Możemy być dumni z tego serialu. Niech mi ktoś jeszcze powie, że w Polsce nie da się nic
porządnego nakręcić...
Trzeba przyznać, że to najlepszy polski serial ostatnich kilku lat. Aktualnie nie leci nic na podobnym poziomie. Same tasiemcowe telenowele, nieśmieszne komedie i ta nowa moda - historyjki a'la dokumentalne.
Same tasiemcowe telenowele hahaaha czas honoru to niby co. Rurzni sie od innych tylko scenografią no i czasem jakaś kiepska strzelanina się trafi. Pierwszy sezon miał jakiś sens a potem to tylko bicie piany i odcinanie kuponów. nie zdziwię się jak będzie kolejna seria . będą to tłukli dopóki będzie oglądalność jak typowy tasiemiec.
historyjki a'la dokumentalne. hahahha za to tu mamy historyjkę ala historyczną.
Różni się fabułą. Chyba nie oglądałeś seriali typu M jak miłość, Klan, Pierwsza miłość itp. Wystarczy obejrzeć jeden odcinek by stwierdzić, że czas Honoru to o niebo wyższy poziom.
Czas Honoru to serial przygodowy, a nie ściśle historyczny. Nie widziałem serialu bez przekłamań historycznych.
Tylko ze tu podstawa fabuły jest zbudowana na przekłamaniu historycznym. A im dalej tym gorzej.
No niesyty taki już okrutny los. ;)) Obiecuje ze jak przestana kręcić tą szmirę to uznam ze moja misja poprawy świata się zakończyła i się zamknę tak wiec trzymaj kciuki :)))
Litości, nazywać ich bohaterami i to jeszcze przez wielkie "b"? Prawdziwi Bohaterowie ginęli wtedy w ubeckich katowniach, o ile nie polegli w Powstaniu lub wcześniej.
Ten serial choć akcję ma wartką (i słusznie pokazuje najciemniejszą stronę powojennej RP) jest jednak bajeczką jak z gry komputerowej i tyle ma wspólnego z rzeczywistością co "Bękarty wojny".
widać, że nie masz zielonego pojęcia o tym serialu, bo wszystkim wiadomo, że losy głównych bohaterów były spisane na podstawie historii wybranych skoczków z II wojny światowej. pozdrawiam! ;)
a co do ostatniego odcinka - kompletnie mnie rozłożył. piękne, tragiczne i bardzo zaskakujące zakończenie. słyszałam, że jest możliwość kontynuacji, ale osobiście nie wyobrażam sobie kolejnej serii bez Janka...
Chyba historia Polski nie była twoją najmocniejszą stroną. Wiele rzeczy historycznych wykorzystano w tym filmie. A jakie ? domyśl się, poczytaj książki, nie wiem albo zapytaj tutaj osób znających historię Polski
W tym serialu jedyne co się zgadza z historią to to ze była wojna napadli nas Niemcy a po kilku latach przyczłapali Rosjanie i tu się kończy zgodność bo reszta to kpina i tyle.
Ja napisałem, że wykorzystano wiele rzeczy (zdarzeń) z tego okresu, co nie oznacza, że film nie był naciągnięty. Problem w tym, że tu fikcja jest zmieszana z prawdą. Tak jak prawdą były skoki cichociemnych tak fikcją było umieszczenie braci i ojca razem w jednym skoku. Film miał jedynie zachęcić do dalszego pogłębiania wiedzy na własną rękę. Korzystając np z zachowanych pamiętników wyszedł by film dokumentalny. Więc jak wspomniałem wcześniej wiele zdarzeń była prawdziwa jednak wykonanie pozostawia wiele do życzenia.
masz racje serial dobry, troche sztuczny, ale napewno kolorowy, obraz tutaj pokazany jest bardzo bardzo rozniacy sie od tego ktory byl w rzeczywistosci, np spojrz na partyzantow... przeciez oni z glodu umierali w lasach a tutaj pokazane jest jak sobie w lasku mieszkaja gdzie ptaszki swierkają
Chwała Bohaterom
Sposob twojej wypowiedzi swiadczy o tobie - twoim dobrym wychowaniu albo chamstwie. Poprzez inwektywy pod moim zdresem sama zakwalifikowalas sie do tej drugiej grupy.
Wracajac do kwartetu glownych postaci tego filmu - z nich sa nie wieksi i nie mniejsi bohaterowie jak z Hansa Klossa (Hans nie obraz sie, o filmowego chodzi) i sorry, ale do postaci filmowych uzywac zwrotu "chwala bohaterom" jest po prostu nie na miejscu. Jedynie w znaczeniu bycia bohaterami serialu mozna nazwac ich "bohaterami".
Znam chamów,którzy pięknie mówią i osoby dobrze wychowane mające "problem" z poprawnością wypowiedzi.Jedno z drugim często ma niewiele wspólnego.
