chodzi mi o moc prue-telekineze. mianowicie w pierwszym odcinku gdy dziewczyny odkrywały swe moce prue w barze przesuneła szklanke z mlekiem obok szklanki z kawą. I z jakiej racji mleko zaczeło znikać ze szklanki a pojawiać się w kawie? przecierz to juz nie jest telekineza.
Akurat ta scena wydaje mi się całkiem logiczna. Prue przesuwała przedmioty siłą woli, chciała kawę z mlekiem więc dodała je do kawy właśnie siłą umysłu. Myślę, że specyfika tego, co zrobiła - że mleko zaczęło znikać ze szkanki wynikała z tego, że użyła mocy po raz pierwszy ( tzn wcześniej na Rogerze, ale o tym nie wiedziała) Nie miała zamiaru dodawać mleka do kawy z użyciem mocy, bo nie miała pojęcia, że je posiada. Więc moc zadziałała tak jakby trochę za nią. Jednak a propos telekinezy i tego odcinka to coś innego wydaje mi się dziwne. A mianowicie w odcinku Secrets and Guys kiedy Prue pomagała Maxowi było powiedziane, że dysponuje on moca psychokinezy - czyli przesuwa rzeczy których nie widzi, natomiast wyraźnie podkreślone było, że Prue ma telekinezę. Jak więc wyjaśnic to, że w pierwszym odcinku "pióro" wylało na Rogera atrament a potem "krawat" próbował go udusić? Oczywiście była to Prue ale zrobiła to kiedy po pierwsze nawet o tym nie wiedziała a po drugie nie widziała Rogera kiedy to zrobiła. Czy na tej podstawie można wnioskowac, że Prue równiez miała psychokinezę jak Max?
hmmmm...no niby tez masz rację moje osobiste pomysły na wyjaśnienia to:
1-być może jestt taka różnica że prue przed chwilą widziała pióro i krawat a max np.tej skrzynki na alarm nie widział nigdy tylko sobie ją wyobrazał.
2-może był jakiś błąd w tłumaczeniu co do właściwości tej mocy (psychokineza to w rzeczywistości co innego niz było powiedziane w filmie)
3- może pomyślała o tym piórze i krawacie jak była przy rogerze a efekt był troszke opóźniny.
i teraz tak sobię myślę czy skoro raz użyła tej ,, innej,, telekinezy na początku to mogła ją używać kiedy indziej?
Ciekawe czy mogła... pamietam taką scenę w 3 sezonie z odcinka Primose Empath kiedy pomogła demonowi, bo myślała, że jest niewinny. On zabarykadował się w budynku i Prue otworzya drzwi swoją mocą, odblokowując łańcuch i też go przecież nie widziała po był po wewnętrznej stronie drzwi a ona stała na zewnątrz.
dokładniej to chodziło mi o to czy mogła teleportować rzeczy silą woli tak jak mleko?
Wybacz, myślałam, że pytasz o psychokinezę. Pojęcia nie mam, nie przypominam sobie drugiej takiej sytuacji.
no ja własnie też nie pamiętam żeby to się powtarało dlatego właśnie temat zacząłem;)
i teraz tak jeszcze sobię myślę - na początku prue przesuwała rzeczy oczyma a potem rękami. to czy potem juz z oczu nie umiała?bo była taka sytuacja(odcinek o 7 grzechach) gdzię była związana i ni emogła się uwolinić a wystarczyło by żeby oczami rozwiązała sznur.
Odcinek, o którym mówisz to Sin Francisco - z grzechami. Ale to nie w tym była związana tylko w Sight Unseen - przez chorą psychicznie kelnerke, Abby. I właśnie użyła na niej mocy za pomocą oczu, a sznur rozwiązała rekami tzn poruszała palcami i zaczął sie rozwiązywać. O ile pamiętam, to użyła tez raz oczu w 2 sezonie w odcinku Devil's Music na tym menadżerze, który był związany z demonem - prawodpodobnie dlatego, że był w wąskim korytarzu więc łatwiej było odrzucić go oczami w tył niż używając reki w bok o ścianę. A co do Twojego pierwszego postu to poszperałam i znalazłam. Jest tak, jak mówiłam - z telekinezą jest związania telematerializacja - czyli możliwośc korzystania z telekinezy do teleportacji obiektów. Tutaj jest link: http://pl.charmed.wikia.com/wiki/Telekineza
Bardzo obszernie opisana jest telekineza Prue, to jak wzrastała i wszelkie związane z ta mocą dodatkowe możliwości. Pozdrawiam:)
dzięki za link do stronki, jest swiętna !
P.s. ty chyba jesteś bardzo beznana w tym temacie skoro każdy odcinek kojarzysz po tytule itp. ;)))
ciekaw jestem czemu potem nie uzywała tych sztuczek z lewitacją oraz teleprotacją.
Ja mam obsesję, nie zauważyłeś jeszcze ?? :p xD Lewitacji używała przecież kiedy biła się z demonami, a co do telematerializacji - chyba nie było później takiej potrzeby, zwłaszcza, że jak ustaliliśmy na poczatku dokonała tego niespodziewanie dla samej siebie. Pozdrawiam
ja tez kiedys (4 klasa podtawówki) miałem obsesje i z kolega i koleżanką zrobilismy właśną księgę cieni i wyrzucalismy demony z innych uczniów;)))) a potem obsesyjnie zbierałem na serial na dvd a dzis przypominam sobie stare dobre czasy ;)
Oj to chyba powinnam sie martwić, bo 4 klasę podstawówki mam już dawno za sobą:)
Ale tak świetnie orientuję sie tylko w sezonach 1-3 bo były naprawdę genialne.
no były ale wtedy gdy byłem w czwartej klasie to raz na tydzień puszczali , a ja zacząłem oglądać mniej więcej od 2 sezonu. dopiero teraz mam cały serial na dvd.
A skąd go wziąłęś?? Z poskimi napisami? Ja bym kupiła nawet po angiesku, niestety na wydanie w Polsce sie nie zanosi:(
Na allegro było z rok temu . Ma polskie napisy. Wszystkie osiem sezonów za 140zł. za***iście. tanio bo widziałem nawet po 800. Minus jest tylko taki że nie sa to oryginalne płyty dvd tylko nagrane na innym formacie tak że u mnie odbiera na laptopie a na dvd juz niechce wyswietlić napisów. Ale to tez zalezy od rodzaju odtwarzacza bo u mojej babci na dvd juz działa z napisami.
8 sozonów za 140?? Wow, to rzeczywiście Ci sie trafiło! Ja teraz widziałam w jednym sklepie internetowym bez napisów - ale to akurat jak pisąłam dla mnie nie p-roblem - za prawie 500zł.