PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88752
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Nieporozumienie...

ocenił(a) serial na 4

Było już kilka tematów, które traktowały o beznadziejności tego serialu... Pozwolę sobie podsumować swoje odczucia.
Jestem z wykształcenia historykiem, więc po serialu spodziewałem się, choćby minimalnego, odwzorowania rzeczywistości okupowanej Warszawy. A co dostałem?
Grupę zniewieściałych aktorów, którzy na ekranie "parodiują" i ujmują honoru Cichociemnym. Dlaczego? Kilka powodów:
- Cichociemni nie powinni rzucać się w oczy. Tymczasem Zakościelny, jak to on, piękny i młody zaiwania po Warszawie w oficerkach. Naturalnie nie wzbudza to niczyich podejrzeń...
- Cichociemni, miast wykonywać powierzone im zadania i ustalać priorytety uganiają się za swoimi dupkami, częstokroć niwecząc przeprowadzane akcje.
- j.w załatwiają swoje prywatne porachunki.
- Cała konspiracyjna rzeczywistość opiera się na grupie 4 osób...
- Schwytani przez Gestapo nie wydają nikogo. To już zakrawa o absurd i szczyt megalomani Polaków. Może to i podoba się dyletantom nie znającym ówczesnej rzeczywistości, ale 80 % zatrzymanych przyznawała się do wszystkiego, co wiedziała, oraz do tego czego nie wiedziała. Kolejne 20 % kończyło swój żywot w trakcie przesłuchań. Takich "atrakcji" jakim poddawano tych ludzi nikt by nie podołał.

Mógłbym długo jeszcze wymieniać irracjonalne pomysły scenarzystów zawarte w tym serialu. Cała sytuacja i otoczka tego serialu przypomina mi problem Gazet Wojennych, których wydawanie rozpoczęto w 98 roku. Wtedy większość osób też sikała po majtach, bo była to pierwsza, tego typu, gazeta. Niewielu zdawało sobie jednak sprawę, jakie bzdury były tam częstokroć zawarte. Podobnie jest z "Czasem Honoru". Ten serial podoba się w większości podnieconym Zakościelnym gimnazjalistom i licealistom bez odpowiedniej wiedzy historycznej. Ci, którzy znają historię, dostają apopleksji oglądając tą kpinę.

ocenił(a) serial na 5
Ashardon

zgadzam sie; nie tylko pod wzgledem historycznym jest kiepski; dla mnie to taki wojenny "Klan" czyli troche inny tasiemiec; w zasadzie wystarczy zobaczyc strzeszczenie poprzedniego odcinka i zapowiedz nastepnego, zeby byc na biezaco; a wiekszosc "problemow" poruszanych w serialu... az wstyd wspominac; rzeczywiscie wszystko to, niestety, ujmuje honoru Cichociemnym, ludziom z Getta, calej konspiracji, a nawet okupantowi.

ocenił(a) serial na 10
Ashardon

Historii to chyba cie uczył pan od czerwonych. Zupełnie jakbym słyszał swoich nauczycieli od historii którzy za PZPR i Kwasniewskim świata nie widzieli

ocenił(a) serial na 8
Ashardon

Pewnie masz rację, ale co jest zadaniem telewizji? Dać widzowi jasny przekaz. I do tego przekaz ten musi mieć na tyle atrakcyjną formę by przyciągnąć wielu widzów. Dlatego efekt jaki otrzymujemy w tvp2 w niedziele jest wypadkową prawdziwej historii i sensacji. Serial nie mógłby się zagłębiać w takie szczegóły jakie wymieniasz, że nie wszyscy nie wydawali innych podczas przesłuchań. Wprowadzałoby to chaos wśród wielu młodych widzów ( jak to żołnieże AK wydawali SS swoich? ). Zarzucasz też, że Cichociemni nie powinni się wyróżniać a Zakościelny "piękny i młody zaiwania po Warszawie w oficerkach". Cóż - gość jest głównym bohaterem i musi zwracać na siebie uwagę widza. Jeżeli oczekujesz prawdziwego i dokładnego odwzorowania sytuacji z lat wojny oglądaj TVP HISTORIA i TVP KULTURA. Różnica jest tylko taka, że programów na tych kanałach mało kto chce oglądać...Czas Honoru jest dla wszystkich, nie tylko dla historyków

ocenił(a) serial na 4
Marianoitaliano_2

Oglądając ten serial odnosi się niestety wrażenie że nasza historia nie jest zbytnio fascynująca.
Wolę ''Kompanię Braci'' tak wiem jest widowiskowa i zawsze coś się dzieje w tym serialu bo jest o żołnierzach no ale oni tam nie gadają w co drugim zdaniu o kobietach w czasie zaś odnoszę wrażenie że ci cichociemni byli nie na wojnie ale na wakacjach.....

WOLVERINE55

To tylko serial. Wiele osób się zainteresuję ich historią i sami pogłębią temat. Nie ma co się rzucać i podniecać prawdziwą historią ,która już począwszy od podręczników jest wielce zakłamana. Przecież nigdzie nie było mówione ,że to serial na faktach.