niech Niemcy obejrzą te Polskie arcydzieło już lepszy serial czterej pancerni,oglądnoć mogą ci którzy nie mają pojęcia o drugiej wojnie.
A ja odnoszę niekiedy wrażenie,że co niektórzy zajmują się jedynie hejtowaniem,bo trzeba skrytykować wszystko,co polskie,za to bez szemrania takie osoby łykają każdy amerykański twór choćby sensacyjny. To nie jest serial dokumentalny,można by go nawet nazwać sensacją z akcją podczas 2giej wojny światowej.Produkcja ma za zadanie zachęcić młodych ludzi do zapoznania się nieco z historią,a i może do sięgnięcia po jakąś literaturę,bo w liceum omawia się raptem kilka pozycji na lekcjach języka polskiego.I oczywiście Ci co tak jadą po serialu zachowują się jakby o II giej wojnie światowej wiedzieli więcej niż sami Powstańcy.Moja babcia żyła w tamtych czasach i z jej opowiadań,a także na podstawie tego,jak komentowała serial,wcale nie jest tak,że serial jest jakiś wydumany.Owszem,niektóre wątki są podkoloryzowane,znajdą się wątki,do których można by się przyczepić,ale bez przesady.
nie wiem ile masz lat ale z tego co czytam to myślę że avosette nie ukończyła jeszcze podstawówki,tak nie dawno śmiali się krytykowli serial czterech pancernych a głównie aktorzy tacy jak Adamczyk ten amant pseudo aktor Krystian Wieczorek jak zresztą większośc aktorów w tym serialu i co i nakręcili jeszcze lepszą żenade tylko w bogatszej szacie z tej całej reżyserskiej szopki oglądni w ciemności A.Holland to jest dopiero dno jak można było jeszcze z takim czymś pojechać do Ameryki interesuję się drugą wojną światową i brzydzą mnie naziści ale gdyby oglądnoł to minister propagandy Joseph Goebbels to w pierwszej kolejności z pani Agnieszki holland zrobiłby abażur do swojej lampy.
jeszcze zapomniałem dodać,zaproś swoją babcie przed telewizor i niech oglądnie w ciemności tylko bądż przy niej żeby nie usneła i jak może niech wyda opinię.Pozdrowienia dla babci.???
Moim zdaniem nie polscy aktorzy są źli,a scenarzyści,bo właśnie najczęściej to scenariusz kuleje.Owszem są aktorzy,nieudolni amatorzy,ale jest wiele w tym kraju osób,o których można bez zastanowienia powiedzieć,że są zdolne.Krystiana Wieczorka znam tylko z roli majora Halbe,więc ciężko mi coś więcej na jego temat powiedzieć.Adamczyk,dotychczas grający durnych amantów w jeszcze głupszych komediach tym razem pokazał się nieco z innej strony.Na plus.Większość aktorów to Twoim zdaniem pseudo aktorzy? Hmmm..rozumiem,że w Twoich ulubionych filmach,jak Predator i Terminator jest wybitna gra aktorska i jeszcze lepsza akcja? :D
Nie wychwalam tu pod niebiosa Czasu honoru,ale uważam,że jest to przyzwoita produkcja.Może nie można jej porównać do amerykańskiej "Kompanii braci" czy "Homeland",ale i tak jest to krok milowy w polskiej kinematografii.
Jeśli produkcje Holland,doceniane również na świecie,to dla Ciebie dno,to myślę,że nie mamy o czym rozmawiać.A widziałeś "Całkowite zaćmienie","Europa, Europa" albo "Kopię Mistrza"?Zdecydowanie mamy inne gusta.Ty lubisz amerykańskie kino akcji,więc i pewnie masz inne oczekiwania wobec dobrego kina.
Film "W ciemności" oglądałam,ale większe wrażenie zrobiła na mnie książka " Dziewczynka w zielonym sweterku",na podstawie której ów film nakręcono.Nie uważam jednak,by było to dno.
Podczas wojny działy się rzeczy straszliwe.Jasne,że w "Czasie honoru" jest wszystko trochę pozytywniej przedstawione,ale też nie oczekiwałam,że będzie to produkcja wywołująca ciarki na plecach i odruch zakrywania oczu z uwagi na okropności pokazywane na ekranie.Zauważ,że wcześniej,a przynajmniej po 1989 roku nie nakręcono chyba niczego dobrego o II giej wojnie.Cenię takie filmy jak "Kanał "Andrzeja Wajdy,czy serial "Kolumbowie",ale dobrze,że powstało coś nowego.Tekst odnośnie mojej babci żenujący,wybacz ale nie skomentuję...Pozdrawiam
Masz trochę racji nie dużo ale masz,co chodzi o babcię to żle przyjełaś jeśli chodzi ci o uśnięcie,miałem na myśli ten mdły i nudny film że uśnie pół godzinie jak ja a nie wiek,może tak interpretujesz filmy z tąd te małe niedociągnięcia filmowe.
