Moim zdaniem serial wciąga bo historia pisana jest po amatorsku, z uczuciem, z wiara w dobre wartości, dla własnych oczekiwań. Fabuła jest taka jaką sami moglibysmy, chcielibysmy tworzyć w naszych sercach. Film po prostu za jednym zamachem spełnia wiele snów i życzeń, od tych najprostszych aż po te podniosłe. Dlatego wybaczam te wszystkie, czasem piętrzące się błędy, naiwności i niedociągnięcia. Duży plus dla tego filmowego przedsięwzięcia. Trzymajcie się chłopaki i wracajcie do akcji! Na pohybel wrogom ojczyzny!
Jakieś tam niedocięgniecia nie są dla mnie tak istotne -liczy się że ciągle mnie ten serial urzeka.
W dzisiejszych czasach takie pojęcia jak honor ,odwaga ,męstwo bardzo się zdezaulowały.
Dzięki serialowi można docenic to że nie ma wojny ,okupacji ,łapanek na ulicy.
A gdzie ty widzisz w tym serialu honor męstwo i odwagę. Ja tam widzę grupkę gówniarzy oganiających się za spudniczkami po okupowanej przez Niemców Warszawie.
Ja jeszcze widzę parodię działania w warunkach konspiracji.
W podziemiu żołnierz zachowujący się , jak ta serialowa parodia cichociemnych ,szybko zapoznał by się z bliska z plutonem egzekucyjnym.
Czpepianie się tego serialu to takie czepianie się dla zasady, tylko żeby skrytykowac :I Nigdzie przeciez nie jest napisane, że jest to serial dokumentalny, wiernie oddający wojenną rzeczywistość. Jak chemy się dowiedzieć, jak to naprawdę wyglądało, to czytamy jakąś książkę o tej tematyce, a nie oglądamy serial :)
Ja Czas Honoru bardzo lubię. Miła odmiana od tych wszystkich oper mydlanych, gdzie ona kocha go, ale on nie kocha jej, a na końcu wszyscy się kochają.
Dokładnie Azzurro ludzie często nie rozumieją, że serial jest żeby się rozerwać. Jak bym chciała dowiedzieć się czegoś o prawdziwych Cichociemnych to przeczytałabym książkę lub obejrzała dokument. A serial jest super!
"...gdzie ona kocha go, ale on nie kocha jej, a na końcu wszyscy się kochają. "
Ni e żebym się czepiał :) ale właśnie opisałeś podstawy fabuły omawianego tutaj serialu :)
"Nigdzie przeciez nie jest napisane, że jest to serial dokumentalny, wiernie oddający wojenną rzeczywistość. "
A pamiętasz zapowiedzi przed emisją pierwszych odcinków. Trąbiono ze bezie to polska kompania braci !!!! Oczywiście nie spodziewałem się ze jakością wykonania zbliży sie do KB ale myślałem ze przynajmniej scenariusz będzie na poziomie i w miarę realistyczny sposób ukarze działalność Cichociemnych. A tak nie mamy historii o cichociemnych tylko o gówniarzach ganiających po warszawie za panienkami.
W programie TV nazywają to "serial wojenny" .
No fakt , jakieś ślady wojny da się tam znaleźć.
Kolejny kwiatek scenarzysty :: zamach na szefa gestapo : realizacja 4 supermenów plus jakiś na doczepkę doklejony w ostatniej chwili.
Pięć minut rozmowy i idziemy na akcję.
Zero wywiadu , zero przygotowania , na pałę wszystko , bo przeca szwaby durne.
Zaprawdę powiadam , jak widzi takie cuda ktoś kto w czasie wojny był w konspiracji to chyba migotania przedsionków dostaje.
I jeszcze ten badziew jest na 39 miejscu w rankingu seriali. Durne małolaty nie śpią.
