PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88753
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

i jak Wam się podobał finał IV serii ? rodzi jeszcze więcej pytań niż dał odpoweidzi. A że Fischer przeżyje było do przewidzenia ... ;)

ocenił(a) serial na 9
steepien

Byłam pewna że jeszcze zdołają uratować Lene, ale i tak odcinek świetny ;)

Zielonoo

tak mnie się wydawało że Lena urodzi ale ją zostawią w kiciu, materiał na koeljny sezon ... ciekaw jest też jak to jest naprawde z Raynerem, czy faktycznie tamci z Berlina chcą Fischera wykończyć czy że są zaplątani w to razem z Fischerem.

steepien

steepien: jak Rainer wychodził Ci mieli dziwne miny, a swoją drogą ciekawe jak Fischer w następnej serii

ocenił(a) serial na 9
Zielonoo

Trochę szkoda, że koniec :) jeszcze parę odcinków mogli nagrać np.co AK i zrobiło NKWD, odzyskanie Niepodległości. Cóż, taka wizja reżysera :).

ocenił(a) serial na 10
steepien

W ogóle to myślałam, że w tym odcinku wydostaną Lenę z pawiaka, a dopiero potem zrobią akcję, która według mnie była dobra, jednak w porównaniu z ostatnim odcinkiem 3 sezonu to słabo. Ale tamtego odcinka chyba żaden już nie przebije ;).

ocenił(a) serial na 9
atagerka

tamten odcinek to było arcydzieło ; d Ciekawe co Polacy zrobią ze złotem. Sądzę że ci z berlina spiskują z Fischerem, podejrzane typy wogóle.

steepien

Gdyby odziały Cichociemnych miały aż taką siłę bojową jak to jest prezentowane w tym serialu to by chyba całą II wojnę światową wygrali sami :) :)

ocenił(a) serial na 7
steepien

Dziwne byłoby gdyby nie przeżył (patrz: Wikipedia)

ocenił(a) serial na 4
Czczysuav_Peplinsky

wy ten serial traktujecie jako historyczny? :)

maximus01

Ja na pewno nie : )

Hadrian1988

Jak już pisałem, końcówka strasznie nijaka. Zero emocji, pamiętając finał serii 3.

ocenił(a) serial na 7
maximus01

Oczywiście, tak samo jak "Potop" Sienkiewicza, który w większości opiera się na wątkach fikcyjnych jest powieścią historyczną.

Film zawiera wiele błędów, ale usunięcie postaci Fishera w dzisiejszym odcinku byłoby kompletną porażką jego twórców.

ocenił(a) serial na 4
Czczysuav_Peplinsky

miałem na mysli historyczne fakty:)

ocenił(a) serial na 7
maximus01

Ja także:-)

ocenił(a) serial na 10
steepien

Mi się też wszystko podobało, ale kilka rzeczy, a raczej szczegółów mnie zastanawia. Lena jak na więźniarkę ma zawsze starannie zrobiony makijaż na oczach. Trochę rażące też się staje kończenie akcji przez Polaków granatami, czy Niemcy w tym serialu nie znali takiego wynalazku? Bo chyba jeszcze nigdy go nie użyli przeciw naszym. No i na jakiej podstawie Romek uznał że Fisher nie żyje? Tylko dlatego że spadł z tego małego mostku do wody? Jest sporo niedociągnięć, ale to i tak mi nie przeszkadza w niecierpliwym oczekiwaniu na kolejny sezon:)

Shimeck

Może Romek im ścieme sprzedał żeby go nie potępili.

Shimeck

odstępstwem od historii jest sam atak na Fischera, bo czegoś takiego nie było. Więc nie zdziwiłbym sie gdyby go zlikwidowali, ale chyba aż tak historii nie chcieli naciąggać. Chyba źle zrobili że prznieśli serial do 1944 roku, bo dużo fajnych wątków zaczęli, ale jak chcą je rozwiązać jak zaniedługo powstanie wybuchnie, a lepiej żeby powstania nie pokazywali bo je z takim budżetem spartolą. Swoją droga śmiać mi się trochu chce jak maja tak mało ludzi a zabijaja takie konwoje. A ja się pytam, a gdzie jakieś wozy opancerzone ? Przecież to jechał gubernator warszawski, wiadomo, że na niego bed azamachy ? ...

