylko nagrane na innym formacie tak że u mnie odbiera na laptopie a na dvd juz niechce wyswietlić napisów. Ale to tez zalezy od rodzaju odtwarzacza bo u mojej babci na dvd juz działa z napisami.

ocenił(a) serial na 10
seba_1997

8 sozonów za 140?? Wow, to rzeczywiście Ci sie trafiło! Ja teraz widziałam w jednym sklepie internetowym bez napisów - ale to akurat jak pisąłam dla mnie nie p-roblem - za prawie 500zł.

ocenił(a) serial na 9
HollyShannen19

na allegro teraz nie ma bo zaglądałem ,ale bądź cierpliwa może niedługo znowu będzie w sprzedarzy. pamiętam że gdy kupiłem to jeszcze kilka razy poetm się ukazało. Ale jak chcerz to na eKino.pl chyba są wszystkie odcinki za free.