A co chodzi o filmy to nie wiem z kąd wiesz ż lubię Predatora bo się zgadza lubię ale Kompani Braci to nieznoszę.
Dużo oglądałem filmów Polskich i Amerykańskich i sporo wiem na ten temat,jak możesz to napisz kilka swoich ulubionych filmów ale szczerze.
To ci powiem czy masz pojęcie odnośnie dobrego kina...Miłego wieczoru
Znowu zapomniałem dopisać jeśli chodzi o drugą wojnę to obejrzyj.
Ostatnie dni Sophie Sholl,Pianista,Lista Schindlera,Upadek,Ucieczka z Sobiboru,Valkiria itd.Pewnie w wiekszości oglądałaś.
Pozdrawiam..
Akurat moja babcia " W ciemności " nie oglądała,bo takie długie seanse to już nie dla niej.Serial tak do 45 minut obejrzy.Nie uważam tego filmu za dzieło,ale też bez przesady,że trzeba po nim jechać jak po najtańszym gniocie.Myślę,że miał szansę na Oskara,tylko wówczas na topie był Iran i trzeba było docenić "Rozstanie".Swoją drogą film ten mi się podobał.
Z ciekawości zajrzałam na Twój profil,stąd wiem,jakie filmy lubisz.Oczywiście nie ma co generalizować,ja też lubię np."Gwiezdne wojny".
W kwestii moich ulubionych filmów,to ciężko mi się teraz zdecydować na tych kilka najlepszych,bo jest tego mnóstwo,jestem filmowym aniakiem,chodzę niemal na wszystkie festiwale filmowe,ale niech będzie.Z kina amerykańskiego,z klasyki moje hity to "Zabić drozda","Tramwaj zwany pożądaniem czy osławione "Przeminęło z wiatrem".Z kina amerykańskiego nieco bardziej współczesnego "Filadelfia","12 małp","Edward Nożycoręki","Ojciec chrzestny","Urodzeni mordercy",czy "Przerwana lekcja muzyki".Lubię też bardzo kino europejskie,zwłaszcza francuskie filmy z Louisem Garrelem..Wystarczy wejść na mój profil i zobaczyć,co lubię oglądać.Polskie kino to przede wszystkim stare seriale jak "Noce i dnie","Zmiennicy",a z nowszych produkcji Symetria,Pręgi,33 sceny z życia,Dom zły,Wesele,Sztuczki.
Co do filmów wojennych,z Twojej listy nie widziałam jeszcze "Ucieczki z Sobiboru"."W ostatnich dniach Sophie Scholl" też można by polemizować,czy film jest wiarygodny.Niektóre wątki przesłuchań wydają się mało realistyczne.
"Pianista" i "Lista Schindlera" to chyba najbardziej popularne filmy o holocauście.Zapewne gdyby historia Szpilmana nie była na motywach wspomnień,też by uznano,że jest mało wiarygodna."Valkiria" nieco abstrakcyjna,"Upadek" przypadł do gustu.Z innych wojennych filmów polecam Wybór Zofii,Życie jest piękne,Boże skrawki,Chłopiec w pasiastej piżamie.
Dobry film o genezie faszyzmu to "Biała wstążka" Michaela Haneke
Słuszna uwaga,literówki literówkami,ale końcówka "oł" w wyrazie "oglądnął" sugeruje problemy z ortografią.Częsta przypadłość w przypadku tych końcówek.Moja koleżanka zawsze miała ten problem i choć na "ó","rz" się znała,to każdy wyraz pisała "zepchnoł","zaczoł" itd.
@Zielak112,gusta gustami,ale dając 1 gwiazdkę bardzo dobremu polskiemu filmowi "Dług",a 9 gwiazdek "Predatorowi" to sorry,ale ewidentnie widać,że lubisz typowe,amerykańskie komercyjne kino,co oczywiście nie jest żadnym grzechem.Niech każdy ogląda to co lubi,z tym,że nie powinieneś tak atakować ludzi,że oglądają szmiry.Ja wolę "Czas honoru" niż "Termiantora 4",bo choć te filmy w latach 90 tych jeszcze dało się jako tako oglądać,to teraz nóż się w kieszeni otwiera na widok Schwarzenegera :D Żeby nie było,że nie lubię kina akcji,czy sci-fi.Obcy.8 pasażer Nostromo-rewelacyjny:)
To są moje opinie dlatego takie dałem bo były to lata 80 gdzie my oglądaliśmy sexmisję,po prostu wychowałem się na tych filmach.
