Na onecie został wrzucony pierwszy odcinek. Jeżeli nie możecie się doczekać, to zapraszam do oglądania i podzielenia się wrażeniami ;)
http://vod.pl/czas-honoru-koniec-i-poczatek,92857,w.html#play
Zacny początek ostatniej serii, świetnie dobrani aktorzy do roli komuchów! Nieśmiertelny Adamczyk znów coś kombinuje - dla mnie najlepsza rola.
Tylko trochę chu.owo że Niemcy mówią po polsku :]
jeżeli wszyscy bohaterowie przeżyli Powstanie - a na to się zanosi to fabuła serialu bardziej będzie przypominać kreskówkę z Cartoon Network niż serial o tematyce wojennej... szkoda...
nie wiem co to Cartoon, za stary jestem. Za to po pierwszym odcinku zapowiada się całkiem dobra seria. To będzie pierwsze - do tak szerokiej widowni - pokazanie polskiej rzeczywistości powojennej.
tak Dom - serial, który zaczęto kręcić w 1980 roku, czyli za komuny. Tu nie chodzi o perypetię mieszkańców Warszawy pisaną pod czujnym okiem cenzury. Tylko o zbiorową pamięć narodu, której nas pozbawiono i teraz wspólnie mozemy ją na nowo odkrywać.
Podejrzewam, że większość aktorów grających Niemców nie ma większego pojęcia o tym języku, więc mógłby wyjść mały zonk. W przypadku usilnego odtwarzania realiów można by ich dubbingować lub zatrudnić prawdziwych Niemców, co tak czy siak podniosłoby koszty realizacji (a z pieniędzmi zawsze są problemy). Poza tym film ogląda dużo starszych ludzi i zwyczajnie nie zdanżali by z czytaniem, więc od razy podniosłyby się głosy świętego oburzenia, czyli znowu d... z tyłu. Myślę, że realizatorzy świadomie wybrali mniejsze zło, choć osobiście wolałbym słuchać Herr Adamczyka rozmawiającego z filmowymi rodakami w mowieGoethego i Shillera, a z Polakami po polsku z niemieckim akcentem, niż klasyczną polszczyzną z przedniojęzykowym "ł".
Pierwszy odcinek jest bezpośrednio na kinoplexie, bez reklam i innego chłamu. Trzyma poziom, choć trochę powoli się rozkręca.
Również uwielbiam Adamczyka jako Rainera. Aż nie chcę nawet myśleć o tym, że może zginąć albo coś. Niestety, skoro to ostatnia seria, to i tak się trzeba z nim już pożegnać :(
Widziałam i szczerze powiem, że emisja reklamy ING z ''Zygfrydem'' przed serialem (a przynajmniej u mnie), a zaraz potem aktor grający w tej reklamie pantoflarza jako groźny komunista, to wyjątkowo zabawne zestawienie ;)
Ciekawy odcinek, ale mam parę pytań, bo nie wszystkie szczegóły z poprzednich części zapamiętałam. Gdzie był Adamczyk podczas strzelaniny w restauracji? Wydawało mi się, że też zginął... I jeszcze kim byli ludzie, z którymi uceka/podróżuje? Polakami/Niemcami? Wszyscy mówią po polsku, więc mam problem ;)
Piotra Adamczyka vel Rainera ostatni raz widzimy w odcinku 13 sezony 4. Siedzi przy stole, popija koniak i duma nad sztabką złota, która przed nim leży.
Masakra w restauracji była na końcu 3 sezonu.
W pierwszym odcinku sezonu 5 widzimy Rainera koło Pilzna (Czechy). Na drodze w lesie spotyka - prawdopodobnie - Niemców uciekających z Wrocławia (Breslau)
o ile dobrze pamiętam Rainer był bezpośrednio odpowiedzialny za masakrę w restauracji, bo chcąc się pozbyć góry, dał Polakom cynk, co było trochę chamskie, zważając na fakt, że była tam jego ukochana, ach ta bezwzględność Rainera :D - ehh... do dzisiaj nie mogę odżałować, że Halbego już nie ma ;p
Co do V sezonu mam nadzieję że się niedługo rozkręci, bo na razie to trochę wieje nudą... i jakieś to wszystko mało realne, np. weźcie porównajcie wygląd starej Konarskiej a Janka - coś mało pokiereszowany ten Pawlicki, a ponoć też był w obozie
SPOILERY
Odcinek inny niż wszystkie, najbardziej mnie wzruszyła scena gdy Otto skrada się do namiotu (piękna muzyka w tle) i wiecie co było dalej :) Denerwują mnie Amerykańce i Helena. P
Ta scena również mi się podobała ^^ Z niecierpliwością czekam na rozwój wypadków.
Mały spoiler co do losów Otta i Marii Jeśli nie chcesz wiedzieć to nie czytaj niczego poniżej
Otto i Maria udadzą się do rodzinnego miasta Otta - Wrocławia, gdzie Otto spotka swoją żonę (wkurzyłam się jak nie wiem co przecież w IV serii mówił, że żona zmarła przed wojną). Otto postanawia zostawić żonę (czekam na tę scenę z wielką niecierpliwością) by wyruszyć z Marią do Warszawy
Bardzo możliwe, że odcinek był udostępniony na jakiś czas i skasowali. Musisz w takim razie czekać do niedzieli :(
Czas odświeżyć strony z linkami oraz programy ściągające. Właśnie się pobiera... :)
tak, ale zostanie wyzwolony przez Amerykanów, Zresztą w bajce pt "Czas Honoru" cichociemni zażyli jakiś eliksir nieśmiertelności i myślę, że wszystko zakończy się happy endem
Co ty gadasz, jeden cichociemny (ojciec tych 2 braci) przecież został zastrzelony :)
No a przecież wiadomo, że głównych bohaterów nikt nie zabije.
Otto jest pewny, że to zapalenie płuc, natomiast lekarz polowy twierdzi, że to skrajne wycieńczenie i Maria nie przeżyje nocy teraz DUŻY SPOILER Otto skrada się w nocy do namiotu i szuka penicyliny (lekarstwo na zapalenie płuc), okazuje się że go nie ma i wstrzykuje Marii to co znalazł (chyba jakieś witaminy czy też glukozę, nie wiem) zostaje przyłapany przez tego lekarza polowego i aresztowany .