PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88770
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

jw. Chodzi mi o to, czy serial jest zbieżny z historią, czy przypadkiem nie zawiera zbyt poważnych błędów historycznych?

ms_Estreicher

''Czas honoru" jest raczej serialem obyczajowym z wojną w tle. Jeżeli komuś zależy na głębszym poznaniu historii II wojny światowej to bardziej polecam wszelkiego rodzaju dokumenty. Serie 1-3 nie zawierają zbyt wielu błędów, jest dużo nawiązań historycznych (np. Zbrodnia w Palmirach, zamach na dyrektora warszawskiego teatru, "Akcja Góral" itp). Z tego co wiem, seria 3 miała być ostatnią, jednak zdecydowano się na kontynuacje...No i niestety z każdą kolejną serią serial się niestety psuje, w VI serii niektóre wątki są wręcz absurdalne i mało prawdopodobne (np. "współpraca" Celiny z Rainerem). Trzeba jednak przyznać, że najnowsza transza o Powstaniu zapowiada się naprawdę dobrze :)

ms_Estreicher

W serialu nie ma nawet śladu o sowieckim ludobójstwie dokonanym na Polakach. Co najmniej 1,5 miliona zakatowanych przez sowietów (to tylko do 1941) za pochodzenie Polaków nie mogło pozostać bez echa. Z największą zaciętością mordowano polskie dzieci by nie dać naszej nacji szans przetrwania.

ocenił(a) serial na 10
ms_Estreicher

Ja polecam ten serial, wciąga

użytkownik usunięty
ms_Estreicher

Na temat absurdów w tym serialu był osobny temat, ale mimo to serial wciąga, chociaż jak ktoś już napisał, po 3 serii poziom spada bardzo.

ocenił(a) serial na 9
ms_Estreicher

Dziękuję za odpowiedzi.
Właśnie skończyłam oglądać pierwszy sezon i rzeczywiście wciąga. Przyznam, ze bardzo rzadko płaczę na filmach, ale w finale 13 odcinka się popłakałam...

ms_Estreicher

Dla mnie najlepszy sezon V, ewentualnie na równi z 3, ale wole sezony z ubekami jednak.

ocenił(a) serial na 5
ms_Estreicher

Rozumiem twój ból, też się wkurzyłem kiedy załatwili Kellera.

ocenił(a) serial na 9
tc1987

:D Co prawda chodziło mi o coś innego, ale fakt Keller był ok, choć ja uwazam ze jego następca -Rainer jest o wiele lepszy.

ocenił(a) serial na 5
ms_Estreicher

A to inna sprawa :).

ms_Estreicher

Jak możesz twierdzić, że Rainer jest lepszy? Nie wiesz, że miał polską krew na rękach. Szwedzi na temat jego kolegi Rudolfa Hoessa piszą tak:

"Kiedy zapomnimy, historia się powtórzy. Obawiam się, że to się właśnie dzieje" - mówi w wyborczym spocie Rainer Hoess, wnuk komendanta niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau, Rudolfa Hoessa. W ten sposób szwedzki ruch NeverForgetToVote przed wyborami do Parlamentu Europejskiego ostrzega przed głosowaniem na skrajnie prawicowe partie.

Dziwne to trochę bo naziści to przecież socjaliści.

ms_Estreicher

Szkoda także, że nie wspomniano w żadnej ze scen o żydach pracujących dla gestapo, których zadaniem było wyłapywanie Polaków skłonnych pomóc żydowi. Nie muszę chyba dodawać, że dla takiego Polaka było to równoznaczne z wyrokiem śmierci.

ocenił(a) serial na 4
siklawa

Sugerujesz brak takiej sceny ,,poprawnością polityczną,,?.

WOLVERINE55

Nic nie sugeruję. Nie oceniam. Podaję jedynie fakty. Wyraźnie napisałem, że szkoda .... W sumie dobry film ale przekłamuje historię pomijając wiele faktów. Przede wszystkim nigdzie nie pokazano dokonanego na Polakach ludobójstwa. Nie pokazano współpracy Niemców z sowietami której celem była całkowita zagłada narodu polskiego.

Jak podają, nigdy rzetelnie nie sprawdzone, opracowane przez komunistów dane, w ostatniej wojnie Niemcy zakatowali 3 miliony Polaków, żydzi z sowietami zakatowali 1,5 miliona Polaków. Nie licząc innych zbrodni na polskim narodzie daje to 4,5 miliona ludzi zakatowanych tylko za to, że byli Polakami. Gdyby IPN zajęło się w końcu polską historią, nie zdziwiłbym się gdyby ta liczba uległa podwojeniu.

ocenił(a) serial na 4
siklawa

Ten serial w ogóle nie ma wiele wspólnego z realizmem i prawdą historyczną...

WOLVERINE55

Jak to nie. Osadzony jest w realiach historycznych. Dla młodego pokolenia to prawdziwa lekcja historii. Niestety, tak jak już wspomniałem, nie przekazuje całej prawdy o tamtych latach. Nie pokazuje np. że już niemieckie dzieciaki z Hitlerjugend ochoczo uczestniczyli w zagładzie narodu polskiego.

ocenił(a) serial na 4
siklawa

No w realiach tak. Twórcy skupili się na żołnierzach AK a inne wątki potraktowali nieco po macoszemu.