I proszę cię nie osłabiaj mnie już przekonałem się do ciebie a ty jeszcze drążysz temat Czas Honoru,przecież sama uważasz tak jak ja że to nieudolne kino wraz z obsadą.
Nigdzie nie pisałam,że Czas honoru to nieudolne kino wraz z obsadą:) Nie jest to może pozycja dla fascynatów historycznych smaczków,ale dobrze się ogląda.Jestem jedynie zawiedziona początkiem 5go sezonu.Skończyłam właśnie oglądać 4ty ,w którym to Lena rodzi dziecko w więzieniu i choć wiedziałam wcześniej,że kolejny sezon nie ukazuje Powstania Warszawskiego,to jednak gdy zobaczyłam 1wszy odcinek 5go sezonu,czuć było niedosyt.Nie wiadomo co gdzie jak,nagle każdy wyłonił się z krzaków.Zero informacji na temat tego w jaki sposób Lena z dzieckiem wydostała się z Pawiaka,również tajemnicą owiany jest fakt,jakim cudem Rainer zakopał złoto,skoro nasi polscy chłopcy przechwycili owe złoto od Fischera i Stocka.Brakuje mi Powstania.To w zasadzie sedno serialu.Jak dla mnie mogłoby nie być historii powojennej.Niespecjalnie przepadam za towarzyszami "Stalinami" choć zapowiadają się dobre role Frycza i Cieleckiej.
Niestety "Tajemnicy Westerplatte" nie widziałam,ale zarówno recenzje jak i opinie sugerują,że jest to kolejne mizerne dzieło pokroju Katynia i Bitwy Warszawskiej.Właśnie Polacy mają problem z nakręceniem dobrego filmu historycznego.I nie wiem jak to możliwe,że stary "Potop" czy "Pan Wołodyjowski" są lepszymi produkcjami niż te obecne."Ogniem i mieczem" z Żebrowskim i Skorupko też nie idzie oglądać.Często też dialogi tak kuleją,że człowiek ma wrażenie,że sam lepsze by wymyślił.Wszystko jakieś zbyt teatralne,wydumane,sztuczne.Dlatego byłam pozytywnie zaskoczona tym Czasem Honoru.Widać Ewa Wencel ma większy polot do pisania scenariuszy.
Ostatnio wyszedł film z Mateuszem Kościukiewiczem pt ."Baczyński".Jeszcze nie miałam okazji obejrzeć,ale z tego co słyszałam,ponoć warto.
Zapomnij o czasie honoru i lepiej daj wykład co myślisz o nowej Polskiej produkcji Tajemnice Westerplatte bo pisałaś że ostatnio nasi genialni reżyserzy spoczywają na laurach,ale dostał olśnienia Paweł Chohlew nie znam gościa ale w swojej wypowiedzi oznajmił że żucił nas na kolana....Pozdrawiam
hahaha kolego, twoje posty są jednozdaniowe, ogarnij interpunkcje. Serial na prawdę warto obejrzeć, choć wiele nei zgadza się z prawdą (za odbicie więźniów w pierwszym sezonie powinien grozić sąd polowy).
Ponadto, w serialu wszystko dzieje się tak, jak gdyby niemcy w odwecie nie rozstrzeliwali ludzi za akcje
kolego,interpunkcje to ty ogarnij bo ja to pisałem w pracy z komórki.
A co do tego serialu to już napisałem swoje zdanie co o nim myślę i nie będę dalej się rozwijać szkoda mi klawiatury w laptopie,a po drugie nie ma z kim jeszcze avosette.
Tak zupełnie na marginesie, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pisowni zielak112. Pięć linijek tekstu w jednym zdaniu! Aż zęby bolą jak się to czyta.
cyt: "oglądnoł to minister propagandy Joseph Goebbels" a w pierwszym zdaniu wysuwasz argumentum ad personam, że ktoś jest z podstawówki.
FILMWEB POPRAWIA MI HUMOR. Czas HUMORU. HAHAHA. Będziesz miał gówną role jak taki nakręcą.