Ja co powiem ze w Polsce nie da się nakręcić nic porządnego !! ten serial to kpina.
Ty tez chyba nic w zyciu porzadnego nie zrobiles, a nie czekaj...porzadnie narzekasz i krytykujesz!!! jakie to polskie...
Jakie to polskie zrobić dziadostwo i sie podniecać jako to ot super nie jest. ;)
Oczywiście pewnie w ogóle nie obejrzałeś serialu i wystawiłeś ocenę. Teraz za "hejtowanie" się dostaje jakieś pieniądze czy co? Gdyby nawet nie podobałaby się fabuła serialu mógłbyś spojrzeć na niego od strony technicznej, a na pewno ocena by się zmieniła.
No tak scena zrzutu skoczków w której to widzimy jak bohaterzy wyskakują z antka stojącego na ziemi a pęd powietrza jest symulowany przez wiatrak biurowy. Faktycznie istny popis technicznych umiejętniej polskich filmowców. hahaha
nie przejmuj się nim ;) ten pan odkąd tylko pamiętam zaśmieca to forum swoją frustracją. Wciąż krytykuje "Czasu honoru", ale na szczęście jest w znakomitej mniejszości i nie ma racji z tym, że jest to film zakłamany historycznie. Pozdrawiam :)
Tak tak nie mam racji film przedstawia cała prawdę i tylko prawdę cichociemni byli zrzucani całymi rodzinami ( zabrakło tylko psa dziadka ) w rodzinnym mieście a większość czasu zabierało im uganianie se za matkami żonami i kochankami i niejako przy okazji zastrzelili jakiegoś ślepego Niemca.
to ciekawe czemu najlepszy odcinek Czasu Honoru jest wyżej oceniany od najlepszego odcinka Gry o Tron- gigantycznej produkcji i najwyżej ocenianego serialu na filmwebie???
Bo w grze o tron nie ma ładnych buziek polskich pseudo gwiazd na których widok poruszają nastolatki.
Zgadzam sie serial bomba, dla mnie to najwazniejszy punkt niedzielnego wieczoru, oby takich seriali wiecej. A niektorych forumowiczow nalezy ignorowac, po co sobie nerwy psuc. Pozdrawiam
Ja tylko dziękuję pomysłodawcom i scenarzystom. Dzięki nim młodsze pokolenie może się CZEGOKOLWIEK dowiedzieć o tym rozdziale historii. Ja musiałam ściągać książki z Londynu, żeby poczytać o AK, Cichociemnych, Katyniu, 17 września 1939, bo jeszcze w latach 80-tych była cenzura. Czy taki serial, nawet obsadzony tvn-owskimi "gwiazdami" nie jest więc lepszy od szajsu, który oglądają dzieciaki po powrocie do domu?????????????????????????????????????????????????
A tak na marginesie, nie sądzę, by "Chwała Bohaterom" miało dotyczyć postaci filmowych. Myślę, że autorom postów chodzi o tych prawdziwych. Nie żałujcie im ani sławy ani chwały.
Ci prawdziwi się odcięli od tej kaszany a młodsze pokolenie to się bzdur nauczy z tej śmiesznej produkcji. To już prześmiewcze Allo Allo lepiej ukazywało kulisy działań konspiracji :)))
Płacą Ci za to? Może ma to jakieś głębszy sens. Dziwne, że ciągle piszesz mnóstwo postów o serialu, którego tak nie trawisz.
Trzeba docenić powstanie tego serialu, który nie jest idealnym odwzorowaniem historii, ale potrafi wciągnąć i zainteresować ludzi, którzy potem poczytają. W tle polskich seriali obecnie kręconych ten jedyny coś wnosi.
Nie nie płacą a wręcz przeciw ie to ja płace za tworzenie tego gniota.
Oszukali mię !! banda decydentów ;)) gdy pojawiły się pierwsze zapowiedzi serialu to hura hura w końcu może coś ciekawego ale już w pierwszym odcinku twórcy zaserwowali widzowi chamski cios miedzy oczy. Tandeta aż się wylewała z ekranu. Myślę sobie no dobra pierwsze śliwki robaczywki może dalej będzie lepiej... niestety nie było co gorsza zamiast zakończyć tą lipę na pierwszej serii to zrobili z tego tasiemiec. Tak to już bym dawno o tym zapominał ale mi chamy co tydzień przypominają.;)))
dziekujemy juz za ocene Pana experta, kazdy moze sobie oglodac co chce, tak samo kazdy rezyser moze sobie interpretowac jak chce i jak dostanie kase na 6 serie, to jak bede chcial to sobie obejrze. Dobra idz komentowac Przystanek Alaska... Narazie, Cześć, Czołem.
Oczywiste to wolny kraj i każdy może sobie kręcić i oglądać co chce, ale to nie znaczny ze powinno sie odwalać kaszane i że nie wolno tej kaszany krytykować. Jak budowlańcy zrobili rozłażącą się autostradę to larum na cały kraj. Ale jak filmowiec zrobi tandetę to już krytykować nie można ?