Rozumiem, że forum służy wyrażaniu własnych opini, ale nie trzeba nikogo nazywać ''durnym małolatem''. Skoro serial jest na 39. miejscu, to o czymś świadczy. A wątpię, żeby ''durne małolaty'' nie miały nic do roboty, tylko zawyżaly ocenę temu serialowi ;)
ktoś kto w czasie wojny był w konspiracji, migotania przedsionków dostaje nawet na widok dziewczyny która ma czym oddychać, więc to kiepskie porównanie.
''ale właśnie opisałEŚ podstawy fabuły omawianego tutaj serialu :)'' --->opisałAŚ ;)
Och, wiadomo, że wątek miłosny musi być i w serialu i w życiu, ale przynajmniej nie jest to główny temat. Musisz przyznać, ze czasami walczą ;)
No i trzeba pamiętać o budżecie, który jest kilka(naście) razy niższy, niż KB, a to przeważnie zawsze odbija się na serialu, m.in. poprzez mniejszą ilość walk. Zresztą scenarzyści mówili, że musieli zrezygnować z przedstawienia Powstania Warszawskiego, bo zwyczajnie nie mają za co wynająć sprzętu. I przede wszystkim: serial adresowany jest do masowego widza, w najlepszym czasie antenowym, więc musi trafiac w gusta większości. A większość takiego serialu oczekuje.
Jasne, że gdyby chciało się krytykować, to w tym serialu jest co, ale postarajmy się dostrzegać dobre strony. Dobrze, że Polacy robią (współcześnie) takie seriale, przybliżające trochę historię. Mnie np. serial zmotywował do lepszego poznania czasów II WŚ, więc misję edukacyjną spełnił ;)
Tak jak powiedział Azzurro – film spełnia także rolę edukacyjną, bo zachęca do zapoznania się z realiami działania PPP, choćby tak dla porównania. I tu jest kolejna zaleta reżyserska tego filmu, bo nie każdy film historyczny czy wojenny wywołuje od razu pragnienie poznania historii. Ten serial potrafi to uczynić. Mogę się nawet założyć że niejeden krytykant, by dodać pewności sobie, sięgnął po opracowanie historyczne :)
"film spełnia także rolę edukacyjną,"
A co to za edukacyjna rola skoro ta produkcja zakłamuje realia działań cichociemnych. le to widzów sięgnie po szczegółowa literaturę ? według mnie jakiś niewielki procent a reszta utrwali sobie obraz cichociemnego jako gówniarza uganiającego się za panienkami !!!
Serial super realistyczny nie jest ale mi ogląda się go bardzo przyjemnie, a jakoś durnym małolatem nie jestem i dostrzegam w tym więcej niżlatanie za pannami z wojną w tle. Nawet jeśli kogoś te wszystkie niedociągnięcia raża wymienianie wcześniej błędy, to tak czy siak serial na 1 na pewno nie zasługuje. A ty Polukr na jakim etapie ty zakończyłeś swoją edukację? Bo ani interpunkcji, ani ortogragii nie opanowałeś z tego co widzę.
Mam już wystarczająco dużo latek aby stwierdzić ze ostaniom rzeczą do kturej była mi potrzebna interpunkcja i orografia była matura, którą jakoś zdałem za pierwszym razem bez większych problemów. od tamtego czasu minęło już parę latek i ani razu mi to do szczęścia nie było potrzebę więc ta umiejętność ulega stopniowemu zanikowi ;) A serial zasługuje na 1 bo nawet w takich czterech pancernych jest więcej realizmu historycznego.
Chyba sobie kpisz, tam jest go zero, zresztą niekoniecznie to realizm powoduje, że serial musi się dobrze oglądac, co zresztą pokazuje ogólna jego ocena. Bez urazy, ale w takim razie jesteś analfabetom wtórnym najzwyczajniej
Jeśli w czterech pancernych jest zero realizmu to czasie honory jest mniej niż zeroooo oo oo . Dobrze to się ogląda tych oklepanych czterech pancernych gdzie przynajmniej aktorstwo jet na najwyższym poziomie. A i sam techniczny poziom realizacji serialu jest lepszy od czasu honoru. A ten analfabetyzm wtórny mi wcale nie przeszkadza, bez problemu da się z tym żyć :)