PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=716233}
7,9 13 tys. ocen
7,9 10 1 12861
Czas honoru - Powstanie
powrót do forum serialu Czas honoru - Powstanie

Bardzo Dobry:)

ocenił(a) serial na 10

Na początku trochę się bałem, że skopią temat powstania warszawskiego, ale jednak po obejrzeniu 5 odcinka stwierdzam, że narazie całkiem dobrze dają radę. W tym sezonie jest więcej akcji niż w kilku pozostałych razem wziętych. Oby tak dalej

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Zgoda, fajny odcinek, szkoda tylko Mickiewicza, ale cóż postać wzorowana na którymś z poetów pokolenia Kolumbów, musiała zginąć.

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Raczej ja podejrzewałem, że on zginie tylko myślałem, że to będzie gdzieś w późniejszych odcinkach. Pewnie teraz rozkwitnie miłość między Apaczem a Zosią.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

To że Mickiewicz zginie to było do przewidzenia, przecież jak doskonale wiesz że prawie wszyscy poeci zginęli w Powstaniu (K.K Baczyński, Tadeusz Gajcy, czy Józef Szczepański ps. Ziutek). Co do Apacza, mam nadzieje że on i jego siostra, przeżyją bo jak, wspomniałem w innym temacie, podoba mi się wątek jego i jego serialowej siostry Irenki(fajnie jest pokazana miłość brata do siostry i na odwrót)

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Na YouTube widziałem relacje z ostatnich ujęć tej serii i tam Apacz i jego siostra żyją więc zapewne zdołają przetrwać powstanie.
https://www.youtube.com/watch?v=1DK8cY_AhCQ

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Widziałem to już. Ale nie jestem pewny czy oni kręcili to chronologicznie

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

No tego to już nie jestem w stanie ci powiedzieć, jednak miejmy nadzieje, że przeżyli.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Ja też mam nadzieje że przeżyją, mimo mojej antypatii do Musiała, polubiłem postać graną przez niego.

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Ja tam żadnych antypatii do aktorów czy aktorek nie posiadam, bo po pierwsze nie mam powodu gdyż ich nie znam, a po drugie nie wieże w to co piszą o nich w mediach bo zazwyczaj to 80% kłamstw..

ocenił(a) serial na 7
goci_17

może z antypatią przesadziłem, w Czasie Honoru, Musiał po raz pierwszy grał dorosłego faceta(całkiem dobrze), a nie jakiegoś nastolatka.

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

A niech gra kogo chce, byle mu tylko to dobrze wychodziło. Jak narazie w Czasie Honoru jego gra wychodzi bardzo przyzwoicie , więc oby tak dalej było.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

a hejterzy niech se piszą co im się podoba

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Dokładnie, sam bym tego lepiej nie ujął.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Poczytaj sobie komentarze pod tym filmikiem https://www.youtube.com/watch?v=fnfOkcslmOo
To jest dla mnie chore ile mamy hejterstwa w tym kraju

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Dla mnie też to jest chore, no ale jak nie którym się"nudzi" bo nie mają własnego życia prywatnego to można jedynie im "współczuć", bo kretynów na tym świecie, którzy zazdroszczą innym sukcesów nigdy nie brakowało i pewnie brakować nie będzie.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

To jest po prostu zawiść i chamstwo, jak można drugiemu człowiekowi życzyć śmierci? Bije od nich zazdrość że młody chłopak, dorobił się dużych pieniędzy. Niech ci hejterzy sami chodzą na castingi, kto im tego broni? Musiała nie ma co krytykować, rola w Czasie Honoru to pierwsza jego ambitniejsza rola no cóż takie seriale kręcą w Polsce. A takiemu Musiałowi to ja niczego nie zazdroszczę gdyż taka popularność ma swoją cenę np. brak życia prywatnego, nie można wyjść spokojnie z kumplami np. na piwko bo zaraz jakiś wścibski paparazzi zrobi Ci fotkę jak popijasz browarka albo odpalasz papieroska. Zastanawiam się jak po tej informacji czuli się jego rodzice czy te oszołomy mają jakieś sumienie, ciekawe jakby się czuli rodzice tych hejterów jakby o nich pojawiła się taka informacja? A hejtertwa jest pełno wystarczy poczytać też fora sportowe ile pomyj wylewają np. na Lewandowskiego(to pewnie też z zazdrości, że młody chłopak ma wszystko, kasę, piękną żonę.

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Masz rację, ale niestety jedyną metodą na skuteczną walkę z tymi idiotami jest ich olewanie, gdyż gdy się z nimi wdajesz w dyskusje to tylko ich nakręcasz. Zresztą jak mówi stare powiedzenie:"Nie dyskutuj z idiotą, gdyż na początku sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem...".