WOLVERINE55

Nieprawda. Wątek żydowski, podobnie jak wątek niemiecki są bardzo obszerne. Żydzi. pomimo zdrady wrześniowej (1939) i ludobójstwa dokonanego na narodzie polskim (żydzi z sowietami zamordowali w latach 1939-41 ponad milion Polaków) przedstawieni są jedynie w pozytywnym świetle.

ocenił(a) serial na 4
siklawa

No faktycznie. Ale to zarzut do twórców tego serialu...

WOLVERINE55

To nie zarzut. Ten serial to i tak milowy krok naprzód.

siklawa

Chyba zapomniałeś o postaci Moslera i "Aferze Hotelu Polskiego" przedstawionej na przykładzie rodziców Leny.

Żydzi dokonali ludobójstwa na narodzie Polskim - ręce opadają. Żydzi mieli w czasie II Wojny Światowej również niechlubne karty ( zwłaszcza na Kresach, stosunek do wkraczających Sowietów, partyzantka braci Bielskich itp.) ale Polacy powinni trochę wyhamować z tego typu oskarżeniami jako że, delikatnie mówiąc, zupełnie czystego sumienia i rąk jeśli o nich chodzi, nie mamy.

Arya_2

Mylisz się. Afera Hotelu Polskiego nie dotyczy w żaden sposób tematów które poruszyłem. Niemniej dobrze że i tyle przedstawiono. Niemniej, gdzie w serialu jest mowa, że żydzi pracowali w gestapo? Przeczyłem coś?

Szkoda, że współczesna młodzież w coraz mniejszym stopniu zna historię. Ale, jeżeli młodzi Polacy lubią być opluwani kłamstwami to gratuluję, bo zadaniem obecnego systemu jest wychowanie takich właśnie upośledzonych pachołków. Poszukaj "Upside Down Polski Film Dokumentalny" na YT.

Polacy w stosunkach z żydami mają, wbrew temu co mówisz, czyste ręce. Nasłuchałeś się pewnie żydowskich kłamstewek i tyle. O żydowskich zbrodniach poczytaj relacji naocznych świadków zebranych w pracach prof. dr hab. Jerzego Roberta Nowaka. Obszerne fragmenty relacji naocznych świadków zbrodni żydowskich dokonanych na narodzie polskim możesz także znaleźć na Filmwebie na forum dot. antypolskiego paszkwilu "Pokłosie".

siklawa

"Nasłuchałeś się pewnie żydowskich kłamstewek i tyle."

Nie, jak tylko nie uznaję jednostronnych narracji i nie kreuję rzeczywistości wyłącznie z tego, co mi pasuje i jest wygodne, całą resztę wypierając jako "kłamstewka". To nie ma nic wspólnego z historią.
Ty mnie odsyłasz do prof. Nowaka, ja mogłabym cię odesłać np. do Jana Józefa Lipskiego. Ale patrząc na twoje stwierdzenia, to nie ma sensu.

Arya_2

Nie odsyłam Cię do prof. dr hab. Jerzego Roberta Nowaka. Odsyłam Cię do relacji naocznych światków, które zamieścił w swoich pracach. To jest właśnie historia, której nie da się zmanipulować. Jeśli nie odpowiadają Ci relacje Polaków mordowanych przez żydów to zawsze możesz poczytać spisywane w warszawskim getcie relacje żydów zawarte w archiwum getta warszawskiego (zw. Ringelbluma).

A co takiego powiedział Lipski? Chyba nie zaprzeczał historii? Niestety takich manipulantów w dzisiejszych czasach jest coraz więcej.

ms_Estreicher

Do pominiętych w serialu faktów, dorzucić należy fakt, że po wojnie Polacy byli dalej mordowani w Oświęcimiu. Po wojnie Oświęcim był obozem kierowanym przez NKWD. Później przez MBP. Do początku 1948 r. siedziało tam ponad 40 tysięcy ludzi. Wśród nich żołnierze AK oraz NSZ, których komuniści szczególnie nienawidzili.

ms_Estreicher

Ciekawy jestem jak w serialu przedstawią AL. Wszakże formacja ta miała rozkaz strzelania zza węgła do powstańców. Szczególnie w pierwszych dniach. Tak by nikt nie wiedział kto zabił. Tymczasem, w oficjalnym przekazie, z roku na rok rośnie udział komunistów w powstaniu. Ludzie HGW nie przebierają w środkach. Na stronie warszawa_pl znaleźć można relacje z tamtych lat:

"Komunikat prasowy AL o sytuacji powstania i udziale AL w walkach powstańczych na Starówce:
Ostatniej nocy oddziały nasze dokonały szeregu pomyślnych wypadów. W czasie wypadu na Wisłostradę dział AL rozbił stanowisko niemieckie, zdobywając ckm. Zabito wielu Niemców.
„Armia Ludowa” 1944 nr 15, s. 1"

Tylko skąd oni wiedzieli, że kiedyś będzie tam Wisłostrada?

siklawa

Komunistyczna przenikliwość?