ocenił(a) serial na 4
maximus01

Fischer to prawdziwa postać, był gubernatorem warszawskim w czasie wojny, nie mylić z Hansem Frankiem który był generalnym gubernatorem (całej okupowanej Polski) (choć swoją droga podobnie skończyli ;))

ocenił(a) serial na 4
steepien

wiem pomyliłem:) moja wina

użytkownik usunięty
maximus01

Do Twojej wcześniejszej wiadomości, która chyba zniknęła;)) to faktycznie ten serial przedstawia wojnę w bajkowym świetle i to nie jest problem, jeśli Ty masz tego świadomość (i kilka innych osób). Gorzej z większością młodych ludzi, którzy na podstawie tego, co widzą w takim serialu budują obraz ówczesnego życia, no i samej wojny oczywiście, a jest on mocno wykrzywiony.

ocenił(a) serial na 8
maximus01

dokładnie popieram

kolo2222

haha no właśnie myślałem że tylko ja ma odcuzcie że w tym serialu Polacy gromią łęb na szyje Niemcó i tylko pytanie czemu to my nie wygrywamy wojny z takimi wojownikami ;p ale widzę, że Wy też macie podobne objekcje. Na podstawie serialu można tez wywnioskować że jesteśmy jedynymi władcami granatów :D

kolo2222

"Nie wiadomo jeszcze, czy będą to tylko losy powojenne, czy może zahaczą o wydarzenia po upadku Powstania Warszawskiego. Jedno jest pewne: produkcja serialu ściga się z czasem." <-- no dobra ale co z tymi wątkami które rozpoczęto ? jak je zamirzeją wyjaśnic po upadku powstania w Warszawie ? Przecież po Edenie skończyli pewien etap serialu i mogli swobodnie go przesunać w czasie, ale nie w takim przypadku jakim jest zakończenie 4 serii. Może to być trochu naciągane ...

steepien

V sezon powinien się zacząć w tym miejscu gdzie urwał się IV i zakończyć śmiercią całej czwórki po wybuchu powstania, bo kolejny sztuczny skok w czasie i ominięcie całego powstania będzie bardzo naciągane. Zresztą co niby mieli by robić po powstaniu, przypominam że Warszawa jest po nim totalnie zniszczona, a inne miasto nie wchodzi w grę.

użytkownik usunięty
janosik6

Twórcy serialu zrobią taką niespodziankę, że dzięki Wielkiej Czwórce Powstanie nie zakończy się klęską :]

steepien

@"odstępstwem od historii jest sam atak na Fischera, bo czegoś takiego nie było."

BZDURA!!! Atak na Fischera jest faktem historycznym. Wystarczy zobaczyć na wikipedię:

"Fischer został skazany na karę śmierci za zbrodnie popełnione na narodzie polskim przez podziemny sąd. Jego nazwisko znajdowało się na pierwszym miejscu na liście nazistowskich funkcjonariuszy przeznaczonych do eliminacji przez grupy szturmowe AK w ramach tzw. Akcji Główki. Jego samochód został ostrzelany przez członków sławnego Batalionu Zośka w Akcji Polowanie jednak Fischerowi udało się ujść z życiem."

prozaiczny

no myślę, że sam sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie, że to nie jest fakt historyczny, bo przedstawione przez Ciebie wydarzenie miało miejsce w Warszawie, a jego przebieg bł o wiele skromniejszy niż miało to miejsce w serialu

steepien

Dzielni cichociemni o mały włos wysadziliby w powietrze cały swoj oddział upuszczając skrzynke z granatami hahaha :-)

steepien

gdzieś czytałem, że twórcy seiralu zrobili badania opinii publicznej i że na podstaiwe tych badań na pewno nie uśmiercą czwórki głównych bohaterów (ciekawe co zresztą?)

steepien

No i właśnie dlatego finał 4 serii nie był tak emocjonujący jak finał serii 3, bo wiemy że nikt z czwórki nie zginie. Pod koniec serii 3 tego jeszcze nie wiedzieliśmy.