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Niestety masz rację z paroma idiotami już dyskutowałem na filmwebie i żadne argumenty do takich nie docierają. Mam nadzieję że wątek Apacza, Irenki i Zosi ciekawie się rozwinie,

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Też mam taką nadzieje, jednak mam takie złe przeczucie, że pod koniec sezonu Zosia może zginąć, ale obym się mylił.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Ktoś z nich na pewno zginie, ale kto, Zosia od początku budzi sympatię widza, no jak każdy Polak w tym filmie no może poza takimi gnidami jak Woźniak czy Karkowski albo cwaniaczek Wilk.
Szkoda także mi Mickiewicza, chłopak był zakochany w Zosi ale ona kocha innego, i poświęcił swoje życie dla kolegi. Ten serial owszem ma drobne wady ale uczy wielu pozytywnych wartości takich jak patriotyzm, przyjaźń, miłość, poświęcenie. Miłość taka braterska jak już wcześniej wspomniałem jest pokazana znakomicie na przykładzie Apacza i Irenki (z początku się przecież kłócili ale tak naprawdę są z sobą niezwykle zżyci, i się martwią i opiekują się na wzajem).

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Z tą miłością rodzinną to masz rację, u mnie w domu zresztą jest podobnie tzn. ja też często się kłócę z rodzeństwem ale jakby przyszło co do czego to każde z nas wskoczyło by za drugim w ogień. Co do Zosi, Apacza Mickiewicza to było to taki typowy życiowy trójkącik czyli jedno kocha drugie, a to drugie kocha trzecie itp. Nie zmienia to jednak faktu, że po śmierci Mickiewicza bardzo prawdopodobne jest, że Zosię i Apacza połączy jakieś głębsze uczucie. A i ciekaw jestem tych wierszy co pisał Mickiewicz.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Mickiewicz, wzorowany był na którymś z wielkich poetów pokolenia Kolumbów, pisali naprawdę piękne wiersze(poezja epoki II wojny światowej, to był mój temat matury ustnej), a zadam Ci kolego jedno pytanie jaki jest twój stosunek do Powstania?

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Ciężkie pytanie, bo na nie jest trudno odpowiedzieć, jednak mój pogląd jest raczej pozytywny dla powstańców, gdyż uważam, że za poświęcenie i miłość dla ojczyzny należy im się szacunek i chwała na wieki. Wiem, że wiele osób uważa, że powstanie było niepotrzebne i przez nie zginęło wile osób cywilnych, jednak z tego co się orientuje z historii to Niemcy i tak mieli rozkaz zrównania Warszawy z ziemią, a co za tym idzie ludność cywilna albo by zginęła na miejscu, abo by została wywieziona do obozów pracy. Trzeba tez pamiętać o tym, że dowództwo AK chciało pokazać światu, że Polacy w kraju też potrafią walczyć z wrogiem i co za tym idzie by Polska po wojnie nie wpadła w ręce komunistów.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Pełna zgoda kolego

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Hehe czyli mówisz, że mamy podobne poglądy na temat Powstania Warszawskiego. Zresztą podobne poglądy powinien mieć każdy zdrowy człowiek w tym kraju, który ma jakie takie pojęcie o historii.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

Tak każdy zdrowo myślący Polak powinien, mieć szacunek dla Powstania Warszawskiego.

maciekd_filmweb

Dajcie sobie jeszcze buzi na cześć drewnianego pseudo aktorka "musiała".
A co do szacunku do powstania to ten serial idealnie pokazuje jak wyglądało powstanie i jak debilnym pomysłem ono było, szkoda, że tego nie rozumiecie.
Zginęło wtedy około 160-180tyś CYWILI wymordowanych przez nazistów (w odwecie za powstanie), około 40tyś żołnierzy (wliczając zabitych, zaginionych i zniewolonych) którzy przeciw czolgom mieli troche pistoletów, karabinów, granatów, koktajli i pare PIAT'ów, a o ropieprzeniu w pył ponad połowu stolicy nawet szerzej nie wsponę.
A to wszystko przez kilku "generałków" z przerośniętym ego którzy myśleli, że wygrają wojnę "garstką" słabo uzbrojonych żołnierzy i że pomogą alianci (którzy mieli to głęboko w dupie).
I Wy twierdzicie, że to zasługuje na szacunek?
Na szacunek to może zasługują tylko ci żołnierze, że nie rozpieprzyli tych "generałków" za tak kretyński pomysł jakim było wielkie Powstanie Warszwskie które poza śmiercią setek tysięcy ludności Polski nie przyniosło zupełnie nic dobrego.

ocenił(a) serial na 7
Artur_Hellwich

Powstanie Warszawskie było koniecznością, gdyby nie rozkaz o wybuchu Powstania Warszawskiego , byłaby najprawdopodobniej jeszcze większa jatka, a liczba ofiar Powstania według nowych badań jest szacowana na 120 tys ludzi a dane mówiące o ok. 200 tys. ofiarach są wymysłem marsz. Michała Roli- Żymierskiego ( Nasza Polska nr. 41, 7 X 2014. wywiad z prof. Marianem Markiem Drozdowskim). Pokaż w którym miejscu serial pokazuje debilizm Powstania. Radzę Ci wsłuchaj się w wers piosenki "Dziewczyna z granatem" o co chodziło w Powstaniu:" Warszawa się broni, walka trwa: o wolność, o honor, o kraj!" o to chodziło. Walka wtedy miała sens więc nie wypisuj bredni. Gdyby nie Powstanie to być może Polska stałaby się 17 Republiką ZSRR. A co do Musiałam, nie mam zamiaru dołączać się do hejterów, którzy na forach wyładowują swoje żale.

maciekd_filmweb

Mnie nie interesuje co by było (bo gdyby babcia miała wąsy to by dziadkiem była), tylko to co było a była masakra wśród ludności cywilnej i temu nie zaprzeczysz.

