PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88767
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

że pułkownika UB Wasilewskiego coś łączy z Jankiem (po obejrzeniu 5 odcinka 5 sezonu)

ocenił(a) serial na 7
karola_viv

Nic go nie łączy, zależy mu na nim, bo chce dotrzeć do Leny, którą ma na zdjęciu jak zakopuje archiwum AK. Na początku myślałam, że bardziej łączy go coś z Leną, może jest jej rodziną albo tym nowym facetem, który ma się do niej przystawiać, ale teraz jestem pewna, że chodzi tylko o to archiwum.

karola_viv

A ja także odniosłam wrażenie, że Janek jest mu znajomy, z przeszłości. Może nadinterpretuję, ale dostrzegłam subtelną wskazówkę ku temu, w grze Woronowicza ;)

ocenił(a) serial na 6
natalie_92

Wasilewski stał się moim ulubionym bohaterem tej serii (w poprzednich był Rainer ale w tym sezonie mało go widać ;) bo Woronowicz dobrym aktorem jest. Wesołowski by się 15 lat uczył jak zagrać tę scenę i tak by nie umiał pokazać tej drobnej sugestii.

karola_viv

Mnie sie wydaje ze Wasilewski uratował Lene z tego zawalonego budynku, no i teraz ona razem z dzieckiem z nim mieszka. Dodatkowo myśle ze proboje wykorzystać to zdjecie ktore dał Jankowi wiedząc ze bedzie on szukał Leny i przy okazji doprowadzi go do tych 3 typków ze zdjęcia, ktorzy ukryli archiwum. Tyle...

kitek313

Na jakiej podstawie? To duża nadinterpretacja. Po prostu rozpoznał ją na zdjęciu z osobami, które ukryły akta. Ucieszył się, bo zobaczył ją na zdjęciach Janka. Liczy na to, że Janek doprowadzi go do Leny, a Lena do kat. Tak to było przedstawione i jakieś domówienia są bezpodstawne.

KLAssurbanipal

Przechodza nad tym, ze watek Leny jest nielogiczny (miala byc przetransportowana do Berlina, ale urodzila, wiec Niemcy nie robiac sobie klopotu rozdzieliliby matke i dziecko. Dziecko zabite lub do sierocinca, matka przesluchana w Berlinie i albo kula w leb, albo oboz itd ) moglo byc tak.
Wasilewski uratowal kobiete , zaopiekowal sie nią, pomagal szukac jej rodzine w tym Markiewicza. Lena nie mowila, ze to spadochroniarz z Anglii i Wasilewski tego nie wiedzial. UB prowadzi sledztwo i szuka cichociemnych, Wasilewski kaze Karolowi,a ten Wozniakowi szukac teczek . Znajduja teczke Markiewicza i innych, kapus/ten przy scianie z kartkami donosi, ze Markiewicz zostawil wiadomosc i aresztowano Markiewicza. Ta scena, gdy Wasilewski wchodzi do pokoju Wozniaka i dziwi sie, ze to on przesluchuje Markiwicza, bierze teczke i zauwaza zdjecie Leny czym jest zaskoczony, bo dowiaduje sie ze to jego zona. Idzie Wasilewski do celi, nie wchodzi i tu wpada na pomysl, zeby zrobic fotomontaz zdjecia. Umieszcza UB Lenę na foto z tymi, co zakopuja archiwum. Podpuszcza Markiewicza, ze zona moze zyc, daje mu zdjecie, wypuszcza i zaczyna sie sledzenie Markiewicza. Markiewicz szukajac zony wraca pod sciane z kartkami, potem do tego niewidomego, ktory twierdzi, ze nie bylo z nimi zadnej kobiety. Kapus donosi i UB trafia na osobe ze zdjecia.

ocenił(a) serial na 8
kitek313

Też mam takie przeczucie, że on będzie powiązany z uratowaniem Leny. To jak się zainteresował ich zdjęciem, przejęcie sprawy - coś jest na rzeczy.

kumitekr

Ludzie... Zainteresował się i przejął, ponieważ zobaczył że żona Janka, którego akurat uwięzili to ta sama osoba, która widnieje na zdjęciach z ukrycia akt AK ważnych dla Wasilewskiego. Nie wiem jak można myśleć w tym wypadku inaczej. To żadna telenowela.

KLAssurbanipal

SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nowy odcinek jest już w sieci

Lena mieszka u tego UBeka. On ją uratował z tego domu.

KLAssurbanipal

a jednak inni mieli rację

m_m1902

W życiu bym się nie spodziewał... Naciągane to mocno.

KLAssurbanipal

spokojnie,zobaczymy jak to rozwiną,bo powód dla którego ona z nim mieszka może być albo bardzo głupi albo całkiem sensowny (nie pytaj jaki wymyśliłam,nie rozkminiam fabuły na forum tylko oglądam)

KLAssurbanipal

Czyli jednak trochę telenowela ;)

kitek313

To będzie fajny wątek, bo to będzie chyba tak zrobione, że Lena u niego mieszka z dzieckiem i z jednej strony musi byc mu wdzięczna za uratowanie, a z drugiej to jednak UBek.

ocenił(a) serial na 8
alien_2

Ona pewno nie wie, ze to UBek, bo inaczej by Wandzie powiedziała. On sam nie przychodzi w mundurze do domu i nie mówi o pracy, ona go pewnie uważa za urzędnika, który zajmuje się szukaniem ludzi po wojnie czy coś w tym typie.

Krytykant

Też mam takie wrażenie, bo właśnie zwróciłam uwagę, że on nie przyszedł w mundurze. Ale jemu będzie ciężko się rozstac z Leną, traktuje ich jak swoją rodzinę i nie jestem pewna czy Lena mu wyraźnie wytłumaczyła, że jak znajdzie Janka to ona odchodzi.

ocenił(a) serial na 6
alien_2

Mnie zastanawia tylko, w jakim celu Woron pokazał tamto zdjęcie Jankowi, skoro zależy mu na Lenie (na to wygląda skoro ją okłamuje o daremnych poszukiwaniach Janka) to powinien zrobić wszystko, by Janka się pozbyć i utwierdzać go w przekonaniu, że Lena zginęła.

ocenił(a) serial na 10
gomi

A ja myślę tak:
To zdjęcie na których są Ci 3 mężczyźni i Lena zostało sfabrykowane i tak naprawdę Lena nigdy nie brała udziały w zakopywaniu archiwum. Wasilewski dał Jankowi to zdjęcie, bo wiedział, że Janek będzie chciał odszukać tych mężczyzn (a o to chodzi UB) aby oni powiedzieli mu co się stało z kobietą ze zdjęcia. Już we wczorajszym odcinku Siwy powiedział, że żadnej kobiety z nimi nie było. I w najbliższym odcinku drugi z mężczyzn także potwierdzi, że żadna kobieta nie zakopywała z nimi archiwum. Zwróćcie nawet uwagę jak w 5 odcinku gdy Wasilewski mówi do Janka dając mu zdjęcie "Poszukujemy tych mężczyzn", a jakby chodziło o osoby ze zdjęcia to by powiedział "poszukujemy tych osób". Czyli moim zdaniem Lena nie brała udziału w żadnej akcji, myślę, że by się na to nie zdecydowała mając przy sobie malutkie dziecko. Ono teraz jest dla niej najważniejsze. Poza tym jeżeli Lena brała by udział w zakopywaniu archiwum to Wasilewski na pewno już jakimś sposobem by to z niej wyciągnął.
Takie jest moje zdanie na ten temat. Mogę się jednak mylić.

ocenił(a) serial na 6
karola_viv

Dobra dedukcja, bardzo mnie przekonałaś do takiej właśnie wersji.

użytkownik usunięty
karola_viv

Kolejny facet ze zdjęcia potwierdził, że nie było z nimi kobiety, no i kolejny zaraz po tym wpadł w ręce UB. Także wszystko się zgadza, zdjęcie spreparowane.

Pisalem o fotomontazu wyzej :-).