Też bym się zgodził, jednak tego nie zrobię. Lubię ten serial, na prawdę z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki jednakże czegoś mi brakuje. Scenariusz jest ciekawy, gra aktorska przyzwoita( denerwuje mnie że nie lepsza), muzyka, zdjęcia, mogłyby być lepsze, a teksty sceny nawet dobre. Ost odc nie wiem dlaczego wzbudził we mnie napięcie. Jest to film wojenny więc można było się postarać nad większym realizmem np Romek jest żydem dlatego można było pokazać szokujące życie w obozie, Przesłuchania w czasie wojny były bardziej bestialskie co byłoby fajne dla tego serialu, i inne ulepszenia. Bardzo bym chciał aby w Polsce powstał Bardzo Dobry serial opowiadający o życiu w czasach II Wojny Światowej przepełniony emocjami, napięciem, prawdom, krwią. Serial mogący być zaliczany do tak dobrych seriali jak Glina, Pitbull itp
a ja bym NIE powiedziała że najlepszy serial ale, że taki jak inne o wojnie tylko że tu dochodzą wkurzający aktorzy, dawniejsze seriale o wojnach miały klimat.
Też tak myślę. Nie jest idealny, jest masa niedociągnięć, ale u nas taki serial to perełka. Jak na naszą telewizję tak dobra produkcja to rzadkość.
Dobry był dzisiejszy odcinek, ale jakoś nie podoba mi się, że wszystkich dookoła narażają. Matka Władka i Michała mogłaby spokojnie przeżyc wojnę u gubernatora to najpierw wpadli na genialny pomysł żeby ją odbijac a potem wciągnęli ją do współpracy. Ciężarną Lenę wysyłają na misję gdzie ta dziewczyna może w każdej chwili urodzic. Jakoś w ogóle nie myślą. Najbardziej podoba mi się myślenie Rainera, nie jest jakimś typowym niemieckim żołnierzem, który wyciąga informacje torturami. Ma świetne pomysły. Szkoda tylko, że zabili mu partnera:)
I moim zdaniem fajna scena Janek - Lena - Rainer, heh te krzyki, płacz, emocje ... moim zdaniem nawet w porządku :D
Scena była świetna, zwłaszcza obietnica Janka:D Dobrze to zrobili i dosyc autentycznie, ale nie wierzę że nie wyrwałoby mu się KUR**:D Rainer ma świetne pomysły ale to w jaki sposób Lena się znalazła tam jest dziwny- spotkała dokładnie tego samego agencika, którego ostatnio i jeszcze ją zapamiętał? Podoba mi się też wątek Osmańskiej:)
Miałam dreszcze jak Janek krzyczał " wypuść ją, wypuść ją,...................." Super to zagrali. Ten aktor jest taki męski w tym filmie. Mieć takiego chłopaka <marzycielka>
Ostatnio w ogóle trochę przypakował:D On musiał cwiczyc do jakiejś innej roli no ale w serialu też to dobrze wygląda:D Lena i Janek to chyba moja ulubiona para.
ja również uważam, że obecnie ten serial jest najlepszy. Mnie od samego początku trzyma w napięciu były te momenty :) nawet ostatnio jak Maria sprawdzała papiery tego gubernatora ( nie umiem zapamiętać imion niemieckich) to zastanawiałam się czy jej się uda czy zostanie przyłapana, najczęściej to ja wtedy albo zajmuje się czymś innym i nie patrze w tv albo wychodzę z pokoju. Muzyka jest dla mnie genialna i nie zgadzam się, że mogła być lepsza jak słucham jej to udzielają mi się te wszystkie emocje, które towarzyszyły ludziom :). Mojej mamie najbardziej się podoba w tym sezonie walka determinacja matek. Jak matka Wandy bez zastanowienia zgłasza się na ochotnika na obozy u niemców tylko dlatego, żeby być bliżej córki i ją znaleźć, sprzedaje wszystko co ma. Tak samo Maria, kiedy pierwszy raz spotkały się ich oczy na bazarze to moja mama popłakała się tak samo wczoraj jak Michał chciał tylko dotknąć jej ręki. Jedyną postacią która mnie denerwuje to Wanda mogłąby chociaż spróbować walczyć razem z nimi i cokolwiek.
Z drugiej strony dzięki tej postaci mogłam zobaczyć jakie było życie na pawiaku i czym tak naprawdę był oraz pokazane były pokazane przymusowe prace u niemców, ale mimo wszystko brakuje jej determinacji jak widzę ją to żal mi jest. Tak jakby nie chciała żyć w jej oczach nie ma tej determinacji chęć walki tak jak u innych.
Jeśli chodzi o muzykę która leci na początku filmu to NIGDY bym jej nie zmieniła!!! Jest piękna. Gdy jej słucham to mam dreszcze. Jest taka piękna i spokojna. Zawsze przed filmem wyrabiam się jak najszybciej z moimi obowiązkami, aby za wszelką cenę zdążyć na początek:) Ta muzyka to miód na moje uszy:)