Co do ofiar, to dość dziwne, bo mnie uczono czegoś zupełnie innego (fakt było to kilkanaście lat temu), nawet teraz sięgając po encyklopedię PWN lub nawet spoglądając na strony traktujące o histori naszego kraju, czy choćby wikigłupedię to dane podają jednak wiele wyższa liczbę niż 120tyś. ( jeden artykuł w prawicowym tygodniku NP nie jest dla mnie wystarczającym dowodem) - która nawet w tym stanie jest bardzo wysoka, tym bardziej, że powstancy nie osiągneli niczego dobrego.

Odnośnie debilizmu powstania w serialu: mianowicie widać go bardzo często, jak choćby uciekajacy do lasu powstańcy, masowe mordy cywili w odwecie itd.

Co do piosenki: No dobra, piosenka piosenką (za honor, za kraj), ale wg. honoru (który stłamsili komuniści) i za kraj (który przy sile powstanców w obec ówczesnych najeźców i tak z góry był skazany na dalszą okupację) zgineły tysiące ludzi walcząc za kraj - który i tak został zniewolony przez komunistów i samo powstanie poza tysiącami trupów nie dalo zupełnie nic.

I na koniec piszesz o 17 Republice ZSRR i co dało to powstanie - tak szczerze? Stan wojenny, komune, obecne embarga, bzdurne sytuacje polityczne itd.

A i odnośnie Musiała piszesz, że nie masz zamiaru dołączać do hejterów i w obecnych komentarzach masz go za super aktora - to ja się pytam więc: Dlaczego w swoich opiniach nt. aktorów dałeś mu 4/10 (ujdzie)?

ocenił(a) serial na 7
Artur_Hellwich

Widzę że w ocenie Powstania się nie zgodzimy, każdy będzie miał swoje rację, a co do oceny Musiałą jestem skłonny zwiększyć mu ocenę o jeden punkt czyli na 5/10 a jak będzie jeszcze dostawał ambitniejsze role niż jakiegoś rozwydrzonego nastolatka(rodzinka.pl) mogę dać mu nawet i 6/10, choć wiem że takim aktorom jak Nowicki, Gajos, Pazura nigdy nie dorówna, nie wspominając już o Pyrokszu (Alternatywy 4), Romanie Wilhelmim, Wacławie Kowalskim czy Władysławie Chańczy.

maciekd_filmweb

Szanuję Cię za to, że nie wciskasz na siłę innym własnego zdania/ poglądu na dany temat ( tu akurat powstanie), mało jest takich osób ostatnio - tym bardziej w internecie.

No wiesz, wiadomo, że chłopak nie będzie coraz to młodszy, to rozumie się samo przez się, że będzie dostawał coraz to inne role wykluczające go jako nastolatka, aczkolwiek tylko czas zweryfikuje jego dokonania na scenie aktorskiej, choć ja mu wielkiej (ambitnej) kariery nie wróżę ( i osobiście nawet jej nie kibicuje - ale to tylko moje subiektywne zdanie).

Odnośnie aktorów których wymieniłeś to pełna zgoda, choć osobiście na jej czele postawił bym Gajosa, a na końcu niestety Pazurę - lecz to także tylko moje zdanie.

ocenił(a) serial na 7
Artur_Hellwich

Co do Pazury to uważam że jest aktorem wszechstronnym znakomite role w Krollu, Psach, Tato, świetny także w komediach i znakomity artysta kabaretowy.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

https://www.youtube.com/watch?v=FRrCopgzrSE
tu masz piękny wiersz prawdopodobnie jednego z pierwowzorów Mickiewicza
https://www.youtube.com/watch?v=BJLpFIWWiik
a tu jego ostatni wiersz

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Genialne, a zwłaszcza ten ostatni wiersz, aż ciarki po plecach przechodzą jak się to czyta i słucha.

ocenił(a) serial na 7
goci_17

"Ziutek" jest najmniej znanym z poetów pokolenia "kolumbów", ale nie znaczy że najmniej zdolnym, świetny jest też Gajcy w wersji śpiewanej poszukaj sobie płyty pt. Gajcy, różni wykonawcy śpiewają jego wiersze mn. Kazik Staszewski.

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Właśnie przed chwilą, przesłuchałem kila wersji jego wierszy i jest wprost oczarowany. Bardzo spodobała mi się też ta piosenka https://www.youtube.com/watch?v=qiRzZNJjcO0.
A i Bardzo spodobały mi kadry z filmu, których użyto w tym teledysku. Film nosi nazwę: "Historia "Roja", czyli w ziemi lepiej słychać" z tego co zauważyłem to jeszcze go nie ukończono bo brakuje funduszy.