A Przystanek Alaska nie potrzebuje mojego wsparcia bo broni się sam :)))
Już powiedziałeś co wiedziałeś? :) Nie mamy ochoty wysłuchiwać tutaj, jak ten serial bardzo ci się nie podoba, szczerze to nawet mało nas to obchodzi. Kolega wyraził swoją opinię o tym, jak bardzo podoba mu się ten serial i nie oczekiwał jakikolwiek hejterów. Ogólnie to nie rozumiem, po co wchodzą tu ludzie, którzy mają tylko zamiar zjechać serial, to jest w ogóle bezcelowe.....
Bez panki potrafie tak samo ;)
Nie mamy ochoty wysłuchiwać tutaj, jak ten serial bardzo ci się podoba, szczerze to nawet mało mię to obchodzi. Wyraziłem swoją opinię o tym, jak bardzo nie podoba mi się ten serial i nie oczekiwałem jakikolwiek miłośników. Ogólnie to nie rozumiem, po co wchodzą tu ludzie, którzy mają tylko zamiar chwalić serial, to jest w ogóle bezcelowe.
Tez tak podejrzewam ;) Być może gdybyśmy się potkali w innych okolicznosciach to żylibyśmy razem długo i szczeliwie a tak poróżnił nas jakiś serial . Ot to ci okrutny los ;(((...;)
Co za durny ping pong! Może coś kreatywnego wniesiecie? Na przykład proszę podać propozycje (kino, dvd, tv), które wyrównają braki w edukacji historycznej młodzieży w wieku szkolnym, bo przecież niedługo lekcje historii przejdą do historii...
Czyżby już książki były zbyt skomplikowanym medium dla młodzieży. Czytanie boli czy co ? No jak tak to są bardzo dobre filmy dokumentalne. chociażby w tematyce serialu "My, cichociemni. Głosy żyjących" Co ciekawe większość miłośników tego serialu mówi o pamięci o bohaterach i prawdziwych patriotach a tymczasem dokument w kturym PRAWDZIWI bohaterowie i patrioci opisują swoje losy ma niższa ocenę niż pseudohistoryczny serialik .
Nie jestem młodzieżą. Mnie czytanie nie boli (skończyłam, m.in.polonistykę). Ja tylko znam wyniki badań czytelniczych, bo uczę ludzi czytać, ale prywatnie potrzebuję info o filmach, a nie złośliwe komentarze.
P.S. Osobiście cenię sobie ten "serialik" za tematykę, nie za kiepskie kreacje, efekty czy charakteryzację. Toż to dzieło popularne!!!
Za tematykę powiadasz ? tyko ze ten seriali to jest parodia, parodia działań cichociemnych i ogonie konspiracji.
A jak chcesz sobie pooglądać coś na notę patriotyczną to zostają tylko dokumenty. "My, cichociemni. Głosy żyjących" już wspominałem polecam jeszcze "honor generała"; " halifax Na skrzydłach nadziei", "ci cholerni cudzoziemcy- Polacy w bitwie o Anglie" albo serial dokumentalny "wrzesień 1939" Niestety nie ma tam ładnych buziek pseudo gwiazd z tabloidów dlatego np "wrzesień 1939" ma ledwo 111 głosów na filmweb.
Nie "chcę sobie pooglądać". Napisałam, że proszę o propozycje filmów dla młodzieży szkolnej. Twoja opryskliwość jest odpychająca. Czytaj wypowiedzi rozmówców zanim im odpowiesz. Czasem warto się wysilić na spokojną, interesującą wymianę zdań.
A to młodzież szkolna nie jest wstanie oglądnąć dokumentu ? Oczy im wypali czy co ? Wymiennie przeze mnie, są bardzo dobrze zrealizowane cześć z nich jest fabularyzowań tak więc nie są to gadające głowy profesorów tylko jest to przedstawione w atrakcyjnej formie.
Człowieku. Przecież Ty nie dyskutujesz, a przedstawiasz tylko innym swoje zdanie - zacytuję tu pewien mądry film - sądzisz "moja jest tylko racja i to jest święta racja" lub "moja racja jest najmojsza".
Pan powyżej dobrze powiedział "czasem warto się wysilić na spokojną wymianę zdań".
Polukr - Wam tłumaczy że jest to totalna fabuła i fikcja.
Jak pomoże to Wam sięgnąć do książek historycznych z tego okresu lub tylko poczytać fora historyczne na podobne tematy, to zweryfikujecie sami wiarygodność tego serialu.Zapewniam Was ,że zderzenie z prawdą będzie bardzo bolesne.....
Ale jest to lepsze niż tworzenie sobie obrazu tego okresu przy pomocy tego serialu.
pozdrawiam