Nie chcesz - nie oglądaj, przecież to nie jest dokument, a Twoje wypowiedzi wnoszą tyle co kiełbasa do sernika. Dodam jeszcze że na pewno nie jestem laikiem jeśli chodzi o tematykę II wojny światowej ale wolę taki pseudo-historyczny serial niż jakieś ojce mateusze czy inne m jak miłość.
Drużyna A (serial) akurat była świetna, mam do niej sentyment z czasów podstawówki. Film niestety to już dno. Są to jednak tylko filmy fabularne i nie doszukuje się w nich prawdy historycznej, bo nawet w takiej Liście Schindlera czy Pianiście, które to historie miały miejsce - nie ma w 100% prawdy historycznej.
PS. z trochę innej "beczki" polecam książkę Stanisława Krupy "Pawilon X" o czasach stalinowskiego terrou w Polsce i więzieniu oraz osławionym dziesiątym pawilonie gdzie metody "pracy" z więźniami nie różniły się niczym od tych stosowanych przez Gestapo.
Człowiekowi, aż się mdło robi jak to wszystko czyta. Ale wyłącznie mam tutaj na myśli Ciebie zielak112. Naprawdę, zachowaj dla siebie te swoje wypociny, niż masz zaśmiecać forum takimi dyskusjami. Stwierdziłeś, że avosette może nie ukończyła podstawówki? Nie interesuje mnie to ile ma lat, ale akurat jej wypowiedzi czyta się ciekawie. Za to wybacz ale moja reakcja na Twoje wypowiedzi to raz śmiech, a za chwilę politowanie i przypuszczam, że podobny odruch miało tutaj wielu obserwatorów. Nie tłumacz się, że pisałaś to w pracy na komórce. Trzeba było poświęcić minutę na ogarnięcie swoich wypocin i dopiero wtedy wstawić komentarz. Już sam tytuł "Hitler się w grobie przewraca.!!!!!!!!!!" wskazuje z kim mamy do czynienia ;)
Spodobała mi się Twoja wypowiedź: "Dużo oglądałem filmów Polskich i Amerykańskich i sporo wiem na ten temat,jak możesz to napisz kilka swoich ulubionych filmów ale szczerze.To ci powiem czy masz pojęcie odnośnie dobrego kina".
Znalazła się wyrocznia filmowa....Każdy ma swój gust i uszanuj to. Ale wstawianie oceny 1 takim filmom jak "Dług", "Władca Pierścieni- Drużyna Pierścienia". Pokazuje, że masz pojęcie o filmach jak ja o lotach kosmicznych. Nie spodobała Ci się fabuła, nie Twój klimat i od razu wystawienie oceny 1? Wybacz, ale trzeba było docenić chociażby scenografię czy muzykę. Ogólnie nie przepadam za takimi produkcjami jak Predator, Terminator. Nie jest to po prostu moja bajka. Ale wiem, że nigdy bym nie wystawił im oceny 1. Zawsze znajdzie się coś co można zaliczyć na plus ( aktorstwo, fabułę, scenografię, muzykę itd). Do listy plusów, można też dopisać to, iż te filmy powszechnie zaliczane są do "klasyki kina".
Co do samego "Czas Honoru" owszem, zgodzę się, że jest w nim wiele naciąganych sytuacji i czasem naprawdę trzeba na to patrzeć z przymrużeniem oka, ale wybacz ta produkcja i tak stoi na bardzo dobrym poziomie. Co więcej cieszy to, że ten serial ogląda sporo widzów w różnej kategorii wiekowej. Przyzwyczajeni już jesteśmy do tego, że nasze produkcje są bardzo niskich lotów, ale w przypadku "Czas Honoru" widać odmianę i to na lepsze...
"oglądnoć mogą ci którzy nie mają pojęcia o drugiej wojnie."- niech oglądają ;) bo naprawdę widać już różnicę. Kiedyś można było usłyszeć wyłącznie: Omaha Beach, Stalingrad i to wszystko za sprawą "Szeregowca Ryana" czy "Wróg u bram" lub serii "Call of Duty". Na tych hasłach często wiedza na temat II wojny się kończyła. Do dziś wielu moich znajomych nie wie, kiedy zaczęła się II wojna światowa. Ale już jest na plus bo wiedzą, że istniało coś takiego jak AK, podziemie, Pawiak, Getto itd. Ci co mają szersze rozeznanie w tych sprawach i tak będą patrzyli na to wszystko trzeźwym okiem, tak samo jak w przypadku "Czterech Pancernych".