PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88760
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Oglądam ten serial od samego początku i co sezon coraz z nim gorzej. Dwa pierwsze sezony na dobrym poziomie (m.in. zasługą tego są dobrzy aktorzy jak Englert, Stenka, Ostaszewska), po tym słaby trzeci sezon, który praktycznie bazował na jednym wątku. Czwarty sezon to natomiast niesamowicie płytkie wątki i m jak miłość wkomponowane w czasy wojny. Powodem tego spadku jakości jest ewidentny brak pomysłów na scenariusz, efekt ten potęguje zatrudnianie naturszczyków jako kluczowych bohaterów serialu, jeszcze obsadę głównych bohaterów można przełknąć, ale takich "aktorów" jak m.in. pan Kozyra zdzierżyć już nie można... Do tego stosowanie utartych schematów typu "złapali go Niemcy -> powięzili -> uwolnili go Polacy/sam uciekł". Co do różnych wpadek scenarzystów to już nie będę pisał bo w większości filmów/seriali można się ich doszukać. Plusem tego serialu jest chociaż w części pokazanie realiów II WŚ młodej widowni, bo podobno serial jest dość popularny wśród młodych widzów, lepiej żeby taki serial puszczali niż bezsensowne tańce na lodzie. Jakby ten serial transmitowali w USA to pewnie biłby rekordy oglądalności, bo tam lubią takie historyjki ociekające patosem, ale nie traktujmy Polaków jak zjadaczy hamburgerów. Z tego co wiem to nawet nagrodę na jakimś amerykańskim festiwalu zdobył. Ogólnie jednak serial oceniam na 7/10, ale to chyba patrząc przez pryzmat dwóch pierwszych sezonów.

uploader

Zgadzam się w kwestii aktorów: Englert - najlepiej zagrał ich dowódcę, Stenka - jako Margaret nie do opisania, Ostaszewska - ma w sobie to międzywojenne "coś". Wg mnie znakomicie spisuje się Adamczyk. Kozyra... Tragedia. Mnie też troszeczkę drażni ten schemat. Zauważ, że zawsze Bronek musi ratować Wandę. (w trzecim Wanda pomaga Bronkowi) Jedyną osobą z obsady głównych bohaterów, która zginęła był Englert no i Boczarska... (pod warunkiem, że zaliczamy ją do głównych bohaterów)

ocenił(a) serial na 9
MissCaroline_filmweb

ale umówmy się, że gdyby zginął któryś z czwórki głównych bohaterów, to nie byłby już ten sam serial, inaczej by się oglądało jakby zostało ich trzech i w ogóle który miałby zginąć...główna czwórka jest nie do ruszenia bo na niej sie ten serial opiera.

piterek101522

dokładnie. poza tym, moim zdaniem, to najlepszy polski serial.

ocenił(a) serial na 1
piterek101522

Na wojnie tak już jest ze ludzie giną. I jakby w serialu któryś z bohaterów zginął to by nadało tej mdłej papce jakiegoś , przynajmniej szczątkowego realizm i dramaturgi. Nawet w takiej przygotówce jak czterej pancerni główni bohaterowie ginęli. A tutaj mamy psutą kiczowatą historyjke.

piterek101522

uważam, że każdy medal ma dwie strony. Ty masz rację, pisząc, że serial oglądało by się inaczej. brakuje mi trochę tego dramatu. Wydaje mi się, że [spoiler] to właśnie NOWY kolega Janka - Bolek - zginie jako jeden z pierwszych. chciałabym zobaczyć dramat w rodzinie, tego który zginął. :-)

uploader

Jak najbardziej się zgadzam z pierwszą wypowiedzią. 1 i 2 sezonem byłam zachwycona, 3 to totalne nieporozumienie. Jeszcze nie doszłam do 4, ale mam nadzieję, że nie będzie taki jak 3..

missdesire

Właśnie że 3 sezon miażdży pozostałe, aresztowanie cichociemnych, wątek Tadeusza, pojawienie się czerwonych i dużo akcji sprawiło że dla mnie był najciekawszym sezonem, w przeciwieństwie do mdłego 2 sezonu w którym na dobrą sprawę przez większą połowę nic się nie działo.

janosik6

Może 5 będzie dobry - w końcu inny, nowy